ΕΦΚΑ: Έρχονται επιστροφές χρημάτων σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες

22/9/2017 16:41    Το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός
Το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του συμψηφισμού, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συμψηφισμοί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, με τη δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στη διοίκηση του υπερφορέα όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ότι αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το ένα έτος (2015) στο άλλο (2016) θα υπάρχουν για περίπου 300.000 ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες αναμένεται να «ροκανίσουν» τα πλεονάσματα του Ταμείου καθώς τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Βέβαια στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι όποιες επιστροφές δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, τοοποίο στο 8μηνο εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 470 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνουν δε ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι εμφάνισαν χαμηλότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές έστω και για το υπόλοιπο 20% των μη μισθωτών ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που αποδειχθεί ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους ασφαλισμένους,βάσει του πρόσφατου νόμου για την αδήλωτη εργασία, η επιστροφή θα είναι άτοκη, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς τα Ταμεία. Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ο νόμος ορίζει ότι μπορεί επίσης να γίνει συμψηφισμός όπως συμβαίνει και με την φορολογική διοίκηση.
Μάλιστα δίνει τη δυνατότητα το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ εφόσον ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.



Καθημερινή
Επόμενο Προηγούμενο
 

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

81 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

13:10 13/8/2025

Στις 13 Αυγούστου 1944

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 13/8/2025

Τετάρτη 13/8

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα

20:55 12/8/2025

13/08 - 14/08

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στην Καλαμαριά

12:07 12/8/2025

Ποιες οδοί επηρεάζονται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 12/8/2025

Τρίτη 12/8

Παράταση υποβολής αιτήσεων στο ΚΗΦΗ

Παράταση υποβολής αιτήσεων στο ΚΗΦΗ

20:57 11/8/2025

Του Δήμου Καλαμαριάς έως 30/08/2025

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες στα σχολεία της Καλαμαριάς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες στα σχολεία της Καλαμαριάς

17:20 11/8/2025

Με αμείωτη ένταση

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της Microsoft

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της Microsoft

15:00 11/8/2025

17χρονη μαθήτρια του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς Ελένη Καρακασίδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:33 11/8/2025

Δευτέρα 11/8

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 2

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα 2

20:59 10/8/2025

Τρίτη 9/9

Κλασικά Έπιπλα