Στις πλατείες μεγάλων πόλεων δίνουν ραντεβού οι πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα θα γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε 21 συνολικά πόλεις, μεταξύ αυτών οι Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.
Η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας»
Το κάλεσμα απηύθυνε η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας». Ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της επιτροπής, δηλώνει πως τα μηνύματα για τη συμμετοχή του κόσμου είναι ήδη πολύ θετικά, λέγοντας ότι οι πλατείες θα κατακλυστούν από πολίτες.
Υπογράμμισε πως πρόκειται για τον τρίτο ξεσηκωμό των Ελλήνων και τόνισε πως το εγχείρημα ταυτόχρονων διαδηλώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Παράλληλα, αρκετοί δήμαρχοι μακεδονικών πόλεων, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, στηρίζουν τις διαδηλώσεις, ενώ στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία, τα οποία αναμένεται να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα φροντίζουν σε κάθε ανακοίνωσή τους να τονίζουν ότι στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν υπάρχει χώρος για ακραίες συμπεριφορές.
Ζ. Ζάεφ: «Θέμα ημερών η λύση»
Εξάλλου, «θέμα ημερών», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, είναι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται οι συνθήκες ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί». Μιλώντας σε ημερίδα, αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Συγκεκριμένα, για τις τρεις προτάσεις για το όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, δήλωσε πως πιστεύει ότι «η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι μια ευχάριστη και επιτυχημένη συμφωνία». «Ας μην βιαζόμαστε να μπούμε σε λεπτομέρειες, μόλις γίνει το τηλεφώνημα, οι πολίτες θα ενημερωθούν σχετικά», δήλωσε.
Νέα ονόματα ρίχνουν στο τραπέζι οι αλβανοί σύμμαχοι του Ζάεφ
Στο μεταξύ, νέες, εναλλακτικές προτάσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ρίχνει στο τραπέζι το αλβανικό κόμμα DUI, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Ζάεφ, καθώς συνεχίζονται οι έντονες ζυμώσεις στα Σκόπια ώστε να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο βουλευτής του DUI Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού της παράταξης Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εξετάζονται και τα ονόματα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο», «Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας» και Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».
Το Κρούσεβο είναι πόλη της ΠΓΔΜ που συνδέεται με την εξέγερση του Ίλιντεν και στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Πριν δύο εβδομάδες η Αθήνα απέρριψε, τελικά, την πρόταση του κ. Ζάεφ για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε τα τρία επιπλέον ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι, σημειώνοντας όμως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα – μετά από ημέρες καθυστερήσεων και αναβολών. Ο κ. Ζάεφ απέφυγε πάντως να αναφερθεί εκτενώς και στην προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πλέον τρία ονόματα: τα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας.
Ν. Κοτζιάς: Στο τραπέζι παραμένουν τα "Νέα", "Βόρεια" και "Άνω Μακεδονία"
Εξάλλου, για αναστοχασμό λίγων ημερών από την Σκοπιανή πλευρά έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι αίσθηση του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι "έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθηση μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν". "Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα", σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων δεν ανακατεύτηκε ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ ανέφερε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία "Μακεδονία-Σκόπια", χωρίς erga omnes.
Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το "Μακεδονία-Σκόπια" και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το "Μακεδονία του Βαρδάρη" και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα "Νέα Μακεδονία", "Βόρεια Μακεδονία" και "Άνω Μακεδονία".
Στηρίζει η Κομισιόν τις προσπάθειες επίλυσης του Σκοπιανού
Τέλος, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατά της λύσης, η εκπρόσωπος υπενθύμισε την πάγια θέση της Επιτροπής υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού. Σημείωσε επίσης ότι η επίλυση είναι προς «το συμφέρον όχι μόνο της χώρας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και ολόκληρης της περιοχής».
typosthes