Θεσσαλονίκη: Έως 1,3 δισ. ευρώ για την επέκταση του μετρό

23/5/2018 01:40    Προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα δυτικά
Από 1 έως 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η δαπάνη που θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν οι επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά, αλλά και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», πόροι που όπως μεταδίδει το naftemporiki, αναμένεται να αναζητηθούν από την επόμενη κοινοτική προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για την επέκταση προς δυτικά, μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών (αρχαιολογικά και μετακινήσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας), προκειμένου να αρχίσουν μέσα στο 2019 για να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, παράλληλα με την εκπόνηση της προμελέτης και της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου. Στόχος είναι περί το 2020-2021 να δημοπρατηθεί το έργο για να ολοκληρωθεί την περίοδο 2025-2026, χρόνος περαίωσης που θεωρείται τεχνικά εφικτός, καθώς δεν αναμένεται να παρουσιαστούν τα ζητήματα με τα αρχαία που εμφανίστηκαν στη βασική γραμμή. Εξ αυτού του λόγου εκτιμάται ότι το κόστος της επέκτασης προς τις δυτικές συνοικίες μπορεί να πέσει και στα 800 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Με 9 σταθμούς

Η δυτική επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει συνολικά εννέα σταθμούς, δηλαδή δύο γραμμές, μήκους περίπου 5-6 χλμ. έκαστη, που θα ενωθούν σε μια κυκλική γραμμή μετρό συνολικού μήκους 11 χλμ., παρέχοντας έτσι μία λύση που θα εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς θα τους δώσει την επιπλέον δυνατότητα της εσωτερικής μετακίνησης εντός και μεταξύ αυτών των δήμων. Η επέκταση θα εξυπηρετεί τους περίπου 350.000 κατοίκους του υποβαθμισμένου δυτικού τομέα, που όμως αποτελεί και την περιοχή που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη γραμμή θα είναι προς Εύοσμο και Κορδελιό, με τέσσερις σταθμούς και η δεύτερη προς Νεάπολη και Σταυρούπολη, με πέντε σταθμούς μεταξύ των οποίων και σταθμός «Ομόνοια», στην Άνω Ηλιούπολη, στο ύψους του περιφερειακού, όπου θα συνδέονται οι δύο γραμμές. Μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση της δεύτερης γραμμής σε Ευκαρπία και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σύνδεση με ΟΑΣΘ

Να σημειωθεί ότι οι δήμοι Βόλβης, Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου κατέθεσαν πρόταση στον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο να δημιουργηθεί σταθμός μετρό στην περιοχή που βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ, στη Σταυρούπολη (περιοχή Αμαξοστάσιο, στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου), προκειμένου έτσι να γίνει το πρώτο βήμα της μελλοντικής σύνδεσης των περιοχών Λαγκαδά, Βόλβης, ακόμα και του Κιλκίς, με το δίκτυο του μετρό της Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται, ωστόσο, τόσο το Ωραιόκαστρο όσο κυρίως ο Λαγκαδάς και η Βόλβη δεν έχουν τον απαιτούμενο πληθυσμό για να στηρίξουν με την ανάλογη επιβατική κίνηση βιώσιμες γραμμές μετρό.

Με το αεροδρόμιο

Σχετικά με την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σχεδιάζεται συνδυασμός υπόγειας, επίγειας και κυρίως υπέργειας σύνδεσης μήκους 56 χιλιομέτρων, που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί παράλληλα με την επέκταση προς δυτικά. Η επέκταση σχεδιάζεται να είναι υπόγεια από τη Μίκρα έως τη Σχολή Πολέμου, το επίγειο τμήμα της να βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και η υπέργεια από ύψος του ΙΚΕΑ μέχρι το αεροδρόμιο.

Ολοκληρωμένη μελέτη

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να αναθέσει στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα λάβει υπόψη της όλες τις προτάσεις των δημάρχων και των φορέων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εκτιμηθεί με οικονομοτεχνικά κριτήρια η βιωσιμότητα του σχεδιασμού.   



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Κλασικά Έπιπλα