Μήνυμα Ντόναλντ Τραμπ για την 25η Μαρτίου

25/3/2020 11:45    ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αναδεικνύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμα που έστειλε για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement), ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει μέσα από τις συγκεκριμένες συνέργειες να σφυρηλατήσουν μια εταιρική σχέση, η οποία είναι σε θέση να προωθεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα με γνώμονα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφορικά με τους πολιτισμικούς δεσμούς, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι η 25η Μαρτίου αναδεικνύει την πλούσια ιστορία που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας άντλησαν την έμπνευση του από τις ιδέες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.

«Οι μεγάλοι στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας έδωσαν πνοή στην αμερικανική αναζήτηση για ελευθερία και μια δημοκρατία που θα στηριζόταν στη θεμελιώδη αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να τους αρνηθεί κανείς. Δεκαετίες αργότερα, οι ίδιες αξίες που θεμελίωσαν την Επανάστασή μας ενέπνευσαν τον λαό της Ελλάδας να αναζητήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για την ίδρυση μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και του δικού τους, πολλοί Αμερικανοί υποστήριζαν την ελληνική ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας έναν άθραυστο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται και στους κοινωνικούς δεσμούς, υπενθυμίζοντας ότι έχουν παρθεί πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

«Όπως σημειώθηκε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Επομένως, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να οικοδομήσουμε σταθερά θεσμικά θεμέλια που να ενθαρρύνουν την βαθιά εκτίμηση των κοινών μας δεσμών. Για το σκοπό αυτό, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω την εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς: Τον σταθμό της Μίκρας.. έτοιμο δεν το λες (βιντεο)

Μετρό Καλαμαριάς: Τον σταθμό της Μίκρας.. έτοιμο δεν το λες (βιντεο)

11:19 28/7/2026

Εργοτάξιο παραμένει ακόμη και σήμερα

Θεσσαλονίκη: 70χρονος τράκαρε με μηχανή και εγκατέλειψε το θύμα!

Θεσσαλονίκη: 70χρονος τράκαρε με μηχανή και εγκατέλειψε το θύμα!

10:26 28/7/2026

απογευματινές ώρες χθες

Καλαμαριά: Οδηγούσε μεθυσμένος και τον συνέλαβαν

Καλαμαριά: Οδηγούσε μεθυσμένος και τον συνέλαβαν

10:19 28/7/2026

άντρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα εισέβαλε με ρόπαλο του μπέιζμπολ σε κατάστημα ψιλικών

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα εισέβαλε με ρόπαλο του μπέιζμπολ σε κατάστημα ψιλικών

10:11 28/7/2026

μία 49χρονη γυναίκα

Καλαμαριά: Σήμερα ανοιχτό γλέντι για όλους με ψητά εδέσματα στο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα

Καλαμαριά: Σήμερα ανοιχτό γλέντι για όλους με ψητά εδέσματα στο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα

09:31 28/7/2026

Ένα ξεχωριστό μεθεόρτιο γλέντι

Μετρό Καλαμαριάς: Νέες εικόνες από το εσωτερικό των σταθμών - ''Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί'' (φωτο)

Μετρό Καλαμαριάς: Νέες εικόνες από το εσωτερικό των σταθμών - ''Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί'' (φωτο)

22:49 27/7/2026

ο διευθυντής του μετρό κος Δένης

Μένει εκτός η Καλαμαριά από το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο - Ηχηρή παρέμβαση της Δημάρχου

Μένει εκτός η Καλαμαριά από το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο - Ηχηρή παρέμβαση της Δημάρχου

22:25 27/7/2026

Με ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αποκλεισμό

Κλασικά Έπιπλα