Εορτή της Αγίας Μαρίνας

17/7/2018 02:09    17 Ιουλίου
Τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας τιμά σήμερα, 17 Ιουλίου, η Εκκλησία μας.

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος…

που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή».

Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επιγείων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ενήθλησας λαμπρώς ως καλλιπάρθενος, τον γαρ αόρατον εχθρόν κατεπάτησας στερρώς οφθέντα σοι Αθληφόρε. Καί νυν πηγάζεις τω κόσμω των ιαμάτων τα δωρήματα.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

20:00 30/7/2025

31/07 - 9:00 μμ - 11:30 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

17:13 30/7/2025

Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση

Πολύωρη Σύσκεψη Εργασίας στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πολύωρη Σύσκεψη Εργασίας στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης

13:00 30/7/2025

Για την ολοκλήρωση της οδού Πόντου

Ο Δήμος Καλαμαριάς προμηθεύτηκε νέα πλυστικά μηχανήματα

Ο Δήμος Καλαμαριάς προμηθεύτηκε νέα πλυστικά μηχανήματα

11:00 30/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για καθαρούς και φιλόξενους δημόσιους χώρου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 30/7/2025

Τετάρτη 30/7

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Κλασικά Έπιπλα