Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

12/9/2017 19:50    «Παρά την οικονομική κρίση, τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν»
Ένα ακόμα επίτευγμα έφεραν εις πέρας οι γιατροί στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποίησαν με επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ρομποτική ηπατεκτομή. Το κατόρθωμα ανήκει στον δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, επιστημονικό διευθυντή και διευθυντή της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η 69χρονη ασθενής, η οποία υπεβλήθη στην επέμβαση, με βεβαρυμμένο ιστορικό ηπατίτιδας Β και C, βρισκόταν υπό παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια για όγκο του ήπατος. Αυτή η νόσος, έως πρόσφατα, αντιμετωπιζόταν με διαδοχικές θερμοκαυτηριάσεις (RFA), οι οποίες, δυστυχώς, δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με συνέπεια ο όγκος να μεγαλώσει σε μέγεθος (από 1.5cm σε 6cm) και η χειρουργική επέμβαση να αποτελεί τη μοναδική λύση.

Η ασθενής υπεβλήθη σε δεξιά ρομποτική ηπατεκτομή και μετά από επτά ημέρες νοσηλείας έλαβε εξιτήριο σε άριστη κατάσταση και έχει πλέον τεθεί σε πρόγραμμα δεκαετούς στενής ιατρικής παρακολούθησης.

Η ρομποτική χειρουργική του ήπατος είναι εφικτή, ασφαλής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: Υψηλή ευκρίνεια της εικόνας και πραγματική τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση, μεγάλη μεγέθυνση έως και δέκα φορές, σταθερό χειρουργικό πεδίο που επιτρέπει τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων, κινητικότητα των ρομποτικών εργαλείων που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του χεριού, υψηλή εργονομία που μειώνει την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί ώρες, ενώ ο ασθενής απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (όπως μειωμένο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη πιθανότητα για μετεγχειρητικές κοίλες, μικρότερη καταστροφή εσωτερικών ιστών, άρα και μικρότερη πιθανότητα συμφύσεων).

«Η πρώτη επιτυχημένη ρομποτική ηπατεκτομή στη χώρα μας αποτελεί γεγονός και σημαντική απόδειξη ότι παρά την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν ορισμένες από τις πλέον εξειδικευμένες επεμβάσεις παγκοσμίως, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.



newsbeast

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 24/6/2025

Τρίτη 24/6

Οι Πυξ Λαξ Ζωντανά στο Θέατρο Γης

Οι Πυξ Λαξ Ζωντανά στο Θέατρο Γης

20:00 23/6/2025

Τετάρτη 25/6

Ο Σωκράτης Μάλαμας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

Ο Σωκράτης Μάλαμας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

17:00 23/6/2025

23 - 24/6

Εκδήλωση με Παραδοσιακούς Επτανησιακούς Χορούς στην Ε΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση με Παραδοσιακούς Επτανησιακούς Χορούς στην Ε΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

14:06 23/6/2025

Παρασκευή 27/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:43 23/6/2025

Δευτέρα 23/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

18:00 22/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

17:00 21/6/2025

19/06 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

20:00 20/6/2025

παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Κλασικά Έπιπλα