Μπακογλίδης - Οι προτάσεις για την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Καλαμαριά

29/4/2020 12:12    ''Συνεργασία για την Καλαμαριά''
Προτάσεις με μέτρα επέμβασης και δράσης για την επόμενη του κορωνοϊού μέρα, στήριξης της τοπικής κοινωνίας για την επαναφορά στην κανονικότητα αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνίας, γνωστοποιεί με κείμενό της η παράταξη ''Συνεργασία για την Καλαμαριά'', με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο κ. Θεοδόση Μπακογλίδη.

Αναλυτικά το κείμενο

Ο Δήμος αλλά και η χώρα ήρθε αντιμέτωπος με ένα απρόβλεπτο γεγονός, την εξάπλωση μιας πανδημίας, που έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Καλαμαριάς.

Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010-2019) που διανύσαμε, οι Δήμοι κράτησαν όρθια τη χώρα και τις κοινωνίες τους, αποδεικνύοντας ότι είναι ο μόνος πυλώνας που μπορεί να σταθεί πραγματικός αρωγός και συμπαραστάτης όλων όσων δεν έχουν «που την κεφαλή κλίναι», όλων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Όπως τότε, έτσι και τώρα η Αυτοδιοίκηση αναδεικνύεται σε πυλώνα, όχι μόνο κοινωνικής συνοχής αλλά και ανάπτυξης, γιατί με τις δράσεις της και τα προγράμματά της στοχεύει τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Στο παρόν, γιατί εφαρμόζει δράσεις που προτεραιότητά τους έχουν τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το μέλλον είναι η μετά κορωνοϊού εποχή την οποία οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε προτείνοντας μία σειρά από έργα και καινοτόμες παρεμβάσεις που θα θέσουν σε επανεκκίνηση την τοπική μας οικονομία και θα βελτιώσουν την κοινωνική μας συνοχή, καθιστώντας τελικά τον Δήμο μας ασφαλή και βιώσιμο.

Ο Δήμος Καλαμαριάς πρέπει να καταστρώσει και να υλοποιήσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την αναμόρφωση και τη λειτουργία της πόλης, προσαρμοσμένο πάντα στα νέα δεδομένα και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Βασικοί άξονες η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, η αναμόρφωση της λειτουργίας της πόλης, η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας , η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και οικονομίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου μας.

Για την εφαρμογή των κατωτέρω προτάσεων-μέτρων απαιτείται σύμπνοια, συνένωση δυνάμεων και συνεργασία του Δήμου μας με όλους τους φορείς της πόλης και με επίκεντρο πάντα τον πολίτη της Καλαμαριάς.

Συνεχιζόμενα Μέτρα της υπ.αριθμ. 75/2020 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

• Συνέχιση ενεργειών που διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.
Α) Προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας εργαζομένων.
Β) Απολύμανση Δημοτικών Κτιρίων, Αμαξοστασίων και Εργοταξίων, Απορριμματοφόρων και κάδων, κοινοχρήστων χώρων (πλατείες-παιδικές χαρές-πεζοδρόμια).
Γ) Απολύμανση Σχολικών Κτιρίων, ανοιχτών και κλειστών χώρων Άθλησης και Πολιτισμού.
Δ) Βελτιστοποίηση των συνθηκών των Δημοτικών Κτιρίων, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά αλλά και πολιτών που τα επισκέπτονται, για να εξυπηρετηθούν.
Ε) Λήψη μέτρων από τον Δήμο και τις σχολικές Επιτροπές Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

 Ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, έλεγχος και διατήρηση των κινδύνων, επικαιροποίηση δεδομένων, έμφαση στην ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της πόλης.

• Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης χρεών προς τον Δήμο, έως 31- 12-2020. Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

 Παράταση μέχρι 31/12/2020 αποπληρωμής οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δήμο.

• Μείωση 50% των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που επλήγησαν κατά την περίοδο του Covid-19, μέχρι 31-12-2020.
• Μείωση 50% των τελών κοινοχρήστων χώρων για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που επλήγησαν κατά την περίοδο του Covid-19 μέχρι 31/12/2020.
• Μείωση 10% των Δημοτικών Τελών μέχρι 31-12-2020 για όλα τα νοικοκυριά, θέμα που καλείται να εξετάσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Κοινωνική Πολιτική

 Επέκταση του προγράμματος της τηλεφροντίδας, που είναι πραγματικά φύλακας άγγελος των υπερήλικων μοναχικών ατόμων.
 Εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής, για να προσφέρουμε βοήθεια σε ασθενείς μας από απόσταση.
 Ενεργοποίηση του ΚΕΠ-Υγείας, βασικό εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης των δημοτών για θέματα υγείας.
 Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του συσσιτίου.
 Δημιουργία δομής αστέγων αλλά και ομάδας εθελοντών «streetworks», οι οποίοι θα εντοπίζουν τους αστέγους για να τους αναλάβουν στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Πολιτικής.
 Δημιουργία μόνιμης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης σε 24ωρη βάση.
 Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με στελεχιακό δυναμικό, μέσα και πόρους, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
 Οικονομικό βοήθημα (επίδομα ένδειας) από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για την βοήθεια συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 Ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρείου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, ώστε να μετατραπεί σε Αβάθμιο Ιατρικό Κέντρο Υγείας. Διασύνδεσή του με τις Δημόσιες Δομές Υγείας (τοπικά ιατρεία) και με τον Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» ώστε οι συμπολίτες μας να τυγχάνουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.
 Διασύνδεση της πλατφόρμας εργασίας που διαθέτει ο Δήμος μας με τον ΟΑΕΔ και τα Επιμελητήρια της πόλης μας, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που αφορούν το εργασιακό γίγνεσθαι.
 Εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης ανέργων και προώθηση στην αγορά εργασίας.
 Ανέγερση κτιρίου Προνοιακών Δομών στο Φοίνικα όπου θα στεγαστεί και το υπάρχον ΚΑΠΗ.
 Ανέγερση Δημοτικού Κτιρίου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 Ανέγερση Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού σε Δημοτικό οικόπεδο στην οδό Εφέσσου στη Ν.Κρήνη.

Προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου

Οφέλη: Μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση του τρόπου παροχής υπηρεσιών, ηλεκτρονικές συναλλαγές με ασφάλεια, μείωση κόστους και ταλαιπωρίας από τους πολίτες, δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών στρατηγικών.

 Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και εγγράφων) απευθείας προς τους Πολίτες με χρήση των κωδικών του TAXIS.
 Δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης.
 Ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές με τον Δήμο.
 Επέκταση του δωρεάν WI-FI σε όλο τον Δήμο Καλαμαριάς.
 Ενσωμάτωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πολιτικής και της Πολιτικής Προστασίας στον ψηφιακό χάρτη του Δήμου.
 Δημιουργία συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Δήμου καταχώρησης επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό, προσφορές- προνόμια για τους χρήστες.
 Συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς για την έκδοση κάρτας καταναλωτή, που θα του εξασφαλίζει προσφορές-προνόμια σε συνδυασμό με την στάθμευση σε Δημοτικούς χώρους.
 Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας διαβούλευσης «e-δημοκρατία», με τους πολίτες. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η μέγιστη λειτουργικότητα των πόλεων και η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, αίσθημα ευθύνης και ικανοποίησης των πολιτών, που συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Υποδομές

Δημιουργία υποδομών που συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης, την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επισκεπτών.

 Εναρμόνιση των χρήσεων γης με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς.
 Ενίσχυση του G.I.S (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών). 
 Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το θαλάσσιο μέτωπο.
 Παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου και της πλαζ Αρετσούς στο Δήμο Καλαμαριάς, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία ανάπλασης και ανάδειξής τους.
 Ανάδειξη και ανάπλαση του οδικού άξονα Σοφούλη-Πλαστήρα, που αποτελεί τη ζώνη αναψυχής του Δήμου μας.
 Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του OPEN MALL στο κέντρο Καλαμαριάς.
 Δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ώστε να συνδεθεί το εμπορικό κέντρο Καλαμαριάς με το παραλιακό μέτωπο.
 Επιτάχυνση διαδικασιών για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου της Ν. Κρήνης.
 Επανασχεδιασμός της αντίληψης και της λειτουργίας του δημόσιου χώρου και μετατροπή των δημόσιων ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου, περιπάτων και αναψυχής.
 Δημιουργία τοπικών αγορών, όπου είναι εφικτό, σε όλες τις συνοικίες του Δήμου μας, τύπου OPEN MALL (Νέα Κρήνη, Φοίνικας, Βότσι-Κηφισιά)
 Αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών σε συνεννόηση με τον Ο.Α.Σ.Θ και τον Ο.Σ.Ε.Θ για καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των συμπολιτών μας όσο και της τοπικής μας αγοράς. Σημειώνουμε ότι ο συγκοινωνιακός χάρτης της Καλαμαριάς θα πρέπει να συνδυάσει αστική-δημοτική-θαλάσσια συγκοινωνία με το ΜΕΤΡΟ.
 Διάνοιξη της οδού Πόντου και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, για εμπορικές δραστηριότητες στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.
 Σταδιακή απόδοση του άνω τμήματος των σταθμών του ΜΕΤΡΟ στην κυκλοφορία. Προτεραιότητα η συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως –Πόντου-Αιγαίου και ο σταθμός Νομαρχία.
 Ανάδειξη των οδικών αξόνων Ανδριανουπόλεως-Εθν.Αντίστασης, Καραμανλή-Δημοκρίτου, που αποτελούν την είσοδο-έξοδο της πόλης μας, αλλά παράλληλα συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος εμπορικής δραστηριότητας.
 Λειτουργία του δεύτερου υπόγειου σταθμού στάθμευσης με τη συνεργασία Δήμου – Ιδιοκτήτριας Εταιρείας διαχείρισης –Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς.
 Ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε Αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη τη Θεσ/νίκη, μέσα από ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σεβόμενοι πάντα το φυσικό κάλλος και την ιστορικότητα της περιοχής.
 Συνεργασία του Δήμου μας με το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγ. Παύλος», για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής νέας πτέρυγας και την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών, όχι μόνο των κατοίκων της Καλαμαριάς αλλά όλης της Ανατολικής Θεσ/νίκης.
 Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τη μείωση του κόστους για τους πολίτες και την αύξηση του αριθμού ικανοποίησης των πολιτών.

Ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 Ενίσχυση των κορυφαίων Πολιτιστικών εκδηλώσεων, Παρά θίν΄ αλός και Πεδίο Δράσης Κόδρα.
 Επέκταση των θεματικών-θεσμικών εκδηλώσεων του Δήμου μας σε όλες τις συνοικίες της Καλαμαριάς.
 Διοργάνωση Αθλητικών εκδηλώσεων μαζικού χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες.
 Συνεργασία του Δήμου μας με Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, για την πραγματοποίηση από κοινού εκδηλώσεων και δράσεων.
 Ενίσχυση και επέκταση των υπαρχόντων δράσεων Παιδείας-Αθλητισμού του Δήμου μας.
 Συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» , Εφορίας Νεότερων Μνημείων για οργάνωση ξεναγήσεων-περιπάτων στο Κυβερνείο, στον Αρχαιολογικό χώρο του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, στην περιοχή Αρχαίου Κελαρίου στο Καραμπουρνάκι, στην περιοχή των Απολυμαντηρίων, στα Συμμαχικά Νεκροταφεία και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο.
 Διαδημοτικές δράσεις και συμπράξεις σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της Αυτοδιοίκησης.
 Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων για την τόνωση της τοπικής αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Καθιέρωση του θεσμού «Λευκή Νύχτα» για τον Εμπορικό κόσμο της πόλης, Happening-events, συναυλίες, street-food festival, θεματικές ημέρες και βραδιές, μουσικούς διαγωνισμούς, πεζοδρόμηση οδικών αξόνων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων σε όλες τις συνοικίες καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς (μουσικούς-θεατρικούς εικαστικούς-περιβαλλοντικούς), έκθεση βιβλίου, διαγωνισμός για το πιο ανθισμένο μπαλκόνι της Καλαμαριάς, επιμήκυνση της σεζόν λειτουργίας της πλαζ Αρετσούς και των δημοτικών Αναψυκτήριων, αναβίωση των beach party της δεκαετίας του ’70 –’80.
 Σημαντικός παράγοντας η αξιοποίηση της ΔΕΤΕΚ για όλα τα ανωτέρω, αλλά και η ενεργός συμμετοχή-συμβολή της στην ανάδειξη, αναβάθμιση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΗΣ



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δήμος Καλαμαριάς: Πρεμιέρα για το σύστημα του καφέ κάδου

Δήμος Καλαμαριάς: Πρεμιέρα για το σύστημα του καφέ κάδου

18:59 2/5/2024

Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

16:34 1/5/2024

Τετάρτη 01/05 και Πέμπτη 02/05

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2024 στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2024 στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

15:23 29/4/2024

7 Μάι - 19 Μάι 2024

Σε γήπεδο μπάσκετ μετατράπηκε η Πλατεία Ευόσμου

Σε γήπεδο μπάσκετ μετατράπηκε η Πλατεία Ευόσμου

15:13 29/4/2024

Χιλιάδες άτομα απόλαυσαν καλάθια και καρφώματα κατά τη διάρκεια μιας γιορτής του αθλητισμού

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη

15:11 29/4/2024

Για ποιες ώρες

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πινγκ Πονγκ Εφηβων-Νεάνιδων στο ΔΑΚ Καλαμαριάς

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πινγκ Πονγκ Εφηβων-Νεάνιδων στο ΔΑΚ Καλαμαριάς

15:09 29/4/2024

Με την τελετή έναρξης και τις βραβεύσεις αθλητών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:29 29/4/2024

Δευτέρα 29/4 και Τρίτη 30/04

Οδηγίες για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων τις ημέρες των αργιών του Πάσχα

Οδηγίες για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων τις ημέρες των αργιών του Πάσχα

09:00 29/4/2024

Έκκληση στους δημότες και τους επαγγελματίες για την σωστή διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ για 4 ώρες

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ για 4 ώρες

12:52 26/4/2024

Στάση εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:50 26/4/2024

Παρασκευή 26/04, Σάββατο 27/04 και Κυριακή 28/04

Κλασικά Έπιπλα