Διπλή «αποστολή» υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού στην Καλαμαριά

29/5/2018 14:12    στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αρετσούς

Με… φιάλες αέρα και τσιμπίδες θα γιορτάσει φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Καλαμαριά, σε μια διπλή «αποστολή» υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού με τη συνεργασία της διακεκριμένης ομάδας εθελοντών δυτών «Aegean Rebreath».

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το parallaximag, αυτήν την Κυριακή 3 Ιουνίου στις 10 π.μ. στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αρετσούς (είσοδος της Μαρίνας της Καλαμαριάς), οι δύτες της «Aegean Rebreath» σε συνεργασία με τους «Northern Greece Underwater Explorers» θα επιδοθούν σε μια προσπάθεια ανέλκυσης απορριμμάτων από τον βυθό του λιμανιού, θα τα συλλέξουν και, μαζί με τα σκουπίδια που θα μαζέψουν οι εθελοντές από την ακτή, θα γίνει προσεκτική διαλογή, ώστε να πάρουν ήδη από κει τον δρόμο προς την ανακύκλωση μέσα σε ειδικούς κάδους που θα φέρει ο Δήμος Καλαμαριάς. Τη δράση θα οργανώσουν στην ακτή οι συντονίστριες της ομάδας των δυτών και θα γίνεται παράλληλη ενημέρωση στους εθελοντές για την ανάγκη της απορρύπανσης θαλασσών και ακτών αφενός και, αφετέρου, της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.

Η ομάδα «Aegean Rebreath» υλοποιεί κατά τόπους δράσεις ανέλκυσης, συλλογής και διαλογής θαλάσσιων απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωσή τους ή την επαναξιοποίησή τους στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Απώτερος στόχος της είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης επιδιώκοντας την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων τους. Πρόσφατα η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 420 προτάσεις από 42 ευρωπαϊκές χώρες για την ιδέα της να δημιουργηθούν σταθμοί ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων σε διάφορες παράκτιες κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η μάχη ενάντια στο πλαστικό: 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό απορρίπτονται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και κάθε 60 δευτερόλεπτα ένα ολόκληρο φορτηγό με πλαστικά απορρίμματα «ξεφορτώνει» στη θάλασσα! Τα Ηνωμένα Έθνη, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες ένα διεθνές διαδικτυακό παιχνίδι με hashtag #BeatPlasticPollution, ώστε να προωθήσουν καταναλωτικές συμπεριφορές φιλικές στο περιβάλλον, με την καθημερινή χρήση εναλλακτικών υλικών αντί του πλαστικού. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 12/6/2025

Πέμπτη 12/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

20:00 11/6/2025

Στην Νικ. Πλαστήρα αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/6)

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:05 11/6/2025

Από Πέμπτη 5/6 ως Τετάρτη 11/6

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

Ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για τους βανδαλισμούς στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο

15:09 11/6/2025

Εικόνες καταστροφής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 11/6/2025

Τετάρτη 11/6

1o Yard Craft Beer Festival

1o Yard Craft Beer Festival

20:00 10/6/2025

Το 1o Yard Craft Beer Festival είναι γεγονός!

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

Ακυρώνεται η συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη

17:00 10/6/2025

Τετάρτη 11/6

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

Ξεκινούν οι αιτήσεις για παραχώρηση σχολικών χώρων και γυμναστηρίων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους

14:21 10/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

Προσωρινή διακοπή στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων

12:14 10/6/2025

Εκτός λειτουργίας το ΚΔΑΥ της Θέρμης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 10/6/2025

Τρίτη 10/6

Κλασικά Έπιπλα