Δημόσιο: Επεκτείνονται τα ψηφιακά ραντεβού

26/5/2020 21:33    υπουργός Επικρατείας
Στην επέκταση της δυνατότητας των πολιτών να συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες μέσω των «ψηφιακών ραντεβού» αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιφερειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Όπως είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, καθημερινά αυξάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους προκειμένου οι πολίτες να γλυτώνουν ουρές, υπάρχουν, όμως, ακόμα κάποιες διαδικασίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και απαιτούν τη φυσική παρουσία, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή την περίοδο, τόνισε ο κ. Πιερακκάκης, προωθούμε το «ψηφιακό ραντεβού», δηλαδή να μπορείς με μία κάμερα να κάνεις μία τηλεδιάσκεψη με κάποια υπηρεσία, και αυτό θα το κάνουμε -ει δυνατόν- για όλες τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει με τις ΔΟΥ (ΑΑΔΕ) και την υπηρεσία απόδοσης κλειδάριθμου, θα συνεχιστεί με τα ΚΕΠ και «προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει και για τα γκισέ των δήμων και για τα γκισέ του ΕΦΚΑ. Πρέπει να γίνει για όλο το κράτος, εκεί που δεν μπορούν οι διαδικασίες να αυτοματοποιηθούν γρήγορα», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το θέμα των τηλεδιασκέψεων με τις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει σε πολλές χώρες και «θεωρείται καινοτομία».

Μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού, που στη χώρα μας έδρασε ως «ψηφιακός επιταχυντής», είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθεί το τεράστιο διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, που -σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ το 2006- έφτανε το 6,8% του ΑΕΠ. «Επειδή δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία, προτιθέμεθα να επαναλάβουμε εμείς αυτήν την έρευνα, συμπλήρωσε.

Αφού μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνέβαλαν στην τήρηση της οδηγίας για κοινωνικές αποστάσεις, όπως η δήλωση γέννησης και το επίδομα γέννας «με δύο sms» και η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών στην ιστοσελίδα gov.gr, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως μία απλή παρέμβαση μπορεί να μειώσει σε τεράστιο βαθμό τις επισκέψεις των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες: «Είδαμε ότι από τις 20.000 επισκέψεις μίας συνηθισμένης ημέρας στα ΚΕΠ, οι 12.000 ήταν για υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις (γνήσιο της υπογραφής). Έτσι, περάσαμε αυτήν την υπηρεσία στο gov.gr μειώνοντας έτσι τις μετακινήσεις των πολιτών». Επίσης, είπε ότι την άυλη επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση είδαμε να τη χρησιμοποιούν 375.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι παρέλαβαν ένα εκατομμύριο συνταγογραφήσεις στο κινητό τους ή με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο υπουργός ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της διαλειτουργικότητας των μητρώων των δημοσίων υπηρεσιών, που κάθε φορά που επιτυγχάνεται «σκοτώνει και από ένα χαρτί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας ωθήσει σε τεράστια πτώση στην ανάγκη φυσικής παρουσίας (των πολιτών) στα γκισέ». Όσο για τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται -κυρίως από πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας- είπε ότι πολλές διαδικασίες απαιτούν μόνο ένα κινητό που λαμβάνει κειμενομηνύματα (SMS).

Με αφορμή την ψηφιακή χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σχεδιάζεται η συνολική ψηφιοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών. Ειδικά για την ανανέωση του διπλώματος, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε κάτι πιο εύκολο» από αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπου οι πολίτες στέλνουν τη φωτογραφία τους με έναν φάκελο, πληρώνουν ηλεκτρονικά ένα παράβολο και αποκτούν ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης.

Για την απομάκρυνση της Ελλάδας από την αμερικανική «μαύρη λίστα» των χωρών που χρησιμοποιεί πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο (κατάλογος 301), σημείωσε πως αποτελεί «σινιάλο» ότι η χώρα προοδεύει σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι η δημοπρασία συχνοτήτων φάσματος 5ης γενιάς (5G) «θα συμβεί κανονικά» βάσει χρονοδιαγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Στα δίκτυα πέμπτης γενιάς πατάνε και οι νέες υπηρεσίες, όπως της τηλεϊατρικής, τόνισε.

Μέσα στην πανδημία αναδείξαμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και κατανοήσαμε ότι το μόνο που έλειπε στη χώρα ήταν «ο ολιστικός σχεδιασμός», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Απαντώντας σε βουλευτές, ο υπουργός επισήμανε ότι όλα τα έργα που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το «Σύζευξις», συνεχίζονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους.Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Ταυτοποιήθηκε ο δολοφόνος ηλικιωμένης 18 χρόνια μετά!

Ταυτοποιήθηκε ο δολοφόνος ηλικιωμένης 18 χρόνια μετά!

23:26 4/7/2020

Βόλος

Yπόθεση ψευτογιατρού: «Ο

Yπόθεση ψευτογιατρού: «Ο "Νίκος Κόντος" έμπαινε παράνομα στο Άγιο Όρος»

23:24 4/7/2020

Σκληρή ανακοίνωση από τη Μονή Εσφιγμένου

«Ανοίγει» το κύκλωμα της παιδεραστίας – Τι είπε στην κατάθεσή της η 10χρονη (βιντεο)

«Ανοίγει» το κύκλωμα της παιδεραστίας – Τι είπε στην κατάθεσή της η 10χρονη (βιντεο)

23:18 4/7/2020

νέες αποκαλύψεις

Αποκάλυψη Μακρόν σε Μέρκελ: Φτάσαμε ένα βήμα πριν ανοίξουμε πυρ με Τούρκους

Αποκάλυψη Μακρόν σε Μέρκελ: Φτάσαμε ένα βήμα πριν ανοίξουμε πυρ με Τούρκους

23:14 4/7/2020

video

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα την Συνθήκη της Λωζάνης»

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα την Συνθήκη της Λωζάνης»

23:08 4/7/2020

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Ολλανδία: Τέλος στην αναγραφή φύλου στις ταυτότητες - Το στοιχείο κρίνεται «άχρηστο»

Ολλανδία: Τέλος στην αναγραφή φύλου στις ταυτότητες - Το στοιχείο κρίνεται «άχρηστο»

23:05 4/7/2020

επιστολή προς το κοινοβούλιο

Κορονοϊός: 25 νέα κρούσματα - Που εντοπίστηκαν

Κορονοϊός: 25 νέα κρούσματα - Που εντοπίστηκαν

22:57 4/7/2020

ΕΟΔΥ

Χαλκιδική: Κυκλοφοριακό κομφούζιο - Εντοπίστηκε ύποπτος μηχανισμός

Χαλκιδική: Κυκλοφοριακό κομφούζιο - Εντοπίστηκε ύποπτος μηχανισμός

16:58 4/7/2020

Νικήτη

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπής σε βάρος πολιτών

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπής σε βάρος πολιτών

16:35 4/7/2020

Ταυτοποιήθηκε 28χρονος

Κορτιζόλη: Πότε προκαλεί πρόωρη γήρανση

Κορτιζόλη: Πότε προκαλεί πρόωρη γήρανση

16:30 4/7/2020

μια ορμόνη

Κλασικά Έπιπλα