Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 120 δόσεις

17/9/2017 10:18    ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Παλαιτσάκης Γιώργος


Με αφαίρεση των "δαπανών διαβίωσης" από τα καθαρά εισοδήματα (κέρδη) των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται οι μηνιαίες δόσεις - Πώς θα «κουρεύονται» χρέη σε Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες για μικρές επιχειρήσεις - Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»-Ποιοι θα δικαιούνται «κούρεμα» χρεών – τι θα λαμβάνεται υπ' όψιν.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο ευέλικτων και απλουστευμένων διαδικασιών "εξωδικαστικού συμβιβασμού".

Οι ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως και 50.000 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις θα προβλέπονται ακόμη και μερικές διαγραφές χρεών. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που χρωστούν μόνο στο Δημόσιο ή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ή και σε Δημόσιο και σε ταμεία. Θα μπορούν επίσης να ενταχθούν και επιχειρήσεις που οφείλουν ταυτόχρονα σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία καλύπτουν τουλάχιστον το 85% των συνολικών χρεών τους.

Για τις αιτήσεις υπαγωγής που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ο υπολογισμός των κριτηρίων και ο ακριβής προσδιορισμός των μηνιαίων δόσεων θα γίνεται αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο διαδίκτυο.

Εδώ και τρεις ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο ξενοδοχείο "Χίλτον" για να καθορίσουν τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και μία για τα χρέη προς τα ταμεία. Με τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστεί το πώς θα λειτουργήσουν οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βαρύνονται με βασικά ποσά οφειλών έως 50.000 ευρώ.

Τους κανόνες που θα δεχθεί το Δημόσιο για χρέη από φόρους και εισφορές, αναμένεται να υιοθετήσουν στη συνέχεια και οι τράπεζες, για τα χρέη των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμοδίων υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, καθώς από τις πρώτες συναντήσεις λύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες που θα εφαρμόζονται για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα:

1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1,Ε2,Ε3 και Ε9.

2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, θα αναγνωρίζεται ότι πρέπει κάθε μήνα να τους απομένει ένα ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για τον σκοπό αυτό, από τα κέρδη της επιχείρησης κάθε οφειλέτη, θα αφαιρείται εκτός από τα έξοδα λειτουργίας και ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσής του και η μηνιαία δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.

3ον) Το ποσό που θα απομένει και θα θεωρείται ότι καλύπτει ανάγκες διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να την ενοικιάσει ή να την πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.

4ον) Το Δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή αλλά μόνο τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται όμως και «κούρεμα» της βασικής οφειλής αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.

5ον) Για τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να εγκριθεί ρύθμιση έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές οι ρυθμίσεις που θα εγκρίνονται θα προβλέπουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Αν η βασικής οφειλή υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ θα μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.

Εφόσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, τότε εντός του Οκτωβρίου τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροοφειλέτη θα μπορούν να είναι διαθέσιμα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του "εξωδικαστικού" στο TΑΧΙSnet. Για τους μεγαλοοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχος βιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.

Στη συνέχεια των διαβουλεύσεων και μετά την συμφωνία στις συζητήσεις αυτές για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα τεθεί επί τάπητος και ένα ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αμειβόμενους με "μπλοκάκια" παροχής υπηρεσιών που χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά ούτε στον "εξωδικαστικό" ούτε στο νόμο Κατσέλη. Η προωθούμενη ρύθμιση θα καλύπτει και εργαζομένους που αμείβονται με "μπλοκάκια", οι οποίοι χρωστούν π.χ. ΦΠΑ στην Εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΑΕΕ κλπ.


dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

20:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Κλασικά Έπιπλα