Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς: Μέτρα τώρα για δημόσια υγεία και εργαζομενους

7/4/2020 14:17    Αντωνάκης Βικέντιος
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, με επικεφαλής τον κ. Αντωνάκη Βικέντιο, επισημαίνει πως η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αναλυτικά το κείμενο

Την ώρα που ο λαός μας ζει μια πρωτόγνωρη αλλά και οδυνηρή κρίση, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς συνεδρίασε, τη Δευτέρα 30/3/2020, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, προκειμένου να αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορονοϊού. Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, πρώτη από όλες τις παρατάξεις, στις 23/3/2020, έστειλε προτάσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατάστασης περιμένοντας την ανταπόκριση της Διοίκησης.

Στη συνεδρίαση στις 30/03/2020 κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, οι οποίες κινήθηκαν στην κατεύθυνση εφαρμογής και εξειδίκευσης των ΠΝΠ που εκδόθηκαν από την Κυβέρνηση, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Στάθηκαν κατά βάση στα καταστροφικά αποτελέσματα και όχι στην πρόληψη και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

1.  Καμία πρόταση δεν στάθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεπάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάσταση για την οποία φέρουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημοσίων δομών Υγείας. Επίσης, καμία πρόταση δεν αναφέρθηκε στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων στις δομές δημόσιας υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.λ.π.) που απαιτούν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργία όλων των ΜΕΘ των νοσοκομείων, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας και των αναγκαίων υλικών υγιεινής.

Την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς ‘’για άμεση επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ με πλήρη εξοπλισμό και με προσλήψεις  προσωπικού κατ’ απαίτηση του Δήμου από την κυβέρνηση’’, που κατατέθηκε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και από φορείς της Καλαμαριάς με περισσότερες από 1200 υπογραφές, επί της ουσίας τη μετέθεσαν με διάφορες προφάσεις στις καλένδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από την πίεση των 1200 υπογραφών, αρχικά οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν με την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ για να ανακρούσουν πρύμναν λίγο αργότερα, όταν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ‘’Συνεργασία για την Καλαμαριά’’ του κ. Μπακογλίδη και ‘’Καλαμαριά πρώτη ξανά’’ του κ. Τεμεκενίδη αντιπρότειναν άλλες λύσεις, όπως την επέκταση του νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, που είναι ήδη δρομολογημένες από το κράτος. Τελικά,  υπό την πίεση και των υπογραφών που κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι ο Δήμος «………..σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα προωθήσει την ενίσχυση και επέκταση του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος και την πιθανή χρήση του νοσοκομείου Παναγία». Εντύπωση δε προξενεί ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι θεώρησαν ότι οι ανάγκες του λαού της πόλης μας αλλά και γενικά της Θεσσαλονίκης μπορεί να καλυφθούν είτε με την επέκταση του νοσ. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ είτε με άλλες προσωρινές λύσεις όπως η χρήση κλειστών γηπέδων και όχι με επίταξη και επαναλειτουργία ενός χώρου όπως το ΠΑΝΑΓΙΑ που μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε ως νοσοκομείο, με προφάσεις όπως το κόστος των επισκευών του, που σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του κράτους να καλυφθεί και ο Δήμος οφείλει στις σημερινές συνθήκες να το διεκδικήσει. Επίσης, ακούστηκαν εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλοί νεκροί και στην πόλη μας, εξαιτίας του κορονοϊού και γι΄ αυτό ο Δήμος πρέπει να προετοιμαστεί για την ταφή τους. Επί της ουσίας μας λένε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την ταφή των νεκρών στην Καλαμαριά αλλά όχι για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων, στην κατεύθυνση της οποίας κινείται το αίτημα για την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου Παναγίας, του οποίου κλινικές όπως η ορθοπεδική, η ουρολογική και άλλες ήταν από τις καλύτερες της πόλη μας.

2. Δεν υπήρξε καμιά δέσμευση από την πλευρά της Διοίκησης για την εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και ούτε για την άμεση πρόσληψη γιατρών για να παρακολουθούν την υγεία των εργαζομένων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς επισήμανε ότι στον πόλεμο που βιώνει ο λαός σήμερα, λόγω του «αόρατου» εχθρού, του κορονοϊού, τα θύματα είναι πολύ ορατά. Και αυτά είναι οι συνάνθρωποί μας που αρρωσταίνουν και αρκετοί από αυτούς πεθαίνουν αλλά και οι εργαζόμενοι που κατά χιλιάδες απολύονται (150 χιλιάδες μέχρι σήμερα) ή χάνουν το μισό μηνιαίο εισόδημά τους, οι εργαζόμενοι που βλέπουν το μισθό τους να αντικαθίσταται με επιδόματα. Και όλα αυτά τα θύματα ανήκουν στα λαϊκά στρώματα – ο ιός δεν χτυπάει όλους το ίδιο- ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο φαίνεται καθαρά να κερδίζει. Στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε η κάθε κρίση αξιοποιείται για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες και υπό την επήρεια του φόβου βρίσκουν την ευκαιρία να περικόψουν μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να επιβάλουν την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, την εκ περιτροπής εργασία κλπ. Θέλουν μετά την κρίση του κορονοϊού να έχουν διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο στην αγορά εργασίας, εφιαλτικό για τους εργαζόμενους και κερδοφόρο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες η στρατηγική του κεφαλαίου δεν αλλάζει.
Σήμερα που ο λαός μας στην συντριπτική του πλειοψηφία έδειξε και δείχνει υπευθυνότητα καλείται την ίδια υπευθυνότητα να δείξει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς. Τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται με τον σκληρότερο τρόπο, αντί να  αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα του ή να στοιχίζεται πίσω από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων πρέπει και απαιτούμε να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του και να διεκδικήσει από την Κεντρική Διοίκηση, με πράξεις και όχι λόγια:

Ø  Την επαναλειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου μας, που έκλεισαν την περίοδο της κρίσης, πλήρως εξοπλισμένες με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή για την πρόληψη της υγείας των δημοτών μας.
Ø Την επέκταση, με όσες μονάδες απαιτούνται από το σχεδιασμό, του νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό και τον πλήρη εξοπλισμό του με υλικοτεχνική υποδομή.
Ø Την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ πλήρως εξοπλισμένου από προσωπικό και εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε την πάλη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας & των ΠΦΥ και καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τα σωματεία του Δήμου Καλαμαριάς να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ τ ώ ρ α, επειδή:

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!
ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα