Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

12/11/2017 09:04    ετήσια έκθεση
Παγκόσμιοι δευτεραθλητές όσον αφορά το κάπνισμα και πρωταθλητές στη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α που αφορά στην Υγεία.

Ξεκινώντας από τα αντιβιοτικά, γι’ αυτά που συνταγογραφούνται – υπάρχουν κι αυτά που δεν συνταγογραφούνται- είμαστε οι πρώτοι στην κατανάλωση τους διεθνώς. Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για το 2017, πάνω άπο 35 συνταγές ανα 1.000 άτομα του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνει αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού. Ενώ ο μέσος όρος συνταγογράφησης αντιβιοτικών στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α είναι 20.6 ανα 1.000 άτομα, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 36.1 ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με αναλογία 29.9 άτομα ανά 1.000. Τελευταίοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Ολλανδοί, καθώς μόλις 10 στους 1.000 λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Από την ίδια έκθεση, όπως διαβάζουμε στο newreport, προκύπτει ότι το 20% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, η οποία με ποσοστό 27,3% μαζί με την Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία- ανάμεσα σε 43 χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία- στην καθημερινή κατανάλωση καπνού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι 18,4%. Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.

Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας, αυτό βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα. Για τους άνδρες είναι τα 78.5 έτη με μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α τα 77.9 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 83.7 έτη , με μέσο όρο τα 83.1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία , 81.2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία , 69.7 χρόνια, ενώ η πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87.1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77.7 έτη στο Μεξικό.

Η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη από τις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α . Ασφαλιστική κάλυψη έχει το 86% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρων των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α έχει ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. H χώρα με καθολική ασφαλιστική κάλυψη 100% , είναι η Βρετανία.

Οι Έλληνες πληρώνουν αρκετά χρήματα, ποσοστό 4.4% από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για ιατρικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος του Ο.Ο.Σ.Α είναι 3%. Τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας πληρώνουν όσοι ζουν στο Λουξεμβούργο, μόλις 1,4% και τα περισσότερα οι Ελβετοί, ποσοστό 5,3% του οικογενειακού τους προυπολογισμού.

Η θέση της Ελλάδας, αναφορικά με το επιπλέον σωματικό βάρος του πληθυσμού, είναι πάνω από τον μέσο όρο του 34,5% που καταγράφεται στο σύνολο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Βρίσκεται στο 39,2%. Οι λιγότερο υπέρβαροι -παχύσαρκοι άνθρωποι, οριακά στο 20%, είναι οι Ιάπωνες, ένω οι άνθρωποι με τα περισσότερα επιπλέον κιλά συναντώνται στην ΗΠΑ και το Μεξικό. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά με παραπάνω κιλά, στη χώρα μας παραμένουν ψηλά στη λίστα του Ο.Ο.Σ.Α. Περίπου 3 στα 10 παραμένουν υπέρβαρα και παχύσαρκα και συναγωνίζονται στο επιπλέον βάρος, παιδιά από τις ΗΠΑ το Μεξικό την Ισπανία και τη ΧΙλή.

Τέλος, στην κατανάλωση φρούτων, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α που είναι 56,8%. Στη χώρα μας 55% των πολιτών τρώνε έστω και ένα φρούτο καθημερινά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 95%! Τα λιγότερα φρούτα καταναλώνουν- σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%- οι Λετονοί και οι Φινλανδοί. Στην κατανάλωση λαχανικών τα πάμε καλύτερα και είμαστε στο 62,2%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α είναι στο 59%. Κoντα στο μέσο όρο βρισκόμαστε και όσον αφορά την εβδομαδίαια άσκηση, καθώς 6 στους 10 ενήλικες κάνουν κάποια μορφή γυμναστικής.





Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

15:00 27/5/2025

27/05 - 2/06

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

10:52 27/5/2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/5/2025

Τρίτη 27/5

Κλασικά Έπιπλα