Κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα

3/6/2018 10:59    18 πόλεις
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα καθώς και για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο καθώς οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ εντάσσονται για συγχρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ.

Οι επενδύσεις για τα αστικά δίκτυα υλοποιούνται από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας, θυγατρική της ΔΕΠΑ η οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, εκτός Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Τις αποφάσεις για ένταξη των επενδύσεων στο ΠΔΕ υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Αναλυτικά στα έργα που προωθούνται περιλαμβάνονται τα εξής:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Τα δίκτυα διανομής θα αναπτυχθούν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας). Προβλέπεται η κατασκευή δικτύων συνολικού μήκους 485 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 64,2 % με χρηματοδότηση κατά 50 % από το ΠΔΕ και διάρκεια υλοποίησης τα 5 χρόνια.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα δίκτυα θα κατασκευαστούν στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης (νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς). Το συνολικό μήκος είναι 327 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης 44,1 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 48,5 %.

-Και στη Στερεά Ελλάδα τα δίκτυα συνολικού μήκους 320 χλμ. θα γίνουν στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), 'Αμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας) με κόστος 47,4 εκατ. και χρηματοδότηση 45 %.

Από τις Περιφέρειες αυτές διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η τροφοδοσία περιοχών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές η λύση που προωθείται για την διείσδυση του φυσικού αερίου προβλέπει τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή. Για το σκοπό αυτό με άλλη απόφαση εντάσσεται στο ΠΔΕ το έργο του ΔΕΣΦΑ για κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού 5,3 εκατ. με ποσοστό χρηματοδότησης 57,5 %.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

16:13 19/5/2026

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης

Καλαμαριά: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων για την Ποντιακή Γενοκτονία (φωτο)

Καλαμαριά: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων για την Ποντιακή Γενοκτονία (φωτο)

12:04 19/5/2026

Η Καλαμαριά τίμησε τη μνήμη των θυμάτων

Καλαμαριά: Συσκευές κατά της πνιγμονής μοίρασαν γονείς σε μαθητές του 2ου δημοτικού (φωτο)

Καλαμαριά: Συσκευές κατά της πνιγμονής μοίρασαν γονείς σε μαθητές του 2ου δημοτικού (φωτο)

11:36 19/5/2026

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

Καλαμαριά: Βίντεο από δρομολόγιο του μετρό - Η μετάφραση ''Kala...maria'' (βιντεο)

Καλαμαριά: Βίντεο από δρομολόγιο του μετρό - Η μετάφραση ''Kala...maria'' (βιντεο)

10:09 19/5/2026

θέλει λίγη δουλειά η μετάφραση

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

22:08 18/5/2026

την Τέταρτη 20 Μάϊου

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

21:50 18/5/2026

«έργο – θρύλος» η κατασκευή της Πόντου

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

18:25 18/5/2026

Conect4Children-Stichting (c4c-S)

Κλασικά Έπιπλα