Σπόρια και Ποπ κορν τρώνε οι Έλληνες στην καραντίνα

17/4/2020 17:46    Αύξηση 100% στην κατανάλωση
Στην αρχή αγοράσαμε σωρηδόν τα αντισηπτικά και απολυμαντικά. Κατόπιν και πριν σχεδόν ξεκινήσει το «μένουμε σπίτι» φορτώσαμε τα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ με χαρτιά υγείας, ζυμαρικά κάθε είδους, ρύζια, άλευρα, δημιουργώντας στοκ στα ντουλάπια της κουζίνας για όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι έφερε και τις συμβουλές των διατροφολόγων για καλύτερο χτίσιμο του ανοσοποιητικού απέναντι στον κορονοϊό και γενικά στους ιούς με αποτέλεσμα πολλά θρεπτικά τρόφιμα (εποχικά και μη) να εξαφανίζονται γρήγορα από πάγκους και ράφια, όπως τα πορτοκάλια που ενδείκνυνται για την πρόσληψη βιταμίνης C ή τα αβγά, που ως θρεπτικό κι εύκολο φαγητό «ανέβηκε» στις επιλογές μας.

Συμβουλές επί συμβουλών από ειδικούς, σεφ και γιατρούς για το τι είναι καλό να τρώμε κλεισμένοι πολλές μέρες στο σπίτι σε σνακ, γεύματα και δείπνα και μέσα στα παρεπόμενα του εγκλεισμού εξαφανίστηκε η μαγιά ακόμη κι από τους φούρνους καθώς το διαδίκτυο κατακλύστηκε από video DIΥ(φτιάξτο μόνος σου)και για το ψωμί. Εκεί όμως που πραγματικά ξαφνιάζουν τα ποσοστά κατανάλωσης των κλεισμένων στα σπίτια Ελλήνων είναι τα φθηνά και ταπεινά «σπόρια», δηλ. κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος (τα λεγόμενα και μπατιρόσπορα) και οι σπόροι καλαμποκιού (για σπιτικό ποπ κορν), τα οποία απ' ό,τι φαίνεται ...μασουλήθηκαν (στις προβολές ταινιών;) χωρίς μέτρο.

«Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του "Μένουμε σπίτι" ήταν εκρηκτική και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων -Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ Πάνος Μενεξόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μενεξόπουλο, «οι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους "ωμούς" (άψητους), πχ φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα», που σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα κάνουν περισσότερο καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί.

Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών και κάθε «ξηροκάρπιο» προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη.

Οι Έλληνες καταναλώνουν ετησίως 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς/άτομο και μια από τις εξηγήσεις για την παρατηρούμενη κατανάλωση των παραπάνω φθηνών ξηρών καρπών σχετίζεται και με το μέσο εισόδημα. Η μεγαλύτερη παραγωγή ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου στην Ελλάδα προέρχεται πάντως από τους τρεις νομούς της Θράκης και απ' αυτούς καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας ζήτησης στην εγχώρια αγορά ξηρών καρπών.

Πολλοί έμποροι ανέμεναν μεγαλύτερη κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων και ωμών ξηρών καρπών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η ζήτηση σ' αυτά κινήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα συνήθη εποχικά πλαίσια, ενώ και η περίοδος της νηστείας στην οποία κατά κανόνα παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης των αποξηραμένων φρούτων και καρπών δεν εμφανίζει διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ωστόσο, από τα μέσα Μαρτίου, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης στα ροφήματα με ελληνικά φυτικά προϊόντα (κυρίως αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά). Σ' αυτό πιθανόν να συνετέλεσε και η επικρατούσα άποψη ότι τα «ζεστά» (ροφήματα) βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιών αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου.

«Υπάρχει μία αυξητική τάση προς τα ροφήματα που είναι και υγιεινά. Σε σύγκριση με πέρυσι παρατηρούμε μια στροφή προς τα ζεστά ροφήματα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κυρίως στο τσάι του βουνού (Greek Mountain Tea) και το χαμομήλι, ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θανάσης Μπαγκατζούνης εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών- βοτάνων και ροφημάτων με έδρα τη Δ. Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγκατζούνη, η αύξηση αυτή υπολογίζεται στο 15-20%.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

11:00 18/10/2017

AS HELLAS

Άσκηση Υποψήφιων Δικηγόρων στο Δήμο Καλαμαριάς

Άσκηση Υποψήφιων Δικηγόρων στο Δήμο Καλαμαριάς

10:19 18/10/2017

Τμήμα Δικαστικού

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει νέο εμπορικό κέντρο… πάνω από τα τρένα!

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει νέο εμπορικό κέντρο… πάνω από τα τρένα!

10:00 18/10/2017

Η ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμά μια ιδιαίτερη ανάπτυξη στη δυτική Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλαδα - Προσεχως

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλαδα - Προσεχως

09:56 18/10/2017

εξελίξεις

"Εξοικονομώ κατ’ οίκον" με χρηματοδότηση έως 17.500 ευρώ

09:50 18/10/2017

Στην τελική ευθεία έχει μπει το πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα

Σήμερα βλέπουμε ταινία στη Θεσσαλονίκη μόνο με 2 ευρώ!

Σήμερα βλέπουμε ταινία στη Θεσσαλονίκη μόνο με 2 ευρώ!

09:45 18/10/2017

CINEPLEXX DAY 2017!

Τραμπ - Τσίπρας: Επενδύσεις, χρέος και εξοπλιστικά

Τραμπ - Τσίπρας: Επενδύσεις, χρέος και εξοπλιστικά

09:43 18/10/2017

Πρόεδρος ΗΠΑ: Η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις

Στην Καλαμαριά για τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών ο κ. Νεφελούδης

Στην Καλαμαριά για τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών ο κ. Νεφελούδης

09:12 18/10/2017

Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS

Το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS

07:56 18/10/2017

«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών»

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

07:33 18/10/2017

Τετάρτη

Κλασικά Έπιπλα