Και οι εγγυητές δανείων στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

9/12/2017 10:29    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εγγυητές
Εγκλωβισμένοι στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών βρίσκονται εκτός από τους χιλιάδες δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων έχουν «κοκκινίσει» και οι εγγυητές που έχουν συνυπογράψει για τη χορήγηση των δανείων.

Εγγυητές που έχουν αναλάβει απέναντι στην τράπεζα την ευθύνη ότι θα καταβάλουν την οφειλή σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν αποπληρώσει το δάνειο βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη που δεν έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» νομικοί και τραπεζίτες μεγάλος αριθμός ακινήτων που πλειστηριάζονται σήμερα ή πρόκειται να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες αφορούν περιουσιακά στοιχεία εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών.

Το πρόβλημα των εγγυητών είναι τεράστιο και αφορά κυρίως σε συγγενικά πρόσωπα ή πρόσωπα που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του δανειολήπτη. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των συμβάσεων που υπογράφονται με τις τράπεζες ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί ανεξάρτητα από τον δανειολήπτη.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η εφημερίδα, ότι ακόμη και αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η τράπεζα θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει από τους εγγυητές τη ζημιά που θα υποστεί.

Ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για τον πρωτοφειλέτη και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση. Ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική, ίσως μη απαλλακτική, σε σχέση με του κυρίως οφειλέτη.

Η ύπαρξη εγγυητών στα περισσότερα δάνεια που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια κάνει το πρόβλημα ιδιαιτέρως μεγάλο καθώς εγγυητές υπάρχουν σε συμβάσεις καταναλωτικών δανείων αλλά και στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εγγυητές

Βασικό είναι να γνωρίζουν οι εγγυητές ότι θα πρέπει ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών διότι διαφορετικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και να μην μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και εάν ο οφειλέτης προσφύγει για να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη ή έχει υπαχθεί στον νόμο, δεν παύουν οι δικές τους υποχρεώσεις καθώς οι πιστωτές διατηρούν δικαιώματα κατά του εγγυητή ακόμα και μετά τη ρύθμιση των χρεών ή την απαλλαγή του οφειλέτη, και μπορούν να αξιώσουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής .

Για τον λόγο αυτό οι εγγυητές θα πρέπει να προχωρούν από μόνοι τους σε αναζήτηση των ένδικων μέσων, όπως για παράδειγμα προσφυγή στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη εφόσον πληρούν τους όρους για να προστατέψουν τη δική τους περιουσία ή σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες στο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Ανάλογες ευθύνες έχουν σε σχέση με οφειλές και όσοι κληρονόμοι δεν έχουν αποποιηθεί κληρονομιά θανόντος ο οποίος είχε όφειλες. Εάν ο θανών είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του νόμου Κατσέλη και πέθανε πριν από τον δικαστικό συμβιβασμό ή πριν από την απόφαση για ρύθμιση των χρεών του προκειμένου να προστατευθούν οι κληρονόμοι από τα χρέη, θα πρέπει να ξεκινήσουν στο όνομά τους και για λογαριασμό τους τη διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη. Αντίθετα εάν υπάρχει απόφαση ρύθμισης, τότε αυτή τούς καλύπτει.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/7/2025

Τρίτη 8/7

Θερινές εκπτώσεις 2025

Θερινές εκπτώσεις 2025

20:00 7/7/2025

Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

12:00 7/7/2025

Δευτέρα 7/7

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό

11:35 7/7/2025

Πανελλαδικές 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:56 7/7/2025

Δευτέρα 7/7

Εκδηλώσεις μνήμης στην Καλαμαριά για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Εκδηλώσεις μνήμης στην Καλαμαριά για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

16:00 6/7/2025

6/07 - 6:30 μμ - 9:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα