Συνεισφέρουν στον αγώνα κατά του κορονοϊού οι φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ

21/3/2020 14:40    ΣΦΙΑΠΘ
Κάλεσμα προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές Ιατρικής, που βρίσκονται στα τελευταία έτη των σπουδών τους ή έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει, να συμβάλουν με τις γνώσεις τους στον αγώνα που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, απευθύνει με απόφαση-κάλεσμά του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΣΦΙΑΠΘ).

«Οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι της Ιατρικής βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας και έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες ενδεχομένως να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που βρίσκεται στο τέταρτο, πέμπτο και έκτο έτος, καθώς και όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουν με οργανωμένο τρόπο (...) στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας» αναφέρεται στην απόφαση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΦΙΑΠΘ, Στέφανος Κότο, διευκρίνισε ότι τελειόφοιτοι και άτομα που αποφοίτησαν πρόσφατα θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κέντρα υγείας και υποδομές δευτεροβάθμιας υγείας: «Να βοηθήσουν δηλαδή, όχι στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε άλλα περιστατικά, όπως αυτά που θα πάνε σε ένα κέντρο υγείας, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού». Προσέθεσε δε, πως οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες μπορούν να επικοινωνούν με τον ΣΦΙΑΠΘ, ο οποίος με τη σειρά του θα έρχεται σε επαφή με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ώστε ν' αποφασίζεται με ποιον τρόπο μπορεί να συνεισφέρει καθένας και καθεμία.

Στο κείμενο της απόφασης του ΣΦΙΑΠΘ αναφέρεται ακόμα ότι «τα δημόσια νοσοκομεία "πάσχουν" από τη χρόνια υποστελέχωση, αφού τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τα 30.000, ενώ η ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) είναι ανύπαρκτη». Οι φοιτητές διευκρινίζουν ακόμα ότι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει τα σωματεία των εργαζόμενων υγειονομικών, «καθώς και την πρωτοβουλία συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που απαιτούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας». Προσθέτουν δε πως στηρίζουν τα δίκαια -όπως επισημαίνουν-αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άμεση επίταξη χειρουργείων, κλινών ΜΕΘ, κρεβατιών και διαγνωστικών και εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσοκομείων, την ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας για εξετάσεις, συνταγογράφηση και θεραπεία, την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού «για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» κ.ά.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν προβολή ταινίας κάτω από το φεγγάρι!

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν προβολή ταινίας κάτω από το φεγγάρι!

20:38 9/7/2026

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μετρό Καλαμαριάς: Στόχος η είσοδος με κάρτα και κινητό - Τέλος Ιουλίου τα εγκαίνια λέει ο Δένης

Μετρό Καλαμαριάς: Στόχος η είσοδος με κάρτα και κινητό - Τέλος Ιουλίου τα εγκαίνια λέει ο Δένης

19:01 9/7/2026

ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης

Καλαμαριά: Ο ΧΟΘ στηρίζει τον σύλλογο Αγάπη Βασιλικής Κόμνου - Έτσι εκπαιδεύουμε χιλιάδες παιδιά στην ΚΑΡΠΑ

Καλαμαριά: Ο ΧΟΘ στηρίζει τον σύλλογο Αγάπη Βασιλικής Κόμνου - Έτσι εκπαιδεύουμε χιλιάδες παιδιά στην ΚΑΡΠΑ

18:37 9/7/2026

Όταν η Παράδοση χορεύει με την Αγάπη γεννιέται η Ελπίδα

Καλαμαριά: Αγριογούρουνο έκανε βόλτα ανενόχλητο – Δείτε βίντεο

Καλαμαριά: Αγριογούρουνο έκανε βόλτα ανενόχλητο – Δείτε βίντεο

18:09 9/7/2026

προκαλώντας έκπληξη στους κατοίκους

Θεσσαλονίκη: Κλειστός ο περιφερειακός Παρασκευή και Σάββατο λόγω flyover

Θεσσαλονίκη: Κλειστός ο περιφερειακός Παρασκευή και Σάββατο λόγω flyover

17:56 9/7/2026

Αποκλεισμός κυκλοφορίας..

Φωτιά στο Καλοχώρι, καίγεται επιχείρηση – Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με δύο ελικόπτερα

Φωτιά στο Καλοχώρι, καίγεται επιχείρηση – Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με δύο ελικόπτερα

17:52 9/7/2026

Ήχησε το 112

Καλαμαριά: «ΟΧΙ» στο σχέδιο για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο - Τι προτείνει ο Δήμος

Καλαμαριά: «ΟΧΙ» στο σχέδιο για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο - Τι προτείνει ο Δήμος

11:36 9/7/2026

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Κλασικά Έπιπλα