Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το βραβείο για τη διαχείριση του προσφυγικού

3/6/2018 16:49    «Le Monde – Smart Cities 2018»
Το ειδικό βραβείο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αποδίδεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε στις 17 Μαΐου 2018 στη Λυών της Γαλλίας, στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού «Le Monde – Smart Cities 2018». Η επίσημη απονομή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στις 11 Ιουλίου, στην Σιγκαπούρη.

Πρόκειται για τιμητική διάκριση που αποδόθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτός συναγωνισμού, κατόπιν σχετικών προτάσεων των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή.

Οι κριτές επισήμαναν την προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να προκριθεί η παραμονή των προσφύγων σε αστικό περιβάλλον –και όχι σε camps- με δυνατότητες μάθησης/εκπαίδευσης καθώς και ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος REACT που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, με στόχο τη μίσθωση διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων στον αστικό ιστό, καθώς και στη συνεργασία και κινητοποίηση φορέων και θεσμών, μέσω του προγράμματος URBACT III ARRIVAL CITIES.

Ο διαγωνισμός της Le Monde «Smart Cities» περιλαμβάνει βραβεία που αφορούν τους τομείς της κινητικότητας, της αστικής καινοτομίας, της κατοικίας, της ενέργειας, της πολιτιστικής δράσης και της συμμετοχικότητας των πολιτών. Στο φετινό διαγωνισμό μετείχαν περισσότερες από 200 πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας) και την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

«Η βράβευση του Δήμου Θεσσαλονίκης έρχεται ως αποτέλεσμα μιας επίπονης και μακρόχρονης συλλογικής προσπάθειας» τονίζει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ., Σοφία Ασλανίδου και προσθέτει: «Εγκαινιάσαμε συμμετοχικές διαδικασίες, διότι κατανοήσαμε ότι το προσφυγικό απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, συνεργαζόμαστε με άλλους δήμους με τους οποίους δημιουργήσαμε δίκτυο καλών πρακτικών, με άλλες πόλεις, καθώς και με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και την UNICEF».




Επόμενο Προηγούμενο
 

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

17:00 21/6/2025

19/06 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

20:00 20/6/2025

παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Κλασικά Έπιπλα