Στην Αίγυπτο οι διάσημες «Ομπρέλες» του Γ. Ζογγολόπουλου

25/6/2018 13:01    Marassi
Σε παραλία έξω από την Αλεξάνδρεια, στην περιοχή Marassi υψώνονται οι διάσημες γλυπτές «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, διαφανείς, αέρινες, παλλόμενες, σε συνεχή «διάλογο» με το νέο τους χώρο, κάτω από τον ήλιο της Αιγύπτου, στην απέραντη αμμουδιά μπροστά στην θάλασσα.

Η εγκατάσταση του γλυπτού από ανοξείδωτο χάλυβα, ύψους 13 μ. ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Ιουνίου και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νυχτερινός φωτισμός του έργου. Το στήσιμο του γλυπτού έγινε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και του αμμώδους εδάφους με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού και ενός καλαθοφόρου οχήματος που κολλούσαν στην άμμο χωρίς έτσι να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης περιμετρικά του γλυπτού.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης «το έργο αγόρασε η κατασκευαστική ΕMAAR του ομίλου επιχειρήσεων του Μοχάμεντ Αλαμπάρ από το Ντουμπάι, που κάνει μια τεράστια επένδυση τριάντα χιλιάδων κατοικιών, μεταξύ των οποίων και greek village-ρέπλικα της Σαντορίνης, γήπεδα γκολφ, προβλήτες,σε μια έκταση 9 χιλιομέτρων στην ακτογραμμή.

Οι «Ομπρέλες» τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση, μπροστά από το ιστορικό ξενοδοχείο Al Alamein, το οποίο αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε από την EMAAR. Στην περιοχή, από τη μια πλευρά είναι η εξοχική κατοικία του Νάσερ κι από την άλλη του νυν Προέδρου της Αιγύπτου». Πώς βρήκε η κατασκευαστική του Ντουμπάι το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου; «Τυχαία, από κάποια δημοσίευση του έργου σε περιοδικό μάς βρήκε μια εταιρεία συμβούλων τέχνης που εδρεύει στην Κύπρο και συνεργάζονται με την EMAΑR» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Θεοδωρίδης.

Υπεύθυνος της κατασκευής του γλυπτού ήταν ο Στέλιος Γκίκας, ενώ το έργο δουλεύτηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του, Λεωνίδα Γκίκα, βασικού τεχνίτη και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου για 40 χρόνια, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον γλύπτη και στην κατασκευή του γλυπτού «Ομπρέλες» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Στέλιος Γκίκας, υπεύθυνος πλέον του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, ανέλαβε την απαιτητική κατασκευή του γλυπτού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο.

Για την εγκατάστασή του χρειάστηκε να κατασκευαστεί μία βάση από μπετόν μήκους 9 μ., πλάτους 5 μ. και πάχους 50 εκ. Η στατική μελέτη για τη βάση και η μελέτη αντοχής του γλυπτού (διατομές υλικών, μελέτη ανεμοπίεσης και αντοχής στη ροπή στρέψης) εκπονήθηκαν και προσφέρθηκαν από το γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου, Δημήτρη Μπαϊρακτάρη.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είχε παρουσιάσει έργα του στην Αίγυπτο το 1946 συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση του Καΐρου. Το έργο «Ομπρέλες» του κορυφαίου γλύπτη είχε ενθουσιάσει στην πρώτη του εμφάνιση το 1995, πάνω σε πλωτή εξέδρα στην είσοδο της Μπιενάλε Βενετίας. Παραλλαγή τους έχει τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες, όπως επίσης στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού και βεβαίως από το 1997 στην Θεσσαλονίκη, σημείο αναφοράς της πόλης, ιδίως από το 2013, όταν τοποθετήθηκαν στο παραλιακό της μέτωπο.





Επόμενο Προηγούμενο
 

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 3/6/2025

Τρίτη 3/6

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

20:00 2/6/2025

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κυριακάτικο ραντεβού

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

16:52 2/6/2025

Με την άνοδο της θερμοκρασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 2/6/2025

Δευτέρα 2/6

Κλασικά Έπιπλα