Στο τραπέζι οι ευθύνες των κυβερνήσεων στην διαχείριση της επιδημίας

1/4/2020 13:42    αυξάνεται η δυσαρέσκεια
Μεγάλη αργοπορία στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, έλλειψη διαγνωστικών μέτρων, αγνόηση της σοβαρότητας της πανδημίας: ήδη αυξάνεται η δυσαρέσκεια κατά των κυβερνήσεων που δεν έλαβαν μέτρα προστασίας των πληθυσμών, την ώρα που ο κορονοϊός πλήττει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.

«Ανθρωποι που μπορούσαν να σωθούν, πεθαίνουν, διότι δεν έχουν πρόσβαση σε μονάδες εντατικής θεραπείας», διαπιστώνει γιατρός νοσοκομείου της Μαδρίτης.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετά τεστ, δεν υπάρχουν αρκετά μέσα προστασίας ... όλοι στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ εκτεθειμένοι», λέει ένας ασκούμενος Ψυχιατρικής στην Νέα Υόρκη.

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η συρροή των ασθενών στα υπερκορεσμένα νοσοκομεία και οι ελλείψεις στα μέσα προστασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων στις χώρες όπου οι νεκροί της πανδημίας μετρώνται κατά χιλιάδες.

Η διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές βρίσκεται στο στόχαστρο: στην Ισπανία οι αρχές επικρίνονται διότι επέτρεψαν τις μεγάλες συναθροίσεις προϊούσης της επιδημίας στην χώρα, στην Γαλλία για τις ελλείψεις σε προστατευτικές μάσκες, στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πολύ καθυστερημένη αφύπνιση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που προσμετράται στα κρούσματα, αφού πέρασε όλο τον Μάρτιο κάνοντας χειραψίες σε αμέριμνες επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Από τις 6 Μαρτίου, η Journal international de médecine (JIM) αναρωτιόταν σε άρθρο της για «τις υποψίες έλλειψης προετοιμασίας στην Γαλλία».

Την εποχή εκείνη, όταν δύο μόνο θάνατοι είχαν καταγραφεί στην χώρα, το άρθρο έκανε ήδη λόγο για μία ανησυχητική κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης μασκών FFP2 και αναφερόταν σε άρνηση των αρχών να δουν την πραγματικότητα.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αερογέφυρα βρίσκεται σε λειτουργία για την εισαγωγή μασκών, κυρίως από την Κίνα.

«Θα έλθει ο καιρός των ευθυνών, αυτός ο καιρός θα έλθει, είναι νόμιμο και δημοκρατικό», παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλώντας όλους να επιδείξουν «ταπεινότητα».

Μετά την έξοδο από την κρίση αυτή, η απειλή τιμωρίας των κυβερνήσεων στις κάλπες μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, που καλούνται να εκλέξουν πρόεδρο τον προσεχή Νοέμβριο.

«Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συμπεράσματα, αλλά αυτή η κρίση πιθανόν περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει τον Τραμπ. Η διαχείρισή του ήταν βραδεία και αδέξια», σύμφωνα με τον Charles Kupchan, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Georgetown University στην Ουάσινγκτον.

Δυσκολίες μπορεί επίσης να συναντήσει ο βραζιλιάνος φίλος του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος μιλά για «ψύχωση» και απορρίπτει το μέτρο του περιορισμού στο σπίτι.

Μία στρατηγική ρίσκου στο υγειονομικό επίπεδο ανησυχεί τμήμα της Βραζιλίας, όπου η λέξη «καθαίρεση» βρίσκεται στο στόμα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κέντρου.

Ομως, πέρα του πολιτικού μέλλοντος των κυβερνώντων, αρχίζει επίσης να εμφανίζεται το θέμα της δικαστικής δίωξης.

Στην Γαλλία έχουν κατατεθεί αγωγές κατά μελών της κυβέρνησης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

«Ο πολλαπλασιασμός των αγωγών αποτελεί ένδειξη ότι πολίτες παραμένουν σε επαγρύπνηση», λέει ο συνταγματολόγος Dominique Rousseau, ακόμη και αν οι πιθανότητες συνέχισης αυτών των δικαστικών διαδικασιών είναι ελάχιστες, κατά την γνώμη των δικαστικών.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα