Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

16/8/2026 14:23     τελευταίες δοκιμές
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, με τα δοκιμαστικά δρομολόγια να βρίσκονται σε εξέλιξη και το βάρος να πέφτει πλέον στις τελευταίες δοκιμές και στις διαδικασίες πιστοποίησης, πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας γραμμής εντός Αυγούστου. 

Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά σηματοδοτεί και την επιτάχυνση του σχεδιασμού για το επόμενο μεγάλο βήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τις δυτικές συνοικίες. 

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στην Ελληνικό Μετρό προωθείται η ταχύτερη ωρίμανση του έργου, με έμφαση στις απαιτούμενες μελέτες και στην ενεργοποίηση των πρόδρομων εργασιών, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική κατασκευή της νέας γραμμής. Η κυβερνητική κατεύθυνση είναι, μετά την παράδοση της Καλαμαριάς, το ενδιαφέρον να στραφεί με μεγαλύτερη ένταση προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Μάλιστα, τους πέντε νέους σταθμούς -Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα- επισκέφθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, πραγματοποιώντας αυτοψία στην πορεία των εργασιών. Παράλληλα, συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της Ελληνικό Μετρό, εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή και την εταιρεία λειτουργίας THEMA, με αντικείμενο τον συντονισμό των τελευταίων εργασιών και των δοκιμών.

Η επέκταση της Καλαμαριάς περιλαμβάνει πέντε σταθμούς και περίπου 4,8 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής και, με την έναρξη λειτουργίας της, το δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει συνολικά 18 σταθμούς. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δημόσιες συγκοινωνίες στην ανατολική πλευρά της πόλης και να περιορίσει τις οδικές μετακινήσεις προς το κέντρο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής και πλήρως πιστοποιημένη λειτουργία της επέκτασης. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας είχε δηλώσει κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη ότι οι δοκιμές των συστημάτων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μετά την Καλαμαριά το επόμενο μεγάλο βήμα για το Μετρό είναι η επέκτασή του προς τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στο υπουργείο και στην Ελληνικό Μετρό το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον προς τις βορειοδυτικές συνοικίες, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος και εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες μετακίνησης. Η δυτική επέκταση θεωρείται το επόμενο κρίσιμο βήμα για τη μετατροπή του Μετρό από μία βασική γραμμή με ανατολικό κλάδο σε ολοκληρωμένο μητροπολιτικό δίκτυο. Η σύνδεση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Έτσι, με την Καλαμαριά να πλησιάζει στην έναρξη λειτουργίας της, το επόμενο στοίχημα περνά στη δυτική Θεσσαλονίκη.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Κλασικά Έπιπλα