Θεσσαλονίκη: Δύο νέα μουσεία στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

11/9/2020 00:45    υπουργός Πολιτισμού
 “ Ο σταθμός Βενιζέλου αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την επιστημονική δεοντολογία. Όταν τα θέματα είναι στη δικαιοσύνη, αποφαίνεται η δικαιοσύνη» δήλωσε μεταξύ άλλων ερωτώμενη για την πολυσυζητημένη περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό η υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη κατά τη σημερινή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη.

Αρνούμενη κατηγορηματικά να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο σχετικά με τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ για το ζήτημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε όταν ρωτήθηκε σχετικά πως :”όταν τα θέματα είναι στη δικαιοσύνη, αποφαίνεται η δικαιοσύνη”

Η υπουργός Πολιτισμού είχε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών) πολύωρη συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο της περιοχής (Παύλου Μελά) Δημήτρη Δεμουρτζίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του δήμου. Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία των μελετών για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά και τη δημιουργία δύο νέων μουσείων που έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σε υπάρχοντα κτίρια.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη συνάντηση, μετείχαν επίσης η διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας και εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάθεση των επιπλέον κονδυλίων για μελέτες που εξασφαλίστηκαν με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις της ότι εξετάζεται "το πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες, τουλάχιστον για τα δύο κτήρια, τα οποία πρόκειται να γίνουν μουσεία (τα σχεδιαζόμενα : μουσείο των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης που αφορά αποκλειστικά στα χιλιάδες κινητά ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών του μετρό - και το μουσείο του μικρασιατικού προσφυγικού ελληνισμού).

"Συστρατευόμαστε όλοι στην κοινή προσπάθεια να απαντήσουμε στην πρόκληση της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο", τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της δημοπράτησης της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή να γίνουν πράσινο 340 στρέμματα .

“ Μεγάλο στοίχημα του δήμου” χαρακτήρισε το έργο η κ.Βούλα Πατουλίδου, η οποία ανέφερε πως “ στόχος είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 19 εκ. από το πρόγραμμα της Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εξασφαλιστεί για το στρατόπεδο Παύλου Μελά”.

Τέλος, η Μαρία Καραγιάννη ανέφερε ότι η "Αναπτυξιακή" είχε αναλάβει την πρώτη φάση του έργου, το κτίριο Α2 και του περιβάλλοντα χώρου.

Ερωτηθείσα τέλος η κ.Μενδώνη εάν στο Μουσείο θα εκτεθούν προσωρινά οι υπό απόσπαση αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου μέχρι την επανατοποθέτησή τους τόνισε χαρακτηριστικά πως “ όπως ανακοίνωσε εδώ και ένα ακριβώς χρόνο ο πρωθυπουργός , το ένα μουσείο θα αφορά τον μικρασιατικό προσφυγικό ελληνισμό και το δεύτερο τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου, θα το δούμε μετά την εξέταση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο σταθμός Βενιζέλου είναι μία ειδική περίπτωση. Έχουμε δρόμο ακόμα”.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

18:14 26/7/2025

Κυριακή 31/8

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

12:00 26/7/2025

Πότε θα κλείσει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 26/7/2025

Σάββατο 26/7

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

20:59 25/7/2025

28/7 - 29/7

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

15:00 25/7/2025

Νέες κοινωνικές υποδομές στην υπηρεσία των πολιτών

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

11:00 25/7/2025

Ψηφιακά εισιτήρια, τι πληροφορίες θα δίνει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 25/7/2025

Παρασκευή 25/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:59 24/7/2025

Από Πέμπτη 24 Ιουλίου έως Τετάρτη 30 Ιουλίου

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

18:10 24/7/2025

Συνάντηση εργασίας για το Μετρό και την διάνοιξη της Πόντου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

16:17 24/7/2025

Με συμμετοχή φορέων

Κλασικά Έπιπλα