Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της!

27/10/2017 21:26    Η σκληρή απάντηση της ισπανικής Γερουσίας
Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπου σήμερα η καταλανική Βουλή ψήφισε υπέρ της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απ' την Ισπανία, με τη Μαδρίτη να απαντά αίροντας την αυτονομία της. Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ήρθε και αυτό της ισπανικής Γερουσίας που άναψε «πράσινο φως» στο αίτημα Ραχόι για ενεργοποίηση του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

«Κάναμε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε αρκετά προκειμένου να νομιμοποιήσουμε την εντολή της κάλπης. Πολίτες της Καταλονίας, πλησιάζει εκείνη η ώρα που θα πρέπει να κρατήσουμε τον παλμό αυτής της χώρας, με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο Κάρλες Πουντζντεμόν.

Την πρόταση για απόσχιση που κατατέθηκε, αφότου ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουντζντεμόν απέκλεισε χθες το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στήριξαν με τη ψήφο τους 70  βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Απ' την αίθουσα αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos)  προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Αντίστοιχα στη ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Γερουσία για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, υπέρ ήταν 214 ψήφοι,  47 κατά και καταγράφηκε και μια απουσία.

Το  ψήφισμα της Βαρκελώνης  που ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. υποδέχθηκαν με χειροκρότημα και αγκαλιές οι παρόντες βουλευτές, ενώ έξω απ' την καταλανική βουλή πλήθος κόσμου περίμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με πολλούς να ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

 Η σημερινή ψηφοφορία ακολούθησε ακόμη μια εβδομάδα έντασης ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Την αντίθεσή της πάντως εξέφρασε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau τόσο στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας απ' την πλευρά της καταλανικής Βουλής όσο και στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 απ' την πλευρά της Γερουσίας.

Ο Ραχόι ζήτησε την καθαίρεση της καταλανικής Βουλής

Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερουσία ο  Μαριάνο Ραχόι, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Μαδρίτης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της βορειοανατολικής περιφέρειας και να θέσει ένα τέλος στην πολιτική αυτή κρίση. Για σήμερα το βράδυ έχει συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Ο Ραχόι τόνισε από το βήμα της Γερουσίας ότι η απόφαση του Πουτζντεμόν να αψηφήσει το Ισπανικό Σύνταγμα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές του μήνα ανάγκασε τη Μαδρίτη να λάβει μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας.

Στην ομιλία του, την οποία διέκοπταν ηχηρά χειροκροτήματα,  ο Ραχόι ζήτησε άδεια να απομακρύνει την κυβέρνηση Πουτζδεμόν τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων όλων. Και αυτό έχει συνέπειες».

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι με τη συνεχή του άρνηση να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία ο Πουτζδεμόν τραβάει το σκοινί ως εκεί που δεν πάει.

«Ουδέν σχόλιο» το σχόλιο της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.



news247

Επόμενο Προηγούμενο
 

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

12:07 9/7/2025

Στις 21:00 το βράδυ

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

11:48 9/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

20:59 8/7/2025

9/07 - 4:30 μμ - 9:00 μμ

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/7/2025

Τρίτη 8/7

Θερινές εκπτώσεις 2025

Θερινές εκπτώσεις 2025

20:00 7/7/2025

Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου

Κλασικά Έπιπλα