Κορονοϊός: Ετοιμάζεται τετραψήφιος αριθμός του ΕΟΔΥ

28/2/2020 20:34    «Μην πηγαίνετε μόνοι σας στα νοσοκομεία»
Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κορονοϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν δε, ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.

Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κορονοϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες.

Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζουν σύμφωνα με το newsbeast ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους. Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κορονοϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι' αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

11:15 24/4/2025

Το πολυβραβευμένο έργο στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη» από 25/04 - 9:00 μμ - 27/04 - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/4/2025

Πέμπτη 24/4

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

20:18 23/4/2025

Από Παρασκευή 25/4

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

17:00 23/4/2025

Σάββατο 26/4

Φύση και πολιτισμός συναντιούνται στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Φύση και πολιτισμός συναντιούνται στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

15:00 23/4/2025

23/04 - 4/05

ΠΑΟΚ: Απόψε στο κατάμεστο Παλατάκι η μάχη για την ευρωπαϊκή κούπα

ΠΑΟΚ: Απόψε στο κατάμεστο Παλατάκι η μάχη για την ευρωπαϊκή κούπα

11:26 23/4/2025

Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης του αγώνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/4/2025

Τετάρτη 23/4

The Comic Con vol.9 στο Βελλίδειο

The Comic Con vol.9 στο Βελλίδειο

17:00 22/4/2025

Το κορυφαίο Comic Convention επιστρέφει!

Παγκόσμια Ημέρα πινκ πονκ Πλατεία Αριστοτέλους

Παγκόσμια Ημέρα πινκ πονκ Πλατεία Αριστοτέλους

12:59 22/4/2025

Τετάρτη 23/4

Η 4η Λευκή Νύχτα Θερμαϊκού

Η 4η Λευκή Νύχτα Θερμαϊκού

12:54 22/4/2025

Σάββατο 17/5

Κλασικά Έπιπλα