Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εκπαίδευση σε άτομα με χαμηλή όραση

29/6/2020 15:18    ΑΠΘ
Τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους με τη χρήση της νέας τεχνολογίας  παρέχει δωρεάν στα άτομα με χαμηλή όραση το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος Life4lowvision.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Βασίλης Καραμπατάκης, με τη χρήση εφαρμογών  για φορητές συσκευές, όπως είναι τα τάμπλετ και τα έξυπνα κινητά, τα άτομα με χαμηλή όραση εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν, π.χ. να εκφωνούν κείμενα ή να δίνουν εντολές και να μη χρειάζεται να πληκτρολογούν και επιπλέον να μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη και την πορεία της πάθησής του και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Το πρόγραμμα αυτό δεν απευθύνεται σε τυφλούς αλλά σε άτομα που έχουν χαμηλή όραση, είτε εκ γενετής είτε συνεπεία κάποιων συχνών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η οπτική νευρίτιδα κλπ.

«Η τεχνολογία προχωράει και αυτή τη στιγμή μας παρέχει πολύ πιο βελτιωμένες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν. Με τη χρήση βοηθημάτων, τα οποία εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την υπολειπόμενη όραση των ατόμων που έχουν χαμηλή όραση και η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε με φάρμακα ούτε με χειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι βελτιώσουμε τις επιδόσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους. Τα καινούργια αυτά βοηθήματα είναι ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και εμείς όλη αυτή την εκπαίδευση και τη δημιουργία ενός κλίματος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βοηθήματα αυτά το κάθε άτομο με χαμηλή όραση, το προσφέρουμε δωρεάν. Και επίσης δίνουμε βασικές συμβουλές και οδηγίες, οι οποίες εκτός από την υποβοήθησή τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες, τους προσφέρουν και τη δυνατότητα να μπορούν, κατά κάποιο τρόπο, να κάνουν και μια πρόβλεψη, με τα μέσα που διαθέτουν, για την πορεία της πάθησή τους», ανέφερε ο κ. Καρμπατάκης.

Η αξιολόγηση και η εκπαίδευση στη χρήση των βοηθημάτων νέας γενιάς γίνεται δωρεάν, υστέρα από ραντεβού, στο τηλ. 2310 999924 (καθημερινά από 10:00 έως 14:00). Η δράση υλοποιείται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ (Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ) και δίνει μία νέα και σημαντική προσφορά δωρεάν υποστήριξης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Μαθητές νηπιαγωγείου καθάρισαν παραλία στην Αρετσού! (φωτο)

Καλαμαριά: Μαθητές νηπιαγωγείου καθάρισαν παραλία στην Αρετσού! (φωτο)

15:41 22/5/2026

ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ και The Cleaningans

Καλαμαριά: Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται στο ΔΑΚ

Καλαμαριά: Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται στο ΔΑΚ

14:23 22/5/2026

GERI OLYMPICS 2026

Καλαμαριά: Γιορτή χαμένου θησαυρού με σουβλάκια, παγωτά και δώρα στον Άγιο Νικόλαο

Καλαμαριά: Γιορτή χαμένου θησαυρού με σουβλάκια, παγωτά και δώρα στον Άγιο Νικόλαο

14:02 22/5/2026

γιορτή λήξης των κατηχητικών

Καλαμαριά - Θέρμη - Θερμαϊκός: Δημιουργείται μητρώο εθελοντών για τα αδέσποτα ζώα - Μπορείς να βοηθήσεις;

Καλαμαριά - Θέρμη - Θερμαϊκός: Δημιουργείται μητρώο εθελοντών για τα αδέσποτα ζώα - Μπορείς να βοηθήσεις;

13:22 22/5/2026

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Καλαμαριά: Νεαροί δημοτικοί σύμβουλοι υποδέχτηκαν μαθητές από το Λουξεμβούργο (φωτο)

Καλαμαριά: Νεαροί δημοτικοί σύμβουλοι υποδέχτηκαν μαθητές από το Λουξεμβούργο (φωτο)

11:59 22/5/2026

η πρώτη δράση του Τομέα Παιδείας και Μαθητικής Κοινότητας

Καλαμαριά: Καθυστέρηση στην ανάπλαση του Φοίνικα - Προβληματισμός στον δήμο (φωτο)

Καλαμαριά: Καθυστέρηση στην ανάπλαση του Φοίνικα - Προβληματισμός στον δήμο (φωτο)

11:27 22/5/2026

«Αστική Ανάπλαση τμημάτων ανατολικής Καλαμαριάς»

Εργασίες συντήρησης και σήμερα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

Εργασίες συντήρησης και σήμερα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

10:58 22/5/2026

Σε ποια σημεία

Κλασικά Έπιπλα