Καλαμαριά: Απόλυση εργαζομένων ΑΜΕΑ στον δήμο καταγγέλλει ο κ. Μπακογλίδης

4/12/2020 14:25    ο πρώην Δήμαρχος
Με κείμενο που έστειλε στο e-kalamaria.gr, η παράταξη ''Συνεργασία για την Καλαμαριά'' με επικεφαλής τον κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, καταγγέλλει απολύσεις εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, από την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς.

Αναλυτικά το κείμενο

Η 3 η του Δεκέμβρη ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία βρήκαν τη δικαίωσή τους στη χώρα μας για πρώτη φορά επί Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλές άλλες ευάλωτες ομάδες ,που βρίσκονταν για δεκάδες χρόνια στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και βγήκαν στο ξέφωτο ανακτώντας δικαιώματα που αφορούσαν όλους τους τομείς ακόμη και την εργασία, καθώς και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Όσον αφορά την εργασία το ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 2643/1998, υποχρέωσε φορείς του Δημοσίου Φορέα να προσλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και προστατευόμενα πρόσωπα όπως και ΑΜΕΑ.

Η Παράταξή μας ''Συνεργασία για την Καλαμαριά'' που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, έχοντας εντάξει τα Άτομα με Αναπηρία , στο επίκεντρο των επιλογών της ήταν από τους Πρώτους Δήμους της χώρας, που υλοποίησε τον Νόμο προσλαμβάνοντας στις Δημοτικές του Επιχειρήσεις σε εκτέλεση Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, Άτομα με Αναπηρία τα οποία παρέμειναν στην εργασία και μετά τη λήξη του Προγράμματος, ως εργαζόμενοι πλέον αορίστου χρόνου. Και ενώ εμείς με την απόφασή μας αυτή δώσαμε την ευκαιρία σε 36 άτομα και τις οικογένειές τους να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σύμφωνα με όσα επιτάσσει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το εσωτερικό δίκαιο, δυστυχώς η σημερινή Διοίκηση του Δήμου που στα λόγια συνηθίζει να πλειοδοτεί και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα με την ανάλγητη απόφασή της έστειλε στον Καιάδα τους τέσσερεις εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους στο ζοφερό και δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με το οποίο προσλάβαμε Άτομα με Αναπηρία στην Κοινωφελή Επιχείρηση έληγε στις 30-11-2020 και ενώ και οι άλλες Παρατάξεις ''ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ'' και ''Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ'' που εκπροσωπούμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ( ΚΕΔΚΑ ) του Δήμου μας , ενόψει και της λήξης του προγράμματος ζητούσαμε να μπει έγκαιρα το θέμα για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά αυτοί κώφευαν και το εισήγαγαν στην κυριολεξία και στο και πέντε στο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε μόλις στις 27-11-2020 και ώρα 16:00 και ενώ εντωμεταξύ μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο.

Το χειρότερο δε όλων ήταν, ότι ενώ είχαν προειλημμένη την απόφασή τους και ήταν προδιαγεγραμμένο το μέλλον των εργαζομένων, η Πρόεδρος του Δ.Σ ζήτησε την αξιολόγησή τους από τους υπευθύνους δομών, οι οποίοι με τις εισηγήσεις που κατέθεσαν αναφέρονταν πολύ θετικά για τα τρία από τα τέσσερα άτομα, τόσο για το παραγόμενο έργο και την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Παρόλα αυτά ο κύβος είχε ήδη ριφθεί και μέσα σε μία ατμόσφαιρα εντάσεων και προπηλακισμών με λέξεις ανομολόγητες έστειλαν και τους τέσσερεις στην ''κρεμάλα'' με την πολύ φθηνή δικαιολογία ότι έληξαν οι συμβάσεις τους και παίζοντας στην κυριολεξία με τις λέξεις ότι δεν πρόκειται περί απόλυσης , αλλά περί λήξης του Προγράμματος, όταν τους τονίζαμε ότι μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους από τον ίδιο τον Νόμο, απλά οι συμβάσεις τους από ορισμένου θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Άλλωστε η Κοινωφελής επιχείρηση είναι υποστελεχωμένη και οι τρεις κάλυπταν θέσεις που η στελέχωσή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που μας ξεπερνά και εγείρει θέματα είναι η διαχείριση του όλου ζητήματος. Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, η Πρόεδρος δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει τους εργαζόμενους έγκαιρα και να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι, αντί αυτού τους αιφνιδίασε όταν μάλιστα γνώριζαν ότι η τακτική που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια για εργαζόμενους τέτοιων προγραμμάτων ήταν να παραμένουν στην εργασία τους.

Ευελπιστούσαμε ότι το θέμα θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30-11-2020, όπου τέθηκε και από άλλες Παρατάξεις. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαψευσθήκαμε. Η Διοίκηση απέδειξε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντί η επιδίωξή της σύμφωνα και με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και του Θεσμικού πλαισίου της χώρας μας για τα ΑΜΕΑ να στοχεύει με πράξεις και ενέργειες στην υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των Ατόμων με Αναπηρία εντάσσοντάς τα σε κάθε πτυχή της ζωής και δίνοντάς τα την ευκαιρία ισότιμα να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους η Διοίκηση τους έστειλε στην ΑΝΕΡΓΙΑ.

ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

16:04 1/10/2018

στην Πυλαία

Οι σημερινές επισκέψεις του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Οι σημερινές επισκέψεις του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου

16:01 1/10/2018

επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη

Το 2018 η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού

Το 2018 η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού

15:59 1/10/2018

32.000.000 τουρίστες

Θεσσαλονίκη: Επιδεινώθηκε η υγεία του μωρού που βρέθηκε με θηλιά στο λαιμό

Θεσσαλονίκη: Επιδεινώθηκε η υγεία του μωρού που βρέθηκε με θηλιά στο λαιμό

15:52 1/10/2018

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Καλαμαριά: Δεν ισχύουν από σήμερα οι αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές 5 και 33

Καλαμαριά: Δεν ισχύουν από σήμερα οι αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές 5 και 33

15:46 1/10/2018

Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση

Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τυριά

Κατασχέθηκαν ακατάλληλα τυριά

15:31 1/10/2018

160 κιλα

Νεκρή 26χρονη σε τροχαίο στη Χαλκιδική

Νεκρή 26χρονη σε τροχαίο στη Χαλκιδική

15:28 1/10/2018

Επαρχιακή Οδο

Βρέθηκε ζωντανός ο 27χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια

Βρέθηκε ζωντανός ο 27χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια

10:28 1/10/2018

7η ΕΜΑΚ

ΕΟΠΥΥ: Από σήμερα με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ: Από σήμερα με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

10:26 1/10/2018

Τι απαντούν οι οπτικοί

Υποχωρεί ο «Ξενοφών» - Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους

Υποχωρεί ο «Ξενοφών» - Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους

10:18 1/10/2018

που κινείται η κακοκαιρία

Κλασικά Έπιπλα