Η Κομισιόν διορθώνει τον Κικίλια για το πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

19/8/2020 00:31    video
Θολό το τοπίο στο υπουργείο Υγείας μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια ότι τον Δεκέμβριο η χώρα μας θα παραλάβει τις πρώτες 700.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ωστόσο σε ερώτηση του MEGA δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα δοθούν τα εμβόλια στις χώρες άρα και στην Ελλάδα. Σε άλλο μήκος κύματος και πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ και λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας θα λάβει στα τέλη του χρόνου τις πρώτες από τις συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που της αναλογούν από τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Λουνέλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλου, ξεκαθάριζε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διάθεσή του, στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Κομισιόν κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στην συμφωνία για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων και άλλων 100 εκατομμυρίων στη συνέχεια, του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία. Τη βεβαιότητα Κικίλια για το χρονοδιάγραμμα δεν έδειξε πάντως να συμμερίζεται ο υφυπουργός του Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Μιλώντας στο Mega o καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επέμεινε, πως ακόμη δεν είναι σαφές από τις μελέτες, ποιο από τα εμβόλια που δοκιμάζονται είναι το πιο αποτελεσματικό.

Εάν τελικά το συγκεκριμένο εμβόλιο περάσει τα «τεστς», τότε σχεδιάζεται να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε όσους κρίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν.

Πάντως, την πεποίθηση ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021, εξέφρασε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η συμφωνία της Κομισιόν για την παραγωγή του εμβολίου, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, τα κονδύλια του οποίου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων.

Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το εμβόλιο, λέει η Κομισιόν

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ουσιαστικά διέψευσε το χρονοδιάγραμμα του κ. Κικίλια, σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια».

Η Κομισιόν στην παρούσα φάση διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκανε συμφωνία με μεγάλη φαρμακευτική να λάβει 300 εκατ. δόσεις όταν αυτά είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των δοκιμών του συγκεκριμένου εμβολίου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

12:07 9/7/2025

Στις 21:00 το βράδυ

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

11:48 9/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

20:59 8/7/2025

9/07 - 4:30 μμ - 9:00 μμ

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/7/2025

Τρίτη 8/7

Θερινές εκπτώσεις 2025

Θερινές εκπτώσεις 2025

20:00 7/7/2025

Ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου

Κλασικά Έπιπλα