Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στις 31 Μαίου

29/5/2018 06:50    για τις τιμές στο γάλα
Με αίτημα οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να επαναφέρουν τις τιμές στο γάλα στο... σήμερα, παύοντας την πολιτική μείωσης που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες και που γυρνούν τους  Έλληνες κτηνοτρόφους στην εποχή του 1994, αλλά και με τη διεκδίκηση η ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα ενέργειες στήριξης του τομέα, με συγκεκριμένα μέτρα, πραγματοποιείται στις 31 Μαίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κλάδου, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

    Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, από τις 12 το μεσημέρι κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Υπουργείο και μία ώρα αργότερα αναμένεται να κορυφωθεί η κινητοποίηση. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν κτηνοτρόφοι από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική-Μακεδονία και Θράκη, αλλά και οι προσκείμενοι στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). 

    «Θα διαμαρτυρηθούμε για την πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί ο κλάδος, εξαιτίας τόσο της κατρακύλας που έχουν πάρει οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα το τελευταίο διάστημα, όσο και της απουσίας ελέγχων και προστασίας του προϊόντος, αλλά και της φέτας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, προσθέτοντας: «Οι τιμές που πληρωνόμαστε από τις γαλακτοβιομηχανίες, μας γυρνούν πίσω πολλά χρόνια. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2006, αλλά με την πολιτική μείωσης που συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, δεν αποκλείεται να κατρακυλήσουμε στο 1994». Σύμφωνα με τους προαναφερόμενους, οι τιμές στο πρόβειο και κατσικίσιο έχουν διολισθήσει σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ στο αγελαδινό η μείωση αφορά σε 5%-7%.
 
  Στόχος των κτηνοτρόφων με τη διοργάνωση της συγκέντρωσης, είναι να επιδοθεί υπόμνημα στην υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία - Κόλλια Τσαρουχά και στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο υπόμνημα θα αναλύονται οι προβληματισμοί, αλλά και οι θέσεις και προτάσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιβίωση του κλάδου. Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

    Στα αιτήματά τους σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτεία, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: έλεγχος των αποθεμάτων φέτας σε όλα τα τυροκομεία της χώρας, έλεγχος των εισαγωγών προϊόντων ζωϊκής προέλευσης, ενεργοποίηση του κανόνα de minimis, ζήτημα μείζονος σημασίας για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την ομαλοποίηση της αγοράς και γενναία ρύθμιση των χρεών των Ελλήνων κτηνοτρόφων σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στο μεταξύ, θετικοί ως προς τη συμμετοχή των γαλακτοβιομηχάνων στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική Φέτας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν σε αυτήν μόνο μειοψηφικό ποσοστό, εξακολουθούν να δηλώνουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ΠΕΚ και ΣΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά και σε άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται, αλλά και να οργανώσουν νέες, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

Καλαμαριά: 27χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της και φοβόταν να το πει στους αστυνομικούς

18:38 17/8/2026

συνελήφθη ο 29χρονος σύντροφος

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

Στην Ιταλία πηγαίνουν οι πρωταθλητές της Καλαμαριάς - Καλή επιτυχία Ηλία, Ιφιγένεια και Πέτρο!

18:12 17/8/2026

Με τις ευχές όλης της Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

Καλαμαριά: Πέντε συλλήψεις και τραυματισμός αστυνομικού στον Φοίνικα!

11:10 17/8/2026

Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τρεις μεθυσμένους οδηγούς

14:30 16/8/2026

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

Μετρό: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

14:23 16/8/2026

τελευταίες δοκιμές

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

Καλαμαριά: Συνελήφθη 35χρονη που πούλησε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

14:07 16/8/2026

ελέγχθηκαν συνολικά 41 ανήλικοι

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

ΕΟΔΥ για ιό Δυτικού Νείλου: Από τις πιο δύσκολες η φετινή περίοδος - Συμβουλές προστασίας

13:55 16/8/2026

Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική επιβάρυνση

Κλασικά Έπιπλα