Κεντρική Μακεδονία: Κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας - Στοπ σε δραστηριότητες

12/3/2020 17:58    από σήμερα
Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων της προχωρά από σήμερα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας, παράλληλα, αυστηρά μέτρα, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με στόχο να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνουν και οι 38 δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία συμφωνήθηκαν στη διάρκεια σημερινής, έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) με επικεφαλής τον πρόεδρο, δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και εκπροσώπους της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας.

«Όπως έχουμε δεσμευτεί και λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουμε και τώρα. Με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα που αφενός, διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία τη σωστή και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφετέρου, συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού» δήλωσε σύμφωνα με το makthes ο κ. Τζιτζικώστας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι, είναι και θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλο το επόμενο διάστημα δίπλα στους πολίτες και σε όσους έχουν ανάγκη, στην πρώτη γραμμή για τη χώρα.

Στον κοινό βηματισμό και το συντονισμό με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως «όλα πρέπει να γίνουν με τη σοβαρότητα και την ψυχραιμία και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό που επιβάλλουν οι στιγμές».

Γνωστοποίησε μάλιστα πως οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αναλαμβάνουν να εντείνουν τη ενημέρωση των υπηρεσιών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους, αλλά και των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα, τόσο για τη προφύλαξη, όσο και για όλα τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στην καθημερινότητα τους.

Τα μέτρα της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες, τα μέτρα είναι τα εξής:

*Αναστολή των δια ζώσης δράσεων όλων των συλλογικών οργάνων της περιφέρειας, του περιφερειακού συμβουλίου και όλων των επιτροπών, οι οποίες θα συνεδριάζουν μόνο για επείγοντα θέμα διά περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

*Αναστολή όλων των εκδηλώσεων που διοργανώνει η περιφέρεια και οι εποπτευόμενοι φορείς της, όπως το Κέντρο Πολιτισμού

*Αναστολή της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις εκθέσεις και διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

*Αναστολή όλων των παραχωρήσεων χώρων της περιφέρειας για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παρεκκλησίου εντός του αύλειου χώρου της Βίλλας Αλλατίνη.

Μέτρα για εξυπηρέτηση πολιτών

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

1. Ενημέρωση των πολιτών με κάθε μέσο, όπως είναι εξειδικευμένα φυλλάδια και αναρτήσεις πληροφοριών και οδηγιών στα κτήρια της περιφέρειας, αλλά και με εξειδικευμένα μηνύματα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της περιφέρειας.

2. Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου σε κάθε διεύθυνση και σε καθεμία από τις επτά περιφερειακές ενότητες για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις

3. Η περιφέρεια θα κάνει πλήρως αποδεκτή την υποβολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, για τα οποία μέχρι σήμερα απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στην υπηρεσίες.

4. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που έχουν προσέλευση και εξυπηρέτηση κοινού, καθιερώνεται ωράριο εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης μόνο για τις υποθέσεις που αποτελούν έκτακτη ή επείγουσα ανάγκη τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή).

5. Αναστέλλεται η διενέργεια όλων των εξεταστικών διαδικασιών, όπως της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης υποψήφιων οδηγών.

6. Προβλέπεται η τήρηση βιβλίων επισκεπτών για όλους όσοι επισκέπτονται της υπηρεσίες της περιφέρειας και τις επτά περιφερειακές ενότητες.

«Θωράκιση» της υγείας των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η περιφέρεια θα λάβει τα εξής μέτρα:

Αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της τηλεργασίας από το σπίτι

Προάσπιση της υγείας όλων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με απομάκρυνσή τους από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού.

Εκ περιτροπής αδειοδότηση σε γονείς παιδιού έως 15 ετών.

Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής υγιεινής.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε επίσης ότι ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναστέλλει όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών, ενώ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 24 Μαρτίου ολομέλειας στις Βρυξέλλες, καθώς και όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων της.

ΠΕΔ-ΚΜ: Επεκτείνεται το «Βοήθεια στο Σπίτι», αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες

Στα μέτρα που άρχισαν ήδη να λαμβάνουν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση το πλαίσιο που έθεσε η ΠΚΜ και τις οδηγίες του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Συντονίζουμε και εμείς τα βήματα μας σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Ως δήμοι σε όλη την περιφέρεια πυκνώσαμε την επικοινωνία με SMS που στείλαμε πρακτικές οδηγίες, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες απολυμάνσεις σχολείων, παιδικών σταθμών και δημοτικών χώρων, αλλά και χώρους όπου συχνάζουν ευπαθείς ομάδες, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, ενώ αναστείλαμε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Επίσης, οι δήμοι, όπως ανακοίνωσε, προχωρούν στην επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη μέσα στο σπίτι τους. «Με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης, «τους βοηθάμε να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην μετακινούνται και να μην διακινδυνεύουν. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο, στο οποίοι οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν».

«Λαμβάνουμε», είπε, «ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και βέβαια το σημαντικότερο, είναι να δούμε τον εαυτό μας και να προβούμε σε σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και προστασίας».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, για τον περιορισμό όλων των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αποφευχθούν.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα