Θεσσαλονίκη - κορονοιός: Ευχάριστα νέα από το ιικό φορτίο στα λύματα

11/12/2020 20:33    έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ
Στο πορτοκαλί επίπεδο πέρασε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιικό φορτίο «ξέφυγε» από το κόκκινο επίπεδο, όπου είχε παραμείνει για την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Συνολικά η εβδομαδιαία τάση αποτυπώνει μία μείωση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, της τάξης του 36%.





Οι αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν στις 4, 7 και 9 Δεκεμβρίου τοποθετούν όλες το ιικό φορτίο στο πορτοκαλί επίπεδο, αν και το διάγραμμα δείχνει πως η κάθοδος της καμπύλης, όχι μόνο δεν είναι αντίστοιχη της τάσης που είχε στη δυναμική της ανόδου, αλλά και παρουσιάζει διακυμάνσεις. Υπενθυμίζεται δε πως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μία τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές του ΑΠΘ, θα μπορούσε οδηγήσει σε μία νέα αυξητική τάση, σε περίπτωση μη αυστηρής τήρησης των μέτρων.

Στο συνημμένο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα - όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ - οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

«Τα στοιχεία και αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η πορεία σαφώς είναι θετική, δεν επιτρέπει όμως χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών. Εδώ που φτάσαμε και με τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες, θα ήταν μοιραίο λάθος να σκεφτούμε ότι βγήκαμε από το κόκκινο, άρα είμαστε ασφαλείς να κυκλοφορούμε ανέμελοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Από τις τεχνικές ανάλυσης προκύπτει πως η κάθοδος γίνεται σε βαθμίδες, υπάρχει διακύμανση και η μείωση από μέτρηση σε μέτρηση παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση. Δε γίνεται η κάθοδος με συνεχή μονότονη συμπεριφορά, αλλά σε σταδιακά βήματα», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος, εξηγώντας την εικόνα που αποτυπώνεται στο διάγραμμα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

18:18 14/4/2026

Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όλγας

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

16:25 14/4/2026

Δείτε όλο το πρόγραμμα

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

Προ των πυλών οι αυξήσεις στα τσιγάρα – Πόσο θα φτάσει το πακέτο στην Ελλάδα

19:15 13/4/2026

αυξήσεις σοκ

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: «Γνώριζαν για την οσμή» – Νέες αποκαλύψεις

19:01 13/4/2026

Νέες καταθέσεις εργαζομένων

Φοιτητική ομάδα ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους αστέρες του σύμπαντος

Φοιτητική ομάδα ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους αστέρες του σύμπαντος

18:58 13/4/2026

«Μετανάστευσε» στον γαλαξία μας

Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας για όλους στα Social Media και Teen Account για τους 15-18 ετών

Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας για όλους στα Social Media και Teen Account για τους 15-18 ετών

18:53 13/4/2026

με νυχτερινό κλείδωμα λογαριασμών

Η Γερμανία μειώνει τον φόρο στα καύσιμα για να προστατεύσει τους καταναλωτές

Η Γερμανία μειώνει τον φόρο στα καύσιμα για να προστατεύσει τους καταναλωτές

18:47 13/4/2026

από την εκτόξευση των τιμών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

18:41 13/4/2026

νέα μελέτη

Κλασικά Έπιπλα