Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τον πίνουν για ευχαρίστηση και όχι για την πρόληψη ασθενειών.
Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα νέας ανασκόπησης μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τον καφέ και την καφεΐνη και πώς επιδρούν στην υγεία.
«Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία είναι σημαντική, καθώς είναι μία από τις λίγες διατροφικές παραμέτρους στις οποίες οι άνθρωποι ανά τον κόσμο εκτίθενται τόσο συχνά», δήλωσε σύμφωνα με το onmed.gr, ο Rob van Dam, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης.
Συμπερασματικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νέα είναι καλά για τους λάτρεις του καφέ: Ο καφές με καφεΐνη δεν φάνηκε να αυξάνει τους κινδύνους ασθενειών. Αντίθετα, συνδέθηκε με μείωση των πιθανοτήτων για διάφορες ασθένειες. Οι μέτριες δόσεις καφεΐνης είναι γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, το «κλειδί» είναι η τήρηση του μέτρου. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή να προκαλέσει νευρικότητα.
«Η ποσότητα καφεΐνης που οδηγεί σε δυσάρεστες παρενέργειες ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο», δήλωσε ο van Dam, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Προτείνει στους ανθρώπους να δίνουν προσοχή στο κατά πόσο η καφεΐνη φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητά τους να κοιμούνται ή οδηγούνται σε υπερδιέγερση ή άγχος.
Εάν συμβαίνει αυτό, «μπορούν να προσαρμόσουν την ποσότητα ή τον χρόνο κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας» προσθέτει.
Αυτό αφορά τους περισσότερους ενήλικες. Οι έγκυες γυναίκες, ωστόσο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την πρόσληψη καφεΐνης και να περιορίζονται σε 200mg καφεΐνης την ημέρα.
Οι άλλοι μπορούν να πίνουν έως 5 καφέδες των περίπου 250ml την ημέρα, ανάλογα με το πόσο ανέχεται ο οργανισμός τους την καφεΐνη.
Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, διάφορων μορφών καρκίνου, Πάρκινσον, ηπατικής νόσου και χολολιθίασης, σύμφωνα με την ανασκόπηση.
Καμία όμως από αυτές τις μελέτες δεν απέδειξε ότι ο καφές ή η καφεΐνη ευθύνονται για τον χαμηλότερο κίνδυνο, γι’ αυτό οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται στον καφέ για την πρόληψη ασθενειών. Ο καφές και η καφεΐνη μπορούν όμως να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Αναφορικά με το είδος του καφέ που ωφελεί την υγεία –φιλτραρισμένος ή μη-, οι έρευνες δείχνουν ότι ο μη φιλτραρισμένος καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τι βάζετε στον καφέ (ζάχαρη, κρέμα κλπ.), ο οποίος κάποιες φορές καταλήγει να μοιάζει περισσότερο με μιλκσέικ από άποψη ζάχαρης και θερμίδων.
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.