Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με σπάνια κειμήλια της επανάστασης του 1821 στο ΥΜΑΘ

19/3/2025 12:49    Τετάρτη 19/3 στις 20:00
«Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία» είναι ο τίτλος της μεγάλης Έκθεσης σπάνιων κειμηλίων και τεκμηρίων της Επαναστάσεως, αλλά και έργων ζωγραφικής και γλυπτών συνθέσεων, που διοργανώνει το ΥΜΑΘ για να τιμήσει την επέτειο 204 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Γένους και τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025, στις 20:00, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης – ΥΜΑΘ.

Μεταξύ των εκθεμάτων που ξεχωρίζουν είναι οι πρωτότυπες επιστολές του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα καθώς και φιλελληνικά εκθέματα αλλά και κειμήλια από το Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. 

Η Έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κειμήλια της Επανάστασης από ιδιωτικές συλλογές όπως όπλα, επιστολές, έγγραφα, μετάλλια και άλλα αντικείμενα. Επίσης, μια αυθεντική φουστανέλα του Σουλιώτη οπλαρχηγού Γιωργάκη Τσέλιου, αντίγραφα στολών των Αγωνιστών του 1821, οι οποίες διατέθηκαν από ιδιωτικές συλλογές. Πρωτότυπες ιστορικές στολές της Σχολής Ευελπίδων και αντίγραφα των πρώτων στολών του Ελληνικού Στρατού, από το 1828 και εντεύθεν, που διέθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ. Εφημερίδες της εποχής της Επανάστασης, σημαντικά κειμήλια και εικόνες του 18ου και του 19ου αιώνα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης καθώς και έργα ζωγραφικής και γλυπτές συνθέσεις με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα διακεκριμένων ζωγράφων όπως του Βασίλη Μπόττα, του Αλέξανδρου Καγιά, του Λάζαρου Πάντου με θεματολογία τις ναυμαχίες της Επανάστασης, σκηνές από την θρησκευτική ζωή του Αγίου Όρους, προσωπογραφίες Ηρώων της Επανάστασης του 1821. Επίσης, θα εκτίθενται και έργα διακεκριμένων γλυπτών από την Θεσσαλονίκη όπως του Σωκράτη Γιοσμά, του Γιώργου Μπαρδάκα και του Στέλιου Μερτζανίδη, εμπνευσμένα από τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. 
Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρωταθλητής Παγκορασίδων ο Ν. Βότσης

Πρωταθλητής Παγκορασίδων ο Ν. Βότσης

16:04 29/5/2018

ΕΠΕΣΘ

Αυτοκτόνησε 29χρονος στη Λαμία

Αυτοκτόνησε 29χρονος στη Λαμία

15:13 29/5/2018

στα Καλύβια

Μακεδονία - Αυτά είναι τα τρία πιθανά ονόματα για τα Σκόπια

Μακεδονία - Αυτά είναι τα τρία πιθανά ονόματα για τα Σκόπια

15:01 29/5/2018

Οι δυο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά

Θεσσαλονίκη: 33 παραβάσεις για κινητό και ζώνη την τελευταία εβδομάδα

Θεσσαλονίκη: 33 παραβάσεις για κινητό και ζώνη την τελευταία εβδομάδα

14:56 29/5/2018

Ελληνική Αστυνομίας

Εγκαινιάστηκε το Ψυχιατρικό Τμήμα στο Ιπποκράτειο

Εγκαινιάστηκε το Ψυχιατρικό Τμήμα στο Ιπποκράτειο

14:21 29/5/2018

12 κλίνες

Διπλή «αποστολή» υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στην Καλαμαριά

Διπλή «αποστολή» υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στην Καλαμαριά

14:12 29/5/2018

στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αρετσούς

Κατεχόμενα -  Με 17 μαχαιριές έσφαξε τον γιο της!

Κατεχόμενα - Με 17 μαχαιριές έσφαξε τον γιο της!

13:51 29/5/2018

Ο παππούς πέθανε από το θέαμα

Αναδάσωση στη Β. Ελλάδα με 400.000 δένδρα και θάμνους

Αναδάσωση στη Β. Ελλάδα με 400.000 δένδρα και θάμνους

13:46 29/5/2018

από τον Διαδριατικό Αγωγό

Τέσσερις νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στη Λιέγη - Βιντεο

Τέσσερις νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στη Λιέγη - Βιντεο

13:37 29/5/2018

Βέλγιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! «Φωλιές» μικροβίων στα κλιματιστικά των Ι.Χ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! «Φωλιές» μικροβίων στα κλιματιστικά των Ι.Χ.

13:17 29/5/2018

πληθώρα επικίνδυνων μικροοργανισμών

Κλασικά Έπιπλα