Με «αγκάθια» ο δρόμος για διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας

30/7/2020 19:22    εκατέρωθεν μηνύματα
Με εκατέρωθεν μηνύματα σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Αθήνας – Αγκυρας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, παρά την αποκλιμάκωση που κατεγράφη τα τελευταία 24ωρα, έπειτα από την ραγδαία όξυνση που είχε προηγηθεί.

Η «έξοδος» του ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ διατηρεί σε αυξημένη επιφυλακή την ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί νωρίτερα σήμερα νέα επικοινωνία με τον Κύπριο ομολογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σε σημερινή του συνέντευξη υπογράμμισε πως οι τουρκικές κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.

Παρέμβαση για το ζήτημα ήρθε και από τον αμερικανικό παράγοντα, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προκλητικά βήματα» εκ μέρους της Τουρκίας, καλώντας την να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δένδιας: «Δεν έχουμε φτάσει σε σημείο συμφωνίας για έναρξη διαλόγου»

Ο υπουργός Εξωτερικών, επιπλέον, έστειλε και μήνυμα προς την τουρκική πλευρά σε ευρύτερο επίπεδο, μετά το πρόσφατο μορατόριουμ ερευνών από την πλευρά της Αγκυρας, προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών».

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε»

Πάντως, παρά την πρόσφατη απόσυρση του «Ορουτς Ρέις», η Αγκυρα δεν εγκαταλείπει τη ρητορική της έντασης, όπως φάνηκε και από τις σημερινές, νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το μορατόριουμ στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, όπως το πράξαμε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί άλλωστε, χθες και ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, αναφερόμενος στις προγραμματισμένες έρευνες του Barbaros, είχε τονίσει πως «αποτελεί δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Κλασικά Έπιπλα