Καλαμαριά: Γονείς διαμαρτύρονται για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση - Τι ζητούν

5/8/2020 16:58    κείμενο διαμαρτυρίας
Με κείμενό τους που έστειλαν στο e-kalamaria.gr, γονείς και κηδεμόνες του δήμου Καλαμαριάς, ζητούν την αναστολή της εφαρμογής της διχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης λόγω αδυναμίας του δήμου, όπως λένε, να βρει βιώσιμη λύση. Η κ. Αποστολίδου Καλλιόπη Καθηγήτρια και πολύτεκνη μητέρα, δήλωσε μεταξύ άλλων, ''Ζητάμε τα προνήπια μας να παραμείνουν στην ασφάλεια των παιδικών σταθμών και όχι να εφαρμοστούν οι απαράδεκτες λύσεις της τελευταίας στιγμής που προτείνει ο Δήμος''.

Το e-kalamaria.gr, επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις κινήσεις του δήμου σχετικά με το θέμα και μας δήλωσε τα εξής: Κι εμείς ως δήμος ζητήσαμε την αναστολή της δίχρονης εκπαίδευσης, παρόλο που μέχρι τελευταία στιγμή παλέψαμε να εφαρμοστεί, χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις που θα επισύρουν προβλήματα!

Πετύχαμε την παραχώρηση δύο οικοπέδων αλλά και την διοικητική αποβολή ενός καταπατητή από οικόπεδο μας και υποδείξαμε τέσσερα κατάλληλα για ανέγερση νηπιαγωγείου οικόπεδα.

Πετύχαμε την απλούστευση της διαδικασίας και την έκτακτη χρηματοδότηση με 1,6εκ. ευρώ δημιουργώντας δομές σε κενά οικόπεδα κι όχι χτίζοντας τις αυλές των σχολικών μονάδων μας.

Βέβαια, ακόμη κι αυτή τη στιγμή την αναστολή δεν την θεωρούμε ιδανική, μιας και όσο καθυστερεί η κατασκευή των 15 αιθουσών για τα νήπια μας, παραμένουν εκτός βρεφικών σταθμών πάνω από 100 βρέφη!

Αν τελικά δεν την επιτύχουμε, θα προχωρήσουμε μέχρι τον Δεκέμβρη στην κατασκευή των νηπιαγωγείων με διαδικασίες εξπρές, οι οποίες περιμένουμε να εγκριθούν και αφού μετακινηθούν εκεί τα νήπια μας και αδειάσουν κάποιες αίθουσες παιδικών σταθμών, θα μετατραπούν άμεσα σε βρεφικούς, ώστε από του χρόνου να μην μένει κανένα παιδάκι ή βρέφος εκτός σχολικής στέγης!

Σε περίπτωση αναστολής του μέτρου της δίχρονης εκπαίδευσης όλος ο προγραμματισμός θα καθυστερήσει έναν χρόνο.


Αναλυτικά το κείμενο

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κοινοποίηση:Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Προϊστάμενος Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Δήμαρχος Καλαμαριάς  
Αντιδήμαρχος  Παιδείας
Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής 
Αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας
Διεύθυνση προσχολικής αγωγής
Δημοτικοί Παιδικοί σταθμοί Δήμου Καλαμαριάς
και ΚΕΔΚΑ


Αξιότιμοι Κύριοι 

Οι παρακάτω αναφερόμενοι  130  γονείς και κηδεμόνες κάτοικοι και δημότες του Δήμου Καλαμαριάς θα θέλαμε να εκφράσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο μας για το σχολικό έτος 2020-2021. Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι καθώς ενημερωθήκαμε ότι οι υπάρχουσες αίθουσες στα νηπιαγωγεία του δήμου δεν επαρκούν και γιαυτό το λόγο ο δήμος 
α) θα τοποθετήσει σε ελεύθερα ιδιόκτητα οικόπεδά του λυόμενες κατασκευές ελαφρού τύπου και
β) θα χρησιμοποιήσει όσους παιδικούς σταθμούς έχουν άδειες θέσεις ως νηπιαγωγεία.

Στις 31 Ιουλίου 2020  και ενώ έχουμε καταθέσει το με αριθμό πρωτοκόλλου 25370/31-7-2020 ψήφισμα σε όλους τους αρμοδίους του Δήμου Καλαμαριάς ενημερωθήκαμε ότι προφανώς λόγω αδυναμίας παράδοσης των λυόμενων κατασκευών εντός χρονοδιαγραμμάτων ο Δήμος Καλαμαριάς  ζήτησε αναβολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και έλαβε αρνητική απάντηση από το Υπουργείο οπότε προσανατολίζεται στη χρήση (ή καλύτερα επίταξη) όσων περισσοτέρων αιθουσών είναι δυνατόν από αυτούς που ανήκουν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμαριάς –συγκεκριμένα 10- για το σχολικό έτος 2020-2021 ενώ παραμένει εκκρεμής η εξεύρεση αλλων 5 αιθουσών για να στεγαστούν τα υπολοιπα 120 προνήπια του Δήμου, έργο το οποίο πληροφορηθήκαμε ότι έχετε αναλάβει προσωπικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

1.Θεωρούμε ότι μας εμπαίζετε δηλώνοντας τόσο στους ανωτέρους σας όσο και σε μας τους γονείς και κηδεμόνες ότι έχουν βρεθεί 10 αίθουσες καθώς στην πραγματικότητα οι αίθουσες στεγάζουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμαριάς και ο σχεδιασμός του Δήμου ήταν να μείνουν κενές για τη σχολική χρονιά 2020-2021 ώστε οι συγκεκριμένοι σταθμοί  να μπορέσουν να μετατραπούν σε βρεφονηπιακούς .Επομένως ουσιαστικά δε λύνετε κανένα πρόβλημα απλά χρυσώνετε το χάπι στους ωφελούμενους από τις παροχές των παιδικών σταθμών λέγοντας τους ότι τα προνήπιά τους θα συνεχίσουν να φοιτούν εκεί( με τις μηδαμινές όμως  παροχές νηπιαγωγείου!!!) και παράλληλα παρακωλύετε τη μετατροπή των αιθουσών σε αίθουσες βρεφών εις βάρος των βρεφών που θα θέλουν να φιλοξενηθούν την επόμενη χρονιά.

2.Θεωρούμε απαράδεκτο οι υπολειπόμενες αίθουσες να χρησιμοποιηθούν με δανεισμό από τα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία διότι ας μη ξεχνάμε ότι θέλουμε να στεγάσουμε τετράχρονα νήπια τα οποία επ’ουδενί δεν μπορούν να συναυλίζονται με παιδιά ως 12 ετών. Είναι άκρως επικίνδυνο για τη σωματική τους υγεία και θα είστε υπεύθυνος για αυτήν αν αποφασίσετε ελαφρά τη καρδία.

3.Οποιαδήποτε άλλη λύση ενοικίασης χώρου με σωστές προδιαγαρφές για να στεγάσει προνήπια θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί καθώς κυριολεκτικά  ο χρόνος εκπνέει.

4. Αγωνιούμε  για τις συνθήκες διαβίωσης των νηπίων μας ειδικά όσων από αυτα θα κληθούν να φοιτήσουν στα τοποθετημένα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και πιθανώς ελλιπώς  ελεγμένα και τεσταρισμένα  λόγω πίεσης χρόνου ως προς την κατασκευή , στεγάνωση, θέρμανση, ψύξη κτλ kibo.

5. Ζητούμε και από εσάς να κατανοήσετε πόσο σημαντική είναι στην ηλικία των 4 ετών η φοίτηση σε παιδικό σταθμό ,ο οποίος φροντίζει για τη διατροφή των παιδιών με εξειδικευμένο προσωπικό σε καθημερινή βάση ,φροντίζει για την καθαριότητα των παιδιών και για την υγιεινή τους –ειδικά σε περίοδο υγειονομικής κρίσης –, διαθέτει εξοπλισμό και χώρους βελτιώνουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τα νήπια(υπνωτήρια , τραπεζαρίες, προαύλειους χώρους ) και επίσης δίνει τη δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης σε ένα πολύ ευέλικτο για τον εργαζόμενο γονέα αλλά και για το νήπιο (που δεν καλείται να λειτουργεί ως στρατιωτάκι από την τρυφερή ηλικία των 4) ωράριο.

Επομένως λόγω των συνθηκών  και καθώς  η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ για διάφορους λόγους  και εξαιτίας της υγιειονομικής κρίσης και δεδομένης της ανασφάλειας που όλοι νιώθουμε για όσα θα επακολουθήσουν τους επόμενους μήνες λόγω COVID 19 θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τα γεννηθέντα το 2016 νήπια να παραμείνουν στην ασφάλεια των παιδικών σταθμών (όπου και ανήκουν κατά τη γνώμη μας) μέσα σε χώρους ελεγμένους τόσο πολεοδομικά όσο και υγειονομικά και με τις δασκάλες που  έτσι κι αλλιως φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας κάτι που δεν αναλαμβάνουν οι νηπιαγωγοί και στην παρούσα φάση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την δημόσια υγεία.

  Με βάση όλα τα προηγούμενα ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την επιθυμία μας και να κινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξαίρεση του Δήμου Καλαμαριάς από τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021 όπως ήδη έχει αποφασιστεί για 5 δήμους στη χώρα .

ΥΓ. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα για τα παιδιά μας και ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων υπαλλήλων τόσο  στο Δήμο Καλαμαριάς όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αλλα και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης.

Με τιμή 

Η εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων 
Αποστολίδου Καλλιόπη 
Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης ΠΕ02 και ΠΕ11 
Και πολύτεκνη μητέρα

Οι γονείς και κηδεμόνες :

Παπαδημητρίου Δημήτριος       
Θεοδωροπούλου Ελένη  
Γκικοπούλη Μαρία          
Κωστόπουλος Θωμάς                                                           
Μυρμηλιάγκος Παναγιώτης           
Δημούτσικου Μαρία                                   
Κουλούρη Στεφανία 
Χατζηεφραιμίδης Γεώργιος                                                                                                                                
Παπαδοπούλου Αγάπη         
Βουρδουνά Λία                                                                                                                 
Παπακωνσταντίνου Νικόλαος                    
Παραλή Αθηνά
Ελεκίδης Βασίλειος                
Μαυρίδης Γιάννη
Ζαρκογιάννη Μαρία 
Πένυ Βολιώτη                                                                               
Στεφάνου Ηλίας             
Γεώργιος Μάνος                                                                           
Πυργέλης Μιχάλης 
Περπάτης Παύλος 
Αφροδίτη Κυριαζή                                 
Μπουρλέτσικα Σουλτάνα
Στεργιούδη Θωμαή 
Τσελορίδης Μιχάλης                          
Τζιμπίλη Χριστίνα
Χαριζάνη Άννα
Δημήτριος Κύρκος                                       
Οικονομίδης Ιωάννης
Ζέζιου Κλεάνθη 
Γεώργιος Αναγνώστου                             
Τύπου Παρασκευή
Αμπατζίδου Ανθή 
Θεόδωρος Παπαξενίδης                   
Αγγελίδης Παναγιώτης
Καρακούση Κυριακή 
Δημοσθένης Μαλεαστούδης    
Σπυριδωνίδου Αγγελική
Κωτσάκη Ζωή   
Ιακωβίδης Νικόλαος
Χαλβατζής Βασίλειος         
Ξυγάλα Αθηνά
Κωτούλα Αθηνά       
Τοπάλης Ευάγγελος
Ελευθερίου Κατερίνα      
Γιαννακοπούλου Λαρίσα      
Πετσικόπουλος Γεώργιος           
Βολίκας Μαρίνος 
Λατολλάρι Ελένη     
Ποκαρίδου Ελένη     
Αναγνωστοπούλου Κατερίνα      
Παρασκευόπουλος Σάββας
Κοτσαηλίας Κωνσταντίνος
Γουγούση Μαρία
Παναγιώτου Φώφη                           
Κουλούρη Μαρία
Κεχαγιάς Κωνσταντίνος                 
Βερβελές Αλέξανδρος
Παυλίνα Νικολαϊδου
Ορφανού Φανή                                
Σαραφίδης Κωνσταντίνος
Δημητρακούδη Κωνσταντία 
Μποτούλης Αλέξανδρος 
Ορφανού Αλεξάνδρα
Κουραντζόγλου Δημήτριος
Μπόγια Φωτεινή
Λουβιτάκης Βασίλειος
Σαρίδης Στυλιανός
Τσακιρίδου Ιωάννα
Κοσμίδης Γεώργιος
Μπουτακίδου Ελένη
Θέμελης Αλκιβιάδης
Τσιμέρη Άννα
Κουτσού Ελένη
Κοτσιφτοπούλου Μαρίνα
Κεσκερίδου Μάρθα
Ντέσσος Αθανάσιος
Μπαμπανάση Ελένη
Καπάγκη Ευθαλία 
Θεοπίδης Λεωνίδας 
Χατζάρα Ειρήνη 
Πατρώνας Γεώργιος 
Παπαγεωργιάδου Βασιλική 
Αλεξανδρής Αλέξανδρος
Μαυρίδου Παρασκευή
Αζάς Γεώργιος
Μπεντίλα Καλλιόπη
Αντωνίου Ευάγγελος
Νταλιόπουλος Νικόλαος
Παπαντωνίου Ειρήνη
Αθανασίου Βασιλική
Τόμπρης Σταύρος
Λογοθέτη Μαρία
Στεφανίδου Καλλιόπη 
Γκουνίδου  Τριανταφυλλιά
Μωϋσίδης Σάββας 
Φτίκας Χρήστος
Κουρεπίνη Ιωάννα 
Αδελίνη Ζωή 
Παπαδόπουλος Ηλίας
Χολέβα Ελένη 
Κωστελίδου Ναταλία 
Μαυρογένης Λευτέρης 
Ζαγοραίου Μαρία-Ελένη 
Αργυροπούλου Μαρία 
Κακδέρη Καλλιόπη 
Τσερκεζίδης Φρειδερίκος 
Βασιλειάδου Χριστίνα 
Θεολόγος Αργυρόπουλος
Προδρομίδου Ανδριανή 
Σίβης Ιωάννης  
Καρατζά Γιώτα 
Αθανασιάδου Χριστίνα 
Μερτζιανίδης Δημήτρης
Καραγεώργη Κρυσταλλία 
Παπάζογλου Ελευθέριος                                                               
Αθανασιάδου Χριστίνα
Μερτζιανίδης Δημήτρης
Μιχαηλιδου Καλλιόπη
Κατερίνα Τρυφωνίδου  
Δημήτρης Γουρδούκης
Τερζή Μαρία
Τσαμόπουλος Σοφοκλής
Μαριδωρα Αδαμοπουλου
Κεφαλογιαννης Νικος
Ματσέλης Μίλτος
Μαρια  Νησιώτου
Χρηστος Τσιολιας
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ευγενία Σιαμπίρη


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα