Ανέφικτο το POS στα πανηγύρια - Έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία

12/9/2017 04:56    Σειρά ζητημάτων
Σειρά ζητημάτων για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στην αγορά έθεσαν οι αρμόδιοι φορείς τριών Περιφερειών στον Αντώνη Παπαδεράκη.

Σειρά θεμάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα τους επικεφαλής των διευθύνσεων Ανάπτυξης και Εμπορίου από όλη τη Μακεδονία, τον πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Χαμπίδη, τον διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Ασημάκη Χριστοδουλίδη και τον γενικό διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκο Τσοτσόλη.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Παπαδεράκη αφορούσαν στα κλιμάκια ελέγχου της αγοράς, σε υπηρεσιακά ζητήματα των υπαλλήλων που ασχολούνται με τα θέματα της αγοράς, αλλά και στην υποχρεωτική χρήση των POS και τις άδειες για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία όλοι οι φορείς σε όλες τις Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας για να γίνουν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί, κάτι που θα σημάνει και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, σε όφελος των καταναλωτών».

Τα θέματα που τέθηκαν στον γενικό γραμματέα αφορούσαν στη λειτουργία των κλιμακίων ελέγχου και συγκεκριμένα στην εξεύρεση τρόπου να επανέλθει το κίνητρο ώστε να θέλουν οι υπάλληλοι να βγουν για ελέγχους και εκτός ωραρίου τους, όπως και να περιοριστεί το εύρος των ειδικοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κλιμάκια.

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι υπερωρίες (απογευματινά και Σαββατοκύριακα), όπου πρέπει να καθοριστεί, όπως είπαν οι ελεγκτικοί φορείς, με νομοθετική κάλυψη και με αυστηρούς κανόνες, ο τρόπος ορισμού εκείνων που θα βγαίνουν τους ελέγχους, προκειμένου να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κάποια ελεγκτική υπηρεσία η υπερωριακή εργασία τους.

Παράλληλα, ζητήθηκε με νομοθετική ρύθμιση να προστεθούν οι υπηρεσίες έδρας σε όλα τα κλιμάκια ελέγχου και να μην περιορίζεται η έδρα μόνο στο πλανόδιο – στάσιμο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές. Όπως και να μπορούν να συγκροτούνται μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή των υπαλλήλων των αντίστοιχων υπηρεσιών άλλης περιφερειακής ενότητας.

«Αυτό ζητείται επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο έλεγχος θα γίνει πιο αποτελεσματικός όταν δεν έχει τοπικό χαρακτήρα κι επειδή υπάρχουν περίοδοι που πρέπει να προστεθούν κλιμάκια στην αγορά λόγω φόρτου εργασίας», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Επιτακτικά τέθηκε στον κ. Παπαδεράκη το θέμα της εκπαίδευσης των υπαλλήλων των διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών στο σύστημα εισροών – εκροών. «Δυστυχώς, το προσπαθούμε από το 2015 και ενώ είχαμε αρχικά θετική αντιμετώπιση και απαντήσεις, ακολούθως μας ανέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία», τονίστηκε στη σύσκεψη.

Αναφορικά με τη χρήση των μηχανημάτων POS σε εποχικές δραστηριότητες εστίασης σε υπαίθριους χώρους (εμποροπανηγύρεις), ο κ. Γιουτίκας εξήγησε ότι δεν είναι εφικτή, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η έλλειψη Wi-Fi, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν προχώρησε ο νόμος για τις άδειες στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.



voria

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 1/8/2025

Παρασκευή 1/8

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρελήφθη νέος συρμός

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παρελήφθη νέος συρμός

11:00 31/7/2025

Μέχρι πότε οι υπόλοιποι 12

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 31/7/2025

Πέμπτη 31/7

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

Η τελευταία «Μουσική Πέμπτη» του Ιουλίου γίνεται… Παρασκευή λόγω κακοκαιρίας

20:00 30/7/2025

31/07 - 9:00 μμ - 11:30 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

17:13 30/7/2025

Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση

Πολύωρη Σύσκεψη Εργασίας στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πολύωρη Σύσκεψη Εργασίας στα γραφεία του Μετρό Θεσσαλονίκης

13:00 30/7/2025

Για την ολοκλήρωση της οδού Πόντου

Ο Δήμος Καλαμαριάς προμηθεύτηκε νέα πλυστικά μηχανήματα

Ο Δήμος Καλαμαριάς προμηθεύτηκε νέα πλυστικά μηχανήματα

11:00 30/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για καθαρούς και φιλόξενους δημόσιους χώρου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 30/7/2025

Τετάρτη 30/7

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Κλασικά Έπιπλα