ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ -Πολυθεματική έκθεση

11/5/2018 12:05    ΔΕΘ - περιπτερο 2

Πέρασαν ενενήντα πέντε χρόνια από την περίοδο της καταστροφής, της γε­νοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Ως σήμερα δεν τολμήσαμε να δούμε κατάματα της τραγωδία του ελληνισμού δεν αναδείξαμε τα βαθύτερα αίτια, που οδήγησαν τον ελληνισμό της τρισχιλιόχρονης Μικρασίας στο θάνατο. Συνεργήσαμε εγκλωβισμένοι από την Πολιτεία και τους ιδεολογικούς μηχανι­σμούς της στην απαξίωση της ιστορίας μας. Δεν τολμήσαμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Μόνο εκδηλώσεις μνημοσύνων, τελούσαμε και τελούμε.

Πιο οδυνηρή κι από την μεγαλύτερη τραγωδία, μας συμβουλεύει ο μεγάλος πολιτικός της αλύτρωτης Κύπρου Βάσος Λυσαρίδης, είναι η απάθεια στην αντι­μετώπιση της. Και πιο εξευτελιστική θα ήταν η τυχόν αδράνεια των παθόντων και των επιγόνων. Γι’ αυτό, μας συμβουλεύει δικαιούμαι να ανακράξω:

«Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα.

Αν ξεχάσω τις κραυγές των νηπίων. Τους ρόγχους των απαγχονισϋέντων τις πατημασιές των πεταλωμένων τον ανίκητο πόνο των βιασ&έντων την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων. Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου.

Την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία. Τις ρίζες που αρ- νούνται να πεϋάνουν. Δεν μας ταιριάζει η ετεροχρονισμένη εκδίκηση. Όμως δεν μας ταιριάζει και η παθητική αμνησία. Δεν είναι μόνο η γενιά που χάθηκε. Δεν εί­ναι μόνο οι γενιές. Που ορφάνεψαν. Είναι και οι γενιές που θαμμένες στα πολυ- χιλιόχρονα χώματα παραμένουν φρουροί της μνήμης και απαιτούν δικαίωση».

Η συγχώρεση είναι αρετή. Όμως προϋποθέτει την μετάνοια του εγκληματία και των επιγόνων, την αναγνώριση του εγκλήματος και τα διορθωτικά εφικτά μέτρα για μετρίαση του μεγέθους των εγκληματικών πράξεων. Γιατί οι δολοφο- νηθέντες αρνούνται να ενταφιαστούν.

Στην ιστορική παρακμή του ποντιακού ελληνισμού καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το πολιτικό κλίμα της πατρίδας μας, που ήταν πάντα εχθρικό και ταυτόχρονα κατασταλτικό. Η προσφυγιά, το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας Βενιζέλου-Ι- νονού, η δικτατορία, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο εμφύλιος πόλεμος, η ξενοκρατία και η χούντα της επταετίας δεν επέτρεπαν την ανάδειξη επικίνδυνων «διά την καθεστηκυίαν τάξιν» λευκών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας μας. Η λογοκρισία και ο χαφιεδισμός φυλάκισαν τη μνήμη των προσφύγων της πρώτης γενιάς, με αποτέλεσμα να μην προβάλλονται και να αναδεικνύονται τα θέματα αυτά. Κι όταν λυτρωθήκαμε από τα καρκινώματα των πέτρινων χρόνων, ήρθαν τα κόμματα και οι σύνδικαλιστικο-ποντιακοί κόμματο-πατέρες να εξαγοράσουν αντί πινακίου φακής ό,τι παρέμεινε ακόμη όρθιο και ζωντανό. Του χρόνου συ­μπληρώνονται εκατόν χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας. Για αυτό επιβάλλεται ενωμένοι πλέον να προχωρήσουμε στον κοινό αγώνα. Να καταδι­κάσουμε τον Κρεοντισμό, αναδεικνύοντας το ρόλο της Αντιγόνης.

Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Δείτε το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων από την Παρασκευή 27 Απριλίου μέχρι Κυριακή 27 Μαίου



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Δαρδαμανέλης και Ποικιλίδου απαντούν σε δημοσίευμα που τους θέλει να συμμαχούν

Καλαμαριά: Δαρδαμανέλης και Ποικιλίδου απαντούν σε δημοσίευμα που τους θέλει να συμμαχούν

13:23 4/7/2026

στις δημαιρεσίες

Μετά την Καλαμαριά το Μετρό πάει Δυτικά - Αρχίζουν οι μελέτες – Ποιοι είναι οι πρώτοι τέσσερις σταθμοί

Μετά την Καλαμαριά το Μετρό πάει Δυτικά - Αρχίζουν οι μελέτες – Ποιοι είναι οι πρώτοι τέσσερις σταθμοί

12:07 4/7/2026

μια καθοριστική απόφαση

Καλαμαριά: Έλεγχοι για παράνομους αλλοδαπούς - Προσαγωγές και συλλήψεις

Καλαμαριά: Έλεγχοι για παράνομους αλλοδαπούς - Προσαγωγές και συλλήψεις

11:49 4/7/2026

Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης

Καλαμαριά: Ο σύλλογος ''Μπουμπουλίνα'' υιοθέτησε πάρκο και το έκανε σαν καινούργιο (φωτο)

Καλαμαριά: Ο σύλλογος ''Μπουμπουλίνα'' υιοθέτησε πάρκο και το έκανε σαν καινούργιο (φωτο)

11:36 4/7/2026

Νέα Κρήνη

Καλαμαριά - Μετρό: Έτσι είναι οι νέοι σταθμοί - Βίντεο ανέβασε ο Ταχιάος

Καλαμαριά - Μετρό: Έτσι είναι οι νέοι σταθμοί - Βίντεο ανέβασε ο Ταχιάος

09:48 4/7/2026

ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

22:56 3/7/2026

δείτε αναλυτικά

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

20:52 3/7/2026

μια απερισκεψία έφερε δύο θανάτους

Κλασικά Έπιπλα