Δήμος Καλαμαριάς – Δήμος Θεσσαλονίκης: Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο

15/5/2024 12:54    Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία τουριστικού ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής
Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία τουριστικού ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Νέα Κρήνη υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, ο Δήμος Καλαμαριάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανι-σμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑΘ – ΑΟΤΑ) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η τριμερής συμφωνία αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο του κεντρικού Δήμου. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην οργάνωση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, της στάσης και στάθ-μευσης των οχημάτων καθώς και στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθ-μιση των ελεύθερων χώρων, καθώς περιλαμβάνει διαμορφώσεις και αναπλά-σεις σε σημεία γύρω από εμβληματικά κτήρια και τοπόσημα της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Θερμαϊκού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδο-νίας, αλλά και με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητάς (ΣΒΑΚ) των δύο δήμων, θα σχεδιαστούν με βιοκλιματική κατεύθυνση, με σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Τη σύμβαση για το έργο «Παρεμβάσεις ενίσχυσης του ποδηλατικού τουρισμού και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη από το Μέγαρο Μουσι-κής μέχρι τη Νέα Κρήνη στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς», υπέγραψαν η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος Τε-χνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικη-φορίδης και ο Πρόεδρος της ΜΑΘ-ΑΟΤΑ, Βασίλης Διαμαντάκης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη και των Αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, Ελπίδας Καλπίδου και Αθλητισμού, Νεολαίας, Τουρι-σμού και Διεθνών Σχέσεων, Χριστίνας Φοροπούλου του Δήμου Καλαμαριάς.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμου σε όλη την πόλη, το οποίο θα είναι διαδημοτικό», τόνισε η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. Με το έργο θα προσφέρουμε σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μία ξεχωριστή ποδηλατι-κή διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τη Ρέμβη. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης φέρνει ακόμα πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη με την Καλαμαριά μέσω της προώθησης της ποδηλατοκίνησης και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας το κορυφαίο αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει:
• στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους ελεύθερους χώρους ιδιοκτησίας του Δήμου μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής, των γειτνιαζό-ντων αθλητικών εγκαταστάσεων της οδού Μαρίας Κάλλας, τμήμα της ο-δού Μαρίας Κάλλας μέχρι τη Θ. Σοφούλη, μέσω της οδού Καθ. Ρωσσίδη και την οδό Θ. Σοφούλη από τη συμβολή με τη Λεωφ. Γ. Παπανδρέου έως τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών (σύνδεση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς)
• στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς, τον άξονα των οδών Θ. Σο-φούλη από τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών (σύνδεση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης) και Ν. Πλαστήρα έως την περιοχή «Ρέμ-βη», έκταση στην οποία προορίζεται να δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύ-γιο.

Η ένταξη των νέων ποδηλατικών υποδομών με όρους ασφάλειας και άνεσης, αλλά και η σύνδεση με όρους συνέχειας με τις ποδηλατικές υποδομές στη Νέα Παραλία θα δημιουργήσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους πο-δηλάτες, η οποία θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου και την αναβάθμισή του τόσο λειτουργικά, όσο και ως τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ενίσχυση του βιώσιμου και ποδηλατι-κού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Συνολικά άμεσα και έμμεσα οφέλη
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
• Αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος
• Μείωση της κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση μείωση των ρύπων και του θορύβου και των αρνητικών φυσικών φαινομένων (αστικής νησίδας και πλημμυρικών προβλημάτων)
• Ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού
• Δημιουργία δημόσιων υποδομών αναψυχής
• Αισθητική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
• Αύξηση της κινητικότητας και της ασφάλειας πεζών και ποδηλάτων
• Ενίσχυση του ποδηλατικού τουρισμού
• Ενίσχυση της προσβασιμότητας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στο παραλιακό μέτωπο
• Βελτίωση των προσβάσεων σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
H Μουσική Άνοιξη της Καλαμαριάς

H Μουσική Άνοιξη της Καλαμαριάς

12:15 28/5/2024

28/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Οι συναυλίες του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη

Οι συναυλίες του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη

12:13 28/5/2024

Από ονόματα της hip hop σκηνής, μέχρι αυτά της pop και από το λαϊκό ρεπερτόριο μέχρι το έντεχνο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2024

Τρίτη 28/05

Έρχεται νέο κανάλι στη Θεσσαλονίκη

Έρχεται νέο κανάλι στη Θεσσαλονίκη

14:06 27/5/2024

Θα «ταράξει» τα νερά στην τηλεόραση

Η Καλαμαριά στο 2ο Geri Olympics – Στο Α’ ΚΑΠΗ η μεγάλη γιορτή για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες

Η Καλαμαριά στο 2ο Geri Olympics – Στο Α’ ΚΑΠΗ η μεγάλη γιορτή για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες

14:01 27/5/2024

28/05 - 10:00 πμ - 1:00 μμ

Η Σοφία Νικολαΐδου φέρνει τα «Δικά μας παιδιά» στο Remezzo

Η Σοφία Νικολαΐδου φέρνει τα «Δικά μας παιδιά» στο Remezzo

13:59 27/5/2024

27/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

13:39 27/5/2024

Δευτέρα 27/05

Ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Ευρώπης 2024

Ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Ευρώπης 2024

02:18 27/5/2024

Αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην Ιστορία του!

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Εργασίες διαγράμμισης

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Εργασίες διαγράμμισης

23:28 26/5/2024

Εργασίες διαγράμμισης στη συνδετήρια οδό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

16:28 26/5/2024

Θεσσαλονίκη 26/5/2024

Κλασικά Έπιπλα