Κίνδυνος έλλειψης φαρμάκων στην Ε.Ε.

7/4/2020 15:44    αναγκαίων φαρμάκων
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαθεσιμότητα αναγκαίων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού επισημαίνει η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κύπρια επίτροπος γράφει σε επιστολή της προς τους επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη ότι «υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ελλείψεων ζωτικών νοσοκομειακών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19». Σύμφωνα με την επιστολή, που εστάλη στις 3 Απριλίου, αρκετά κράτη-μέλη είχαν ενημερώσει την Ε.Ε. ότι έχουν επαρκείς προμήθειες μόνο για μία εβδομάδα.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, σημειώνει το Bloomberg. Ειδικότερα η απόφαση της Ινδίας, που είναι βασικός προμηθευτής ουσιών οι οποίες αποτελούν συστατικά των αναγκαίων φαρμακευτικών σκευασμάτων, να περιορίσει τις εξαγωγές, έχει προκαλέσει επανειλημμένως επείγουσες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των μελών του IPCR στις Βρυξέλλες, μίας ομάδας ειδικών και διπλωματών που έχουν αναλάβει να συντονίσουν την αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση της πανδημίας.

Μεταξύ των ουσιών των οποίων τα αποθέματα έχουν μειωθεί επικίνδυνα είναι η παρακεταμόλη. «Υπό το φως της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των συνεχιζόμενων περιορισμών στην Ινδία, υπάρχει επίσης σαφή ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή παρακεταμόλης στην Ε.Ε.», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Κυριακίδου. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές της υδροξυχλωροκίνης, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούσε την προμήθεια της συγκεκριμένης ουσίας, την οποία τόσο η Κίνα, όσο και η Ε.Ε. και Νότια Κορέα συνιστούν για ασθενείς με Covid-19.

Οι εξαγωγές τόσο της παρακεταμόλης όσο και της υδροξυχλωροκίνης θα επιτρέπονται πλέον από την Ινδία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων και αφού θα καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και οι υφιστάμενες παραγγελίες. 

Εν τω μεταξύ, ομάδα Ευρωπαίων γιατρών και νοσηλευτών από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, η οποία συγκροτήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., αποστέλλεται σήμερα στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Η Αυστρία προσέφερε επίσης περισσότερα από 3.000 λίτρα απολυμαντικών στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού.


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Καλαμαριά: Έρχονται τα Κηφισιώτικα - Γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

22:22 1/9/2026

Με μουσική και χορούς από Θράκη έως Κρήτη

Θρίαμβος για τους Καλαμαριώτες αθλητές - Σας ευγνωμονούμε και σας περιμένουμε (φωτο)

Θρίαμβος για τους Καλαμαριώτες αθλητές - Σας ευγνωμονούμε και σας περιμένουμε (φωτο)

21:55 1/9/2026

Πέτρο, Ζωή, συγχαρητήρια!

Καλαμαριά: Αγορά χωρίς μεσάζοντες την Κυριακή με χαμηλές τιμές

Καλαμαριά: Αγορά χωρίς μεσάζοντες την Κυριακή με χαμηλές τιμές

17:54 1/9/2026

στο Άλσος Ν. Κρήνης με μεγάλη ποικιλία

Καλαμαριά «ΣΥΖΩΗ»: Έρχεται ο «ΣΥΖΑΘΛΟΣ» Αγώνας βουνού στο Σέιχ Σου τρέχουμε ή περπατάμε για καλό σκοπό

Καλαμαριά «ΣΥΖΩΗ»: Έρχεται ο «ΣΥΖΑΘΛΟΣ» Αγώνας βουνού στο Σέιχ Σου τρέχουμε ή περπατάμε για καλό σκοπό

14:44 1/9/2026

Ο μεγαλύτερος, μέχρι σήμερα, αγώνας βουνού

Καλαμαριά: Κλείνει τμήμα δρόμου για ενάμιση μήνα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Καλαμαριά: Κλείνει τμήμα δρόμου για ενάμιση μήνα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

14:13 1/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει τους πολίτες...

Καλαμαριά: Μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να ΜΗΝ καταργηθεί η γραμμή 6 - Υπογράψτε εδώ

Καλαμαριά: Μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να ΜΗΝ καταργηθεί η γραμμή 6 - Υπογράψτε εδώ

12:13 1/9/2026

δημιουργεί σοβαρές συνέπειες

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς - Τραυματίστηκε ηλικιωμένος

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ανήλικους που έκλεβαν περαστικούς - Τραυματίστηκε ηλικιωμένος

11:20 1/9/2026

συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα

Κλασικά Έπιπλα