Τεμεκενίδης: Το "Παλατάκι" κινδυνεύει - Πέρασε στα χέρια της ΕΤΑΔ!

6/8/2020 12:25    "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά"
Με ανακοίνωση που έστειλε στο e-kalamaria.gr, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά",  κ. Άρης Τεμεκενίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Κυβερνείο, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, έχει περάσει στα χέρια της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές του Δημάρχου για προσπάθειες και συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο μας! 

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Ως κεραυνός εν αιθρία "έσκασε" η είδηση, πως το Κυβερνείο (γνωστό σε όλους μας ως «Παλατάκι»), ένα αναξιοποίητο στολίδι στην άκρη του Μικρού Εμβόλου, μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς, έχει περάσει στα χέρια της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) εδώ και κάποιους μήνες, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές του νέου Δημάρχου στο ...facebook (πού αλλού;) για “προσπάθειες” και “συνεργασία” με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο μας! 

Η παράταξή μας, Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις νέες αυτές αρνητικές εξελίξεις και επαναφέρει το σοβαρότατο αυτό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Κατά καιρούς διάφορες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για την αξιοποίηση του Κυβερνείου, με σοβαρότερη αυτήν της άνοιξης του 2019 για την επισκευή και αναστήλωσή του, η οποία υιοθετήθηκε από πλευράς ΥΜΑΘ (Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με την ΜΑΘ ΑΕ (Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης), είχε υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών, αποκατάστασης και επανάχρησής του. 

Η πρόταση αυτή προέβλεπε: 

• Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την δυνατότητα χρήσης του Κυβερνείου ως «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο» και έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) 

• Ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης, ανακαίνισης και επανάχρησης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών. 

Τότε, όλοι εμείς εδώ στην Καλαμαριά, θεωρήσαμε ότι πάγια αιτήματα της κοινωνίας της πόλης μας επιτέλους είχαν εισακουσθεί και το όλο θέμα βάδιζε στην σωστή κατεύθυνση! 

Μάλιστα, ακόμη και όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο σχετικά με το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης – αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί σαφώς το Κυβερνείο – υπήρξε η σαφής θέση, πως το “Παλατάκι” πρέπει να μεταβληθεί σε χώρο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και πρότυπο Συνεδριακό Κέντρο, αφήνοντας στην άκρη κινήσεις εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του χώρου κάποιων μέσω δηλώσεων για δημιουργία “Boutique Hotel”! Σε συνάρτηση δε με τα γειτονικά «Απολυμαντήρια», χώρο άφιξης και μαρτυρίου χιλιάδων προσφύγων προγόνων μας κατά την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, η πρόταση για την μεταφορά εδώ της έδρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αποκτούσε πολύ ισχυρά ερείσματα. 

Δυστυχώς,από το Φθινόπωρο του 2019, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημάρχου και της διοίκησής του, άρχισαν να συμβαίνουν τα πρώτα “περίεργα”: επισκέψεις στο χώρο, φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, όπως και άλλων βουλευτών την κυβερνητικής παράταξης, οι οποίες έκαναν ξεκάθαρη την αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αναφορές για την προοπτική μετατροπής του χώρου σε …ξενοδοχείο, χώρο εστίασης, εκμετάλλευση μέσω ΣΔΙΤ και παραχώρηση σε ιδιώτη και αλλά άκρως ...ελκυστικά για κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά σε καμία περίπτωση αποδεκτά από την πόλη μας και τους κατοίκους της! 

Και όλα αυτά, πάντοτε με την παρουσία του νέου Δημάρχου Καλαμαριάς, ο οποίος το μόνο που διατύπωνε ως αίτημα ήταν η …παραχώρηση του αύλειου χώρου για μερικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς ο Δήμος εκεί! 

Καλούμε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα τον Δήμαρχο και την Διοίκηση, όπως και το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να πάρουν ΑΜΕΣΑ θέση, υπερασπιζόμενοι το αναξιοποίητο «διαμάντι» του Θερμαϊκού και της πόλης μας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια όσων φαντασιώνονται το Παλατάκι ως επιχειρηματικό τρόπαιο για λίγους και εκλεκτούς! Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει όλοι να πάρουν σαφή θέση, απαιτώντας ένας χώρος συνδεδεμένος με την ιστορία της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης να παραμείνει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας και να αξιοποιηθεί άμεσα ως χώρος ιστορικής μνήμης, πνεύματος και πολιτισμού!

Για την Δημοτική Παράταξη "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά"
Άρης Τεμεκενίδης, Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου

13:13 24/6/2025

Νέα Τούμπα

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

Δοκιμαστική Ηχητική Ενεργοποίηση Σειρήνων Πολιτικής Άμυνας στον Δήμο Καλαμαριάς

13:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 24/6/2025

Τρίτη 24/6

Οι Πυξ Λαξ Ζωντανά στο Θέατρο Γης

Οι Πυξ Λαξ Ζωντανά στο Θέατρο Γης

20:00 23/6/2025

Τετάρτη 25/6

Ο Σωκράτης Μάλαμας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

Ο Σωκράτης Μάλαμας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

17:00 23/6/2025

23 - 24/6

Εκδήλωση με Παραδοσιακούς Επτανησιακούς Χορούς στην Ε΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση με Παραδοσιακούς Επτανησιακούς Χορούς στην Ε΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

14:06 23/6/2025

Παρασκευή 27/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:43 23/6/2025

Δευτέρα 23/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

18:00 22/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά του θεάτρου χτυπά στην Καλαμαριά

17:00 21/6/2025

19/06 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμαριάς

20:00 20/6/2025

παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Κλασικά Έπιπλα