Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

21/9/2017 13:00     η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται
Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προκαλούσε την Ελλάδα με τις συνεχείς επικλήσεις στην αρχαία Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς και ότι μετέτρεψε το κέντρο των Σκοπίων σε «κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο».

Μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, πλέον η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και η χώρα σταδιακά να ανακάμπτει. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο Ντιμιτρόφ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσε σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες», γράφει η FAZ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. «Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Ντιμιτρόφ. Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση»

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ. Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. «Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λεει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

Θα έχει όμως τελικά περισσότερη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο ίδιος δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Νικολά Γκρουέφσκι θεωρούσε αδιαπραγμάτευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τον Ντιμιτρόφ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.» Στη συνέχεια όμως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».




naftemporiki
Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

11:00 22/7/2025

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/7/2025

Τρίτη 22/7

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

17:00 21/7/2025

24 - 25/7

Κλασικά Έπιπλα