Κορονοϊός: Σπάνιο σύμπτωμα στα χείλη είναι ένδειξη για σοβαρή COVID-19

9/1/2021 23:50    Οι ειδικοί λένε ότι..
Τα συμπτώματα που επιβεβαιωμένα συνδέονται με την COVID-19 είναι πολλά.

Ο κορονοϊός προκαλεί μερικά περίεργα συμπτώματα, ενώ άλλα είναι τόσο συνηθισμένα που μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν, καθώς συγχέονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης ή και πιο απλών καταστάσεων.

Είναι εκείνα τα πιο σπάνια συμπτώματα, όμως, που πρέπει να σας απασχολούν και να μην τα αμελείτε ποτέ.

Κορονοϊός: Μεγάλη προσοχή αν τα χείλη πάρουν μια μπλε απόχρωση

Οι ειδικοί λένε ότι ένα σπάνιο σύμπτωμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ασθενής έχει πολύ σοβαρή περίπτωση COVID-19: μπλε χείλη!

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαθέτουν μια λίστα με “προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης” για την COVID-19. Αυτά αποτελούν δείκτες ότι πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη. Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η μπλε απόχρωση στα χείλη.

“Τα μπλε χείλη, φαινόμενο γνωστό και ως κυάνωση (cyanosis), είναι ένα σύμπτωμα COVID-19, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή θεωρούνται καθυστερημένο σημάδι στέρησης οξυγόνου”, υποστηρίζει η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Jenna Liphart Rhoads, εγγεγραμμένη νοσοκόμα και ιατρική εκπαιδευτική για τον οργανισμό Nurse Together.

Η Rhoads λέει ότι η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα κάνει τα χείλη κάποιου να πάρουν μπλε απόχρωση. Αυτό πιθανώς είναι το πιο εμφανές σημάδι στέρησης οξυγόνου, επειδή το «δέρμα των χειλιών είναι πολύ λεπτό», καθιστώντας την κυάνωση ορατή σε αυτό το μέρος του σώματος.

“Κάποιος με σοβαρή περίπτωση COVID-19 θα μπορούσε να έχει μπλε χείλη εάν η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι αρκετή για να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι πνεύμονες και οι ιστοί στο σώμα”, εξηγεί.

Ωστόσο, η ίδια λέει ότι τα μπλε χείλη, ως σύμπτωμα κορονοϊού, είναι αρκετά ασυνήθιστο. Και συνήθως, οι ασθενείς είναι πιθανό να εμφανίσουν νωρίτερα άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρό βήχα και συριγμό, επειδή “για να φτάσουν τα χείλη να πάρουν μπλε απόχρωση, η αναπνευστική δυσφορία θα είναι ήδη πολύ εμφανής«.

Προφανές, αλλά όχι απίθανο

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στο Prevention ότι “υπήρχαν ασθενείς που, για απροσδιόριστο λόγο, δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τα μπλε χείλη”. Αν και αυτό είναι ακόμη πιο σπάνιο από το να έχει κανείς μπλε χείλη, ο δρ. Adalja λέει ότι αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται ως “χαρούμενοι υποξικοί (happy hypoxics)”.

Μάλιστα, ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Whittington του Λονδίνου, ανέφερε την περίπτωση ενός άνδρα που πιθανότατα είχε χαρούμενη υποξία. Σύμφωνα με την The Sun, ο δρ. Hugh Montgomery, σύμβουλος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, λέει ότι ένας από τους ασθενείς του με COVID-19, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν σε πορεία ανάρρωσης, πέθανε μόλις 15 λεπτά μετά την τελευταία φορά που τον εξέτασε ο ίδιος. Αυτό έγινε επειδή ο ασθενής φαινόταν καλά , αλλά είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Γι’ αυτό τα μπλε χείλη θεωρούνται σύμπτωμα επείγουσας κατάστασης. «Εάν ένα άτομο έχει χαμηλό επίπεδο στο οξυγόνο του αίματος, ώστε να έχουν αρχίσει τα χείλη του να έχουν μπλε απόχρωση, τότε σίγουρα είναι μια σοβαρή περίπτωση COVID-19», προειδοποιεί ο δρ. Rhoads.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki