Επίδομα 534 και 800 ευρώ: Οι πληρωμές Δεκεμβρίου - Τι θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

30/11/2020 18:37    βιντεο
Πληρωμές ειδικών αποζημιώσεων για τις ημέρες αναστολής εργασίας του Νοεμβρίου με βάση τα 800 ευρώ έρχονται εντός Δεκεμβρίου, ενώ η αποζημίωση των αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr. Καθώς το lockdown επεκτείνεται και τον Δεκέμβριο, ομοίως θα επεκταθεί και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων που καλύπτονται με την ειδική αποζημίωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο επιστρέφει στο ποσό βάσης των 534 ευρώ και στα 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων, η ειδική αποζημίωση υπολογίστηκε με ποσό βάσης τα 800 ευρώ για 30 ημέρες και ειδικά για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν την ανακοίνωσή του, δηλαδή μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Ήδη έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπέγραψε πριν μερικά 24ωρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, στις 27/11 εξοφλήθηκαν 277.999 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης κατά τον μήνα Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή κατά το δεύτερο lockdown. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης ήταν κυμαινόμενο, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής, με την μέση αποζημίωση να φτάνει στα 677 ευρώ. Οι αποζημιώσεις τους υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής





Τα ποσά

Έτσι για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε αναστολή από 1-7 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει για τον Δεκέμβριο ποσό ειδικής αποζημίωσης 125 ευρώ (με βάση τα 534 ευρώ). Αν ο ίδιος εργαζόμενος ήταν, για παράδειγμα, σε αναστολή από 3 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση, θα λάβει για τον Νοέμβριο 747 ευρώ (με βάση τα 800 ευρώ). Σύνολο 872 ευρώ.  

Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε αναστολή από 1-13 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει για τον Δεκέμβριο ποσό ειδικής αποζημίωσης 231 ευρώ (με βάση τα 534 ευρώ), όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας. Αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση θα λάβει για τον Νοέμβριο 640 ευρώ (με βάση τα 800 ευρώ). Σύνολο 871 ευρώ.

Ομοίως, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε αναστολή από 1-20 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει για τον Δεκέμβριο ποσό ειδικής αποζημίωσης 356 ευρώ (με βάση τα 534 ευρώ), όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας. Αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση θα λάβει για τον Νοέμβριο 640 ευρώ (με βάση τα 800 ευρώ). Σύνολο 996 ευρώ.

Τέλος ένας εργαζόμενος που θα παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβει ειδική αποζημίωση 534 ευρώ. Κι εφόσον ήταν σε αναστολή ολόκληρο τον Νοέμβριο θα λάβει 800 ευρώ, σύνολο 1.334 ευρώ.

Ο χρόνος αναστολής εντός Δεκεμβρίου, βέβαια, εξαρτάται από την υγειονομική πορεία της πανδημίας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον τρόπο και τον χρόνο άρσης του lockdown. Το σίγουρο είναι, αυτή την στιγμή, πως το δεύτερο lockdown έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα έως τις γιορτές και όλοι περιμένουν τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Η αρχή, πάντως, αναμένεται να γίνει από τα σχολεία.

Η διαδικασία για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι η ίδια που ακολουθείται κάθε μήνα από την αρχή της πανδημίας. Μετά τη δήλωση του εργοδότη για την αναστολή της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή :

εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)
Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης 
Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τον ίδιο τρόπο. 

Οι δηλώσεις και οι πληρωμές για τον Νοέμβριο

Στο μεταξύ, κι ενώ μπαίνει ο Δεκέμβριος, έχουν απομείνει οκτώ 24ωρα για την ολοκλήρωση των δηλώσεων αναστολής σύμβασης των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις για τον μήνα Νοέμβριο. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις από εργαζόμενους και εργοδότες των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Στην λίστα των πληττόμενων για τον Νοέμβριο ΚΑΔ περιλαμβάνονται 552 κλάδοι, καθώς είναι η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

Η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων που θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ – καθώς αφορούν τον μήνα Νοέμβριο – θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα απασχολούμενοι σε δυο εργοδότες

Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12). Αν ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

22:13 12/3/2024

αποτέλεσμα με πολλαπλά οφέλη για την Καλαμαριά

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

22:06 12/3/2024

ραντεβού στην πλαζ

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

14:04 12/3/2024

Γνωστός για τις ταινίες «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:01 11/3/2024

Δευτέρα 11/03 και Τρίτη 12/03

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

17:58 11/3/2024

Το έργο μεταμορφώνει το Παρίσι σε ένα φανταστικό αθλητικο-κεντρικό αστικό τοπίο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 8/3/2024

Παρασκευή 08/03, Σάββατο 09/03 και Κυριακή 10/03

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

12:30 8/3/2024

δήμος Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

23:47 6/3/2024

ΔΕΔΔΗΕ

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

23:26 6/3/2024

Ο Δήμος βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

23:07 6/3/2024

Σοκάρει το βίντεο

Κλασικά Έπιπλα