Στην τελική ευθεία για την έναρξη των Πανελλαδικών

6/6/2020 12:51     στην εποχή του κορονοϊού
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρις ότου οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών «ριχτούν στη μάχη» για μία από τις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι μόνο εξαιτίας του κορονοϊού.

   Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα κυμανθεί γύρω στις 100.000, κάτι που σημαίνει ότι 8 στους 10 υποψήφιους θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

   Για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα -«σύστημα Γαβρόγλου»- που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (και πιθανότατα και τελευταία, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

   Επιπλέον, οι συνθήκες στην εποχή μετά το lockdown εξαιτίας του Covid-19 επιτάσσουν αλλαγές και στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ήδη, η ημερομηνία έναρξης των Εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, σε σχέση με την καθιερωμένη, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

   Επιτυχόντες οι 8 στους 10

   Μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των αριθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς «λείπει» ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μόνο τον αριθμό των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, ο οποίος ανέρχεται στις 82.159 (ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα κυμανθεί περίπου στις 18.000.

   Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 θα είναι οι υποψήφιοι συνολικά που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970 (αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς), μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου οι 8 στους 10 υποψηφίους θα είναι και επιτυχόντες.

   Οι νέοι κανόνες διεξαγωγής

   Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

   Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

   Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

   Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

   Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020

   Οι Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 26/6 και 30/6 αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων από 1 έως και 13 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Πριν λίγο: Μηχανή συγκρούστηκε με φορτηγάκι – Ένας τραυματίας

Καλαμαριά - Πριν λίγο: Μηχανή συγκρούστηκε με φορτηγάκι – Ένας τραυματίας

21:34 15/7/2026

λίγο πριν τις 21:00

Καλαμαριά: Να γίνει η δεξίωση της ΔΕΘ στο Παλατάκι λέει ο Σύλλογος φίλων του Κυβερνείου

Καλαμαριά: Να γίνει η δεξίωση της ΔΕΘ στο Παλατάκι λέει ο Σύλλογος φίλων του Κυβερνείου

17:17 15/7/2026

Η αντίστροφη μέτρηση για την 90ή ΔΕΘ

Καλαμαριά - Πόντου: Στόχος να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες το έργο! Τρείς προσφορές αναμένονται

Καλαμαριά - Πόντου: Στόχος να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες το έργο! Τρείς προσφορές αναμένονται

16:49 15/7/2026

Οι εκκρεμότητες των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν 2.200 κιλά ζωοτροφές για σκύλους και γάτες – Για όσους φροντίζουν αδέσποτα

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν 2.200 κιλά ζωοτροφές για σκύλους και γάτες – Για όσους φροντίζουν αδέσποτα

16:37 15/7/2026

σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα

Καλαμαριά - Λαϊκή Συσπείρωση για πυρκαγιές: Να προστατευτεί το Κόδρα, όχι μόνο έργα βιτρίνας

Καλαμαριά - Λαϊκή Συσπείρωση για πυρκαγιές: Να προστατευτεί το Κόδρα, όχι μόνο έργα βιτρίνας

13:01 15/7/2026

ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Άνοιγαν αυτοκίνητα και έκλεβαν χιλιάδες ευρώ, παραλιακά στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Άνοιγαν αυτοκίνητα και έκλεβαν χιλιάδες ευρώ, παραλιακά στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

12:08 15/7/2026

Συνελήφθησαν 2 άνδρες

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 28χρονου με δύο κιλά κάνναβης

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 28χρονου με δύο κιλά κάνναβης

12:05 15/7/2026

Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος

Κλασικά Έπιπλα