Κορονοϊός: Έλληνες ανακάλυψαν πως επιτίθεται ο ιός!

20/3/2020 11:36    Νέα δεδομένα
Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος COVID 19, ανοίγει η ανακάλυψη που έκανε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες, στα εργαστήρια του Αττικού Νοσοκομείου.   



Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ' Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. «Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ' Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή».

Από αυτή την ανάλυση, λέει ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.   

Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας». 

Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο».

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Χαλκιδική: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Πευκοχωρίου

Χαλκιδική: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Πευκοχωρίου

09:01 12/6/2026

λόγω διαρροής λυμάτων

Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

22:51 11/6/2026

Ιδανικό φινάλε για τις αθλήτριες του Κολυμβητικού Ομίλου

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

19:29 11/6/2026

Κυριακή 14 Ιουνίου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

19:15 11/6/2026

στο πλαίσιο της επίσκεψής του

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

15:05 11/6/2026

δείτε τις γραμμές που επηρεάζονται

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο  - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

14:54 11/6/2026

«Μινυρίσματα»

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

14:33 11/6/2026

Νεανικά Μουσικά Σύνολα σε Swing και Pop Ρυθμούς

Κλασικά Έπιπλα