Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου με εγγύηση 150.000€

29/3/2020 18:10    ο πρώην υπουργός
Παραμένει στη φυλακή ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου παρά το βούλευμα αντικατάστασης της κράτησης του που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του αδυνατεί να καταβάλει τη χρηματική εγγύηση των 150 χιλιάδων ευρώ που ορίστηκε.

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις 20 Μαρτίου, καθώς σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται το 18μηνο ανώτατο όριο κράτησης του.

Το Συμβούλιο ενόψει της εκπνοής του ορίου προσωρινής κράτησης διέταξε την έξοδο από τις φυλακές για τον πρώην υπουργό, ορίζοντας χρηματική εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που κατοικεί.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το εν λόγω χρηματικό ποσό και έτσι υποχρεωτικά παραμένει στη φυλακή. 

Με δήλωση του ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, οπότε και εκδόθηκε το βούλευμα αντικατάστασης προσωρινής κράτησης του εντολέα του, «Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση». 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «στην περίοδο του δράματος του κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Οκτωβρίου 2018, οπότε και είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές για ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατά τη δικογραφία αποτελεί «δώρο» που έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενη και η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου η οποία είχε κριθεί προφυλακιστέα την ίδια ημέρα με τον σύζυγο της μετά την απολογία της και αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ήδη για την υπόθεση έχει υποβάλει πρόταση παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Σπυρόπουλος και εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Σπυρόπουλος αποδέχεται τη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας έλαβε χρήματα για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών τύπου «S» με τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003. Αντισυμβαλλόμενα μέρη στην επίμαχη σύμβαση ήταν η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριος ανάδοχος με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνική 'Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Κλασικά Έπιπλα