Έκπτωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιους αφορά

31/5/2018 23:43    Περιβαλλοντικο Τιμολογιο
Έκπτωση της τάξης του 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, θα επιφέρει η εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 30/05/18 - Αριθμός Φύλλου 1936).

Συμφωνα με το enikonomia, στόχος είναι η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

Η έκπτωση θα χορηγηθεί αναδρομικά στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό και αφορά περισσότερα από 140 χιλ. νοικοκυριά (133 χιλ. στη Δ. Μακεδονία και 8 χιλ. στο δήμο Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

-Η έκπτωση είναι 42 ευρώ/ μεγαβατώρα και θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.

-Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. Το ποσό αποδίδεται σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τελικούς αποδέκτες τους οικιακούς καταναλωτές.

Η ενίσχυση δίνεται μέχρι το όριο των 2.400 kWh τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2.400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

Εξαιρούνται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, οι δικαιούχοι Ειδικού Τιμολογίου Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Η μόνη περίπτωση που δικαιούχοι του ΚΟΤ μπορούν να λάβουν την έκπτωση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου είναι εάν δεν λάβουν την έκπτωση του ΚΟΤ για το συγκεκριμένο τετράμηνο λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Έρχονται 40 νέες προσλήψεις στον δήμο! (δείτε λεπτομέρειες)

Καλαμαριά: Έρχονται 40 νέες προσλήψεις στον δήμο! (δείτε λεπτομέρειες)

22:01 23/5/2026

για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα

Καλαμαριά: Μαμάδες και παιδιά δημιούργησαν μια κοινή ανάμνηση στο 10ο δημοτικό (φωτο)

Καλαμαριά: Μαμάδες και παιδιά δημιούργησαν μια κοινή ανάμνηση στο 10ο δημοτικό (φωτο)

18:23 23/5/2026

«Η μητρότητα είναι πράξη, όχι θεωρία»

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

17:17 23/5/2026

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

Τρεις νεαροί συνελήφθησαν για τη ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

17:14 23/5/2026

στην Τριανδρία

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

Καλαμαριά: Δέσμευση Αράπογλου - Σε δυο χρόνια βασικό δίκτυο ποδηλατόδρομων (φωτο)

16:58 23/5/2026

Η Δήμαρχος υποδέχθηκε μαθητές από την Ολλανδία

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

Καλαμαριά: Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο για μόνιμες θέσεις εργασίας

14:22 23/5/2026

ομόφωνη απόφαση μετά το κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας γίνεται 100 χρονών και μας θέλει στο πλευρό του για την άνοδο

13:49 23/5/2026

την Κυριακή κόντρα στον Ιωνικό

Κλασικά Έπιπλα