Έλληνας ανοίγει τον δρόμο για την «εκτύπωση» ανθρώπινων οστών!

3/3/2020 17:40    Γιάννης Παπαντωνίου
Το πρώτο βήμα για την μαζική παραγωγή εξατομικευμένων οστικών εμφυτευμάτων επιχειρεί  να κάνει μια πανευρωπαϊκή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Ο Γιάννης Παπαντωνίου, νέος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής) και επισκέπτης καθηγητής του βελγικού πανεπιστημίου KU Leuven είναι ο επιστήμονας που έθεσε τις βάσεις για τη μέθοδο η οποία μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στην αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων στα οστά ενός ανθρώπου, που προκύπτουν για παράδειγμα από τροχαία ατυχήματα ή λόγω εγχειρήσεων αφαίρεσης οστού για απομάκρυνση όγκων.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του Έλληνα επιστήμονα με συνεπικεφαλής τον καθηγητή Frank Luyten, στο KU Leuven δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science. Στην ουσία, οι επιστήμονες κατάφεραν να αντιγράψουν τη φυσική μέθοδο ανάπτυξης των οστών στο εργαστήριο, αναπτύσσοντας σκελετικούς μικροϊστούς-οργανοειδή, γεγονός που αποτελεί πρωτόγνωρο επίτευγμα στα επιστημονικά χρονικά.

«Μελετήσαμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το οστό στο έμβρυο, καθώς αυτή η διεργασία είναι παρόμοια με τον τρόπο  που αναγεννιέται επιτυχώς ένα σπασμένο κόκκαλο. Αντιγράφοντας αυτή τη διεργασία στο εργαστήριο την οποία ονομάσαμε ΄Εξελικτική Μηχανική’, δημιουργήσαμε τεχνητούς ιστούς από βλαστοκύτταρα, ικανούς να αναγεννήσουν μεγάλα τραύματα οστών σε ζωντανά μοντέλα», δηλώνει σύμφωνα με το real, ο Γιάννης Παπαντωνίου.

Το επόμενο βήμα για την κλινική μετάφραση αυτής της μεθόδου είναι η θα είναι η δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών διεργασιών και αυτοματοποιημενου εξοπλισμού. Στην ουσία, στόχος είναι η χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιήσει σε κλίμακα, την μέθοδο που αναπτύχθηκε με ευρεία εφαρμογή ακόμα και σε άλλα όργανα.

Για τον σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 προκειμένου να συνεχίσει περαιτέρω η προσπάθεια μετάβασης της μεθόδου από το εργαστήριο στην κλινική.

Το πρόγραμμα JointPromise (874837) θα φέρει μαζί κορυφαίες ερευνητικές ομάδες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο με συντονιστή το KU Leuven και επιστημονικό συντονιστή τον Γιάννη Παπαντωνίου. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν είναι το Fraunhofer Institute (Γερμανία), το Maastricht University (Ολλανδία), Poietis (Γαλλία), Stem Cell Technologies (Βρετανία), ενώ από την πλευρά της Ελλάδας, στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ) με τη συμμετοχή και των εργαστηρίων της Δρ. Μαρίας Κλάπα, και του διευθυντή Βασιλείου Μπουργανού.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει στην εκβιομηχάνιση του τομέα παραγωγής ζωντανών εμφυτευμάτων στο άμεσο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο οι κυτταρικές και αναγεννητικές θεραπείες θα μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς και προσιτές σε μεγάλο αριθμό ασθενών ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού δοτών οργάνων και μοσχευμάτων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα να συμμετέχει ενεργά σε ένα χώρο και μια αγορά καινοτομίας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γιάννης Παπαντωνίου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

17:33 19/4/2026

Ο Αμερικανός Πρόεδρος

To Ταφικό Έθιμο του Πόντου αναβιώνει και φέτος στην Καλαμαριά η Αδελφότητα Κρωμναίων

To Ταφικό Έθιμο του Πόντου αναβιώνει και φέτος στην Καλαμαριά η Αδελφότητα Κρωμναίων

19:15 18/4/2026

Στις 19/04

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

16:17 16/4/2026

Για τα δικαιώματα του παιδιού στην πρώιμη ηλικία στις 22/04

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

10:01 16/4/2026

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IqAir

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

14:42 15/4/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

14:35 15/4/2026

Ένα αρχείο – παρακαταθήκη μνήμης

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

18:18 14/4/2026

Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όλγας

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

16:25 14/4/2026

Δείτε όλο το πρόγραμμα

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Κλασικά Έπιπλα