Στοματικό σεξ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

20/10/2017 14:32    Iδίως στους άνδρες
Οι άνδρες που καπνίζουν και είχαν πέντε ή παραπάνω συντρόφους με τους οποίους έκαναν και στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος και του λαιμού λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 0,7% των ανδρών και το 0,2% των γυναικών κινδυνεύουν να πάθουν αυτού του είδους τον καρκίνο στη ζωή τους, συνεπώς ο κίνδυνος παραμένει μικρός. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τις γυναίκες, για τους μη καπνιστές και για όσους είχαν λιγότερους από πέντε συντρόφους με τους οποίους έκαναν στοματικό σεξ στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορούν άνδρες. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη HPV, αλλά μόνο λίγα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (επίσης της μήτρας, του πρωκτού και του πέους). Οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού (άνω του 90%) προκαλούνται από τον HPV 16. 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια 'Αμπερ Ντ'Σούζα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Oncology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 69 ετών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ στη ζωή τους και βρήκαμε ότι η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον HPV που προκαλεί καρκίνο, είναι σπάνια στις γυναίκες, άσχετα με το πόσους συντρόφους είχαν. Εξίσου σπάνια είναι η μόλυνση σε άνδρες που δεν καπνίζουν και είχαν λίγους συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς και όσο αυξάνει ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα λοίμωξης με καρκινογόνο HPV», δήλωσε η δρ Σούζα.

Σύμφωνα με την μελέτη, τον μικρότερο κίνδυνο για μόλυνση με καρκινογόνο είδος HPV έχουν οι γυναίκες που είχαν μόνο έναν ή κανέναν σύντροφο με τον οποίο έκαναν στοματικό σεξ: μολύνονται το 1,8% των καπνιστριών και το 0,5% των μη καπνιστριών.

Αντίστοιχα, ο μικρότερος κίνδυνος στους άνδρες (1,5%) είναι για τους μη καπνιστές με έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο με στοματικό σεξ, ποσοστό που αυξάνεται στο 4% για όσους είχαν δύο έως τέσσερις τέτοιους συντρόφους. Το μεγαλύτερο ποσοστό (15%) είναι μεταξύ των καπνιστών ανδρών με πάνω από πέντε συντρόφους.

Παρόλο που ο ο καρκίνος του λαιμού λόγω μόλυνσης με HPV εμφανίζει σταδιακή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο εν λόγω καρκίνος παραμένει σπάνιος, με συχνότητα περίπου 6,6 περιστατικών ανά 100.000 άνδρες και 1,4 ανά 100.000 γυναίκες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξειδικευμένα αξιόπιστα τεστ ειδικά γι' αυτό τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει ακόμη λόγος ελέγχου του πληθυσμού, για να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος είναι προς το παρόν χαμηλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη HPV στο λαιμό τους δεν θα πάθουν καρκίνο, καθώς ο οργανισμός τους θα αντιμετωπίσει μόνος του τον ιό.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

20:55 23/7/2025

Πέμπτη 24/7

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

11:00 22/7/2025

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/7/2025

Τρίτη 22/7

Κλασικά Έπιπλα