Οι Μόνιμες Εκθέσεις του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη

30/4/2025 11:36    Οι Μόνιμες Εκθέσεις του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη
Οι μόνιμες εκθέσεις του ΛΕΜΜ-Θ αναφέρονται στις βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης.

Προπομπό των τριών ενοτήτων αποτελεί η έκθεση «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα , Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία», που αναδεικνύει την τεχνολογία ως συμπαραγωγό του πολιτισμού.

Η ενότητα της ενδυμασίας παρουσιάζεται στην έκθεση «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960», ενώ προγραμματίζονται οι ενότητες για τη διατροφή και τη στέγαση.

1.«Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα , Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία»

Η έκθεση παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των υδροκίνητων μηχανών που επινοήθηκαν για την άλεση των καρπών-οι νερόμυλοι, την πρίση των ξύλων- τα νεροπρίονα , και την πίληση (πύκνωση) των μάλλλινων υφαντών –οι νεροτριβές καi τα μαντάνια, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από τον μόχθο των αντίστοιχων χειρωνακτικών εργασιών.

Η έκθεση αυτή, προπομπός του τριθεματικού κύκλου των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, αποσκοπεί στην ανάδειξη της τεχνολογίας ως παραμέτρου παραγωγής του πολιτισμού.

Με εξαίρεση των νερόμυλο, που ανάγεται στον 1ο προχριστιανικό αιώνα , οι άλλες δύο μηχανές πρωτοεμφανίζονται στον δυτικό Μεσαίωνα (το μαντάνι) και την Αναγέννηση (το νεροπρίονο), ενώ στον ελληνικό χώρο καταγράφονται από τον 19ο αιώνα.

Καθώς με τη διάχυσή τους διαδίδεται η ιδέα της μηχανής, γίνεται φανερό ότι η σημασία τους υπερβαίνει τη χρηστική τους αξία και αποκτά τη διάσταση οριακού ανθρωπολογικού γεγονότος.

Τα διάσπαρτα έως τη δεκαετία του 1960 υδροκίνητα εργαστήρια στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα αποτελούν μνημεία της τεχνολογίας και τεκμήρια ευφυΐας του ανθρώπου, που εξαγγέλλουν την εποχή της μηχανής –την τρίτη καμπή στην ιστορία του είδους μας, μετά την οικειοποίηση της φωτιάς και την επινόηση της γεωργίας .

Αποκαθιστώντας το χαμένο κύρος αυτών των διάσπαρτων στην ύπαιθρο εργαστηρίων και μέσα από τις «ανασυνθέσεις» της ζωής του μυλωνά, του πριονά και του ντριστιλιέρη-μπαταντζή, γίνεται κατανοητό γιατί τα εργαστήρια αυτά αποτελούν μνημεία του πολιτισμού και της τεχνολογίας, άξια να ερευνηθούν και να διασωθούν.

Η παραδοσιακή τεχνολογία παίρνει τη θέση που της αρμόζει σε ένα σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

2.«Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960»

Η έκθεση παρουσιάζει 55 παραδοσιακές ενδυμασίες ως το 1960, το τέλος της προβιομηχανικής εποχής στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου (Βόρεια Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρουμελία, Εύξεινος Πόντος, Μικρά Ασία), όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες, με συνείδηση της καταγωγής τους.

Στην παραδοσιακή ενδυμασία περιλαμβάνονται και τα κοσμήματα, που μαζί με την ανάγκη για στολισμό και διάκριση λειτουργούσαν ως θρησκευτικά και μαγικά σύμβολα προστασίας και αποτροπής του κακού στα σημεία του σώματος που ο άνθρωπος τα φορούσε.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν διαδραστικό χάρτη διάχυσης των ενδυμασιών, όπου ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη σημασία της φορεσιάς ως στοιχείο κοινής πολιτισμικής ταυτότητας κοινωνικών ομάδων σε διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τηλ: 2310830591 – 2310889840 / pr@lemmth.gr / Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης: 9:00-15:30 / Τετάρτη: 9:00-21:30
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 26/6/2025

Πέμπτη 26/6

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

20:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

20:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Πάρκο ΧΑΝΘ

18:00 24/6/2025

Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28/6

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

Θερινό Σινεμά για Παιδιά στο Hyatt Regency Thessaloniki

15:00 24/6/2025

17 Ιούν - 4 Σεπ 2025

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

13:13 24/6/2025

Νέα Τούμπα

Κλασικά Έπιπλα