Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει ίδια δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα

23/7/2020 14:22     ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».




Ο υπουργός 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Εξάλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία. Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και όπως ο υπουργός ('Αμυνας των ΗΠΑ) Έσπερ συζήτησε με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, αυτή την εβδομάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση και ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προωθεί την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή για όλους τους πολίτες μας».

Ερωτηθείς, δε, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης και για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. "Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό 'Αμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου", ανέφερε χαρακτηριστικά.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

22:56 3/7/2026

δείτε αναλυτικά

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

20:52 3/7/2026

μια απερισκεψία έφερε δύο θανάτους

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

20:36 3/7/2026

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

19:46 3/7/2026

συστάσεις από την πυροσβεστική

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

19:24 3/7/2026

θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

19:16 3/7/2026

δημαιρεσίες στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

09:57 3/7/2026

συνελήφθη από αστυνομικούς

Κλασικά Έπιπλα