Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται για εκτόξευση ο δορυφόρος του ΑΠΘ

4/3/2020 17:09    ομάδα Αεροδιαστημικής ASAT
Τον δικό του νανοδορυφόρο στο διάστημα φιλοδοξεί να έχει σε περίπου δύο χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το voria.

Πρόκειται για το επιστέγασμα της άοκνης εργασίας της ομάδας Αεροδιαστημικής ASAT του ιδρύματος, η οποία μετρά ήδη πέντε χρόνια ζωής και πλέον ετοιμάζεται για εκτόξευση.

Η ομάδα αεροδιαστημικής του ΑΠΘ συμμετείχε σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), του Fly your Satellite 3 όπου δίνεται η ευκαιρία σε ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων να στείλουν τον δικό τους δορυφόρο στο διάστημα και να πραγματοποιήσουν τη δική τους πρωτοποριακή αποστολή.

Ο σχεδιασμός του νανοδορυφόρου, που φέρει το όνομα Acube SAT λόγω του κυβοειδούς σχήματός του, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και, όπως επισήμανε ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και επικεφαλής της ομάδας ASAT, «κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάσει εκεί».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα κατά τηνπαρουσίαση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, η πρόταση της ομάδας αεροδιαστημικής του ΑΠΘ υποβλήθηκε εντέλει στην ESA τον Οκτώβριο του 2019 και πριν λίγο καιρό κατάφερε να ξεχωρίσει στη διαδικασία επιλογής μεταξύ άλλων επτά προτάσεων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, μαζί με άλλες δύο από Γερμανία και Ισπανία.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας αεροδιαστημικής του ΑΠΘ, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύρου Υάκινθου, στη συγκεκριμένη φάση ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του δορυφόρου. H ομάδα θα προχωρήσει στη συνέχεια στην κατασκευή και τη συναρμολόγησή του, για να ακολουθήσουν οι δοκιμαστικοί έλεγχοι.

Στη συνέχεια ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη και η ομάδα των φοιτητών θα τον χειρίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια των φοιτητών παίζει η ESA η οποία αναλαμβάνει τα έξοδα εκτόξευσης του νανοδορυφόρου, που είναι ένα πολύ υψηλό ποσό.

Η ομάδα αεροδιαστημικής ASAT του ΑΠΘ θα έχει άμεση υποστήριξη από ειδικούς της ESA, που έχουν συμμετάσχει σε διαστημικές αποστολές στο παρελθόν. Ακόμα, οι φοιτητές του ΑΠΘ θα έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ώστε να εκπονηθούν όλοι οι δοκιμαστικοί έλεγχοι.

Τα μέλη της ομάδας θα παρακολουθήσουν σεμινάρια-workshop στην έδρα της ESA ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν περαιτέρων.

Αν και το χρονοδιάγραμμα δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως, ο νανοδορυφόρος υπολογίζεται ότι θα εκτοξευχθεί περί τα τέλη του 2022 κια θα τεθεί σε τροχιά 400 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ο έλεγχος του θα γίνεται από σύστημα κεραιών που θα υπάρχει στο ΑΠΘ.

Η αποστολή

Οι στόχοι της αποστολής είναι να επιτευχθεί μια πρωτοφανούς κλίμακας μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας και της μικροβαρύτητας σε ευκαρυωτικά κύτταρα από μύκητες που θα βρίσκονται εντός του δορυφόρου, με απόκτηση δεδομένων μεγάλης κλίμακας  και μακροπρόθεσμη παρατήρηση των υπό μελέτη κυττάρων.

Ακόμα, η αποστολή προσανατολίζεται στην ανάπτυξη και επίδειξη πρωτοποριακής επαναχρησιμοποίησης πλατφόρμας για scalable διαστημική βιολογική έρευνα σε νανοδορυφόρους.

«Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό cube sat που θα φέρει σε πέρας μια τέτοια αποστολή, ενώνοντας του τομείς της αεροδιαστημικής και της συνδετικής βιολογίας», επισήμανε ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, περιγράφοντας την αποστολή.

Τελικός σκοπός της  αποστολής είναι τα αποτελέσματά της να γίνουν αναγωγή στις ανθρώπινες δυνατότητες, ώστε να επιτευχθεί η παράταση της παραμονής του ανθρώπινου οργανισμού στο διάστημα, με τη χρήση βιοφαρμάκων και βιοκαυσίμων.

Η ASAT

Η ομάδα αεροδιαστημικής ASAT, είναι η πρώτη ομάδα αεροδιαστημικής του ΑΠΘ και ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Πλέον, έχει φοιτητές απο διαφορα τμήματα και αριθμεί περίπου 70 φοιτητές-μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές που αποφοιτούν αποχωρούν ταυτόχρονα από την ομάδα, ωστόσο τα μέλη ανανεώνονται από νέους φοιτητές, κάτι που σύμφωνα με τα μέλη της ASAT είναι και το νόημα λειτουργίας της εν λόγω ομάδας.

Το πρόγραμμα που έχει ως στόχο την εκτόξευση νανοδορυφόρου χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από χορηγίες, ενώ όπως επισήμανε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Ευστράτιος Στυλιανίδης θα υπάρξει μια εκστρατεία εξεύρεσης πόρων για την ASAT ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το ερευνητικό της έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα στο διάστημα, αφού προ μηνών γνωστοποιήθηκε η συμμμετοχή ερενητών του ιδρύματος στη διαπλανητική αποστολή Hera της ESA.Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Κορονοϊός: 7.560 νεκροί στη Γαλλία

Κορονοϊός: 7.560 νεκροί στη Γαλλία

21:55 4/4/2020

το τελευταίο 24ωρο 441

Θεσσαλονίκη: Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε εικοσάχρονος

Θεσσαλονίκη: Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε εικοσάχρονος

21:34 4/4/2020

στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών

10/10 ούτε με σκονάκι: Σου δίνουμε το ποπ κουπλέ, μπορείς να βρεις ποιος τραγουδιστής το λέει;

10/10 ούτε με σκονάκι: Σου δίνουμε το ποπ κουπλέ, μπορείς να βρεις ποιος τραγουδιστής το λέει;

21:14 4/4/2020

Ένα απολαυστικό κουίζ

Φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό

Φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό

20:40 4/4/2020

φρουρός του οργανισμού

Ιταλία: 681 νέοι θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Ιταλία: 681 νέοι θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

20:06 4/4/2020

νεα ενημέρωση

Θεσσαλονίκη: Αλλοδαπός από δομή που βρίσκεται σε καραντίνα εντοπίστηκε στο ΙΚΕΑ!

Θεσσαλονίκη: Αλλοδαπός από δομή που βρίσκεται σε καραντίνα εντοπίστηκε στο ΙΚΕΑ!

19:20 4/4/2020

ήρθε με τραίνο

10306: Σε λειτουργία η γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό

10306: Σε λειτουργία η γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό

19:12 4/4/2020

από σήμερα το πρωί

Δικαίως αρρώστησαν όλοι με αυτό που είδαν στο Casa de Papel;

Δικαίως αρρώστησαν όλοι με αυτό που είδαν στο Casa de Papel;

19:08 4/4/2020

Σπάει όλα τα ρεκόρ

Κορονοϊός: 68 νεκροί - 92 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: 68 νεκροί - 92 διασωληνωμένοι

18:41 4/4/2020

Τσιόδρας

Απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου!

Απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου!

18:28 4/4/2020

Νίκος Χαρδαλιάς

Κλασικά Έπιπλα